Αθλητισμός|09.09.2022 22:33

Τέταρτο ασημένιο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό για την Ελλάδα - Έχασαν αλλά το μέλλον ανήκει στα κορίτσια της Εθνικής πόλο γυναικών!

Newsroom

Η καταπληκτική Εθνική πόλο γυναικών λύγισε μπροστά στην εξαιρετική Ισπανία που επικράτησε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και διατήρησε το στέμμα στην Ευρώπη καθώς είχε κατακτήσει και το προηγούμενο τουρνουά. Τα κορίτσια της Αλεξίας Καμμένου έκαναν μια σπουδαία προσπάθεια και τελικά έφτασαν στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου, του τέταρτου που κατακτά η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τα τελευταία 12 χρόνια μετά τα μετάλλια του 2010, του 2012 και του 2018.

Παράλληλα, αυτό είναι το 12ο μετάλλιο που κατακτά η Εθνική πόλο γυναικών, η οποία έχει στη συλλογή της -πέραν των τεσσάρων ασημένιων σε Ευρωπαϊκό- ένα ασημένιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα χρυσό σε Παγκόσμιο, ένα χρυσό στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, ένα χρυσό και τρία χάλκινο σε World League κι ένα χάλκινο σε Μεσογειακούς. Η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού βάσει διακρίσεων...

Η εξέλιξη του τελικού

Η Ισπανία άρχισε το παιχνίδι δυναμικά σε αντίθεση με την Ελλάδα που φάνηκε να μπαίνει στην πισίνα αγχωμένοι. Οι Ισπανίδες το εκμεταλλεύτηκαν και με τρία γκολ κατόρθωσαν να πάρουν σημαντικό προβάδισμα απ' το ξεκίνημα του ματς. Μάλιστα η ελληνική ομάδα δεν μπόρεσε να βρει δίχτυα στη διάρκεια της πρώτης περιόδου (έχασε και πέναλτι με την Ελευθερία Πλευρίτου) που ολοκληρώθηκε στο 3-0.

Μετά τη διακοπή και τις οδηγίες της Καμμένου, τα κορίτσια της Εθνικής μπήκαν καλύτερα στο ματς και μείωσαν σε 3-1 με την Χυδηριώτη. Οι Ισπανίδες απάντησαν άμεσα για το 4-1, αλλά η Ελλάδα με γκολ της Μαργαρίτας Πλευρίτου και του Σιούτη έφερε το ματς σε διαφορά ενός γκολ (4-3), σκορ με το οποίο έληξε το ημίχρονο.

Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου η ελληνική ομάδα είχε μοναδική ευκαιρία για να ισοφαρίσει με πέναλτι της Βασιλικής Πλευρίτου, το οποίο όμως απέκρουσε για δεύτερη φορά η εντυπωσιακή Τέρε. Η Ισπανία κέρδισε πέναλτι στη συνέχεια το οποίο απέκρουσε η Σταματοπούλου, η οποία όμως δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και λίγο αργότερα σε νέο πέναλτι υπέρ της Ισπανίας που ήταν εύστοχο για το 5-3, σκορ που τελείωσε η τρίτη περίοδος.

Το πρώτο γκολ της Ξενάκη στο τέταρτο οκτάλεπτο έφερε και πάλι την Ελλάδα στο γκολ (5-4) αλλά άμεσα οι Ισπανίδες ανέκτησαν τη διαφορά ασφαλείας σκοράροντας για το 6-4. Και πάλι όμως η Εθνική μας μείωσε με την Ελευθερία Πλευρίτου για το 6-5, ενώ λίγο αργότερα η Χυδηριώτη πήρε το ριμπάουντ και σκόραρε από κοντά ισοφαρίζοντας για πρώτη φορά στο ματς (6-6).

Ξανά όμως η εξαιρετική Ισπανία κυκλοφόρησε την μπάλα, βρήκε την... τρύπα και πήρε εκ νέου προβάδισμα με 7-6 και λίγο αργότερα με 8-6 και 9-6 βάζοντας ουσιαστικά τέλος στα ελληνικά όνειρα για χρυσό.

Τα οκτάλεπτα: 3-0, 1-3, 1-0, 4-3

Ισπανία (Μινγκέλ Άνχελ Γκαΐα Όκα): Τέρε, Έστερ, Νόγκουε, Εσπάρ 2, Ορτίθ 1, Πέρεθ 1, Πρατς, Ρουΐθ 2, Πένια, Φόρκα, Καμούς, Γκαρθία 1, Λέιτον 1

Ελλάδα (Αλεξία Καμμένου): Σταματοπούλου, Ελευθερία Πλευρίτου, Χυδηριώτη 2, Τριχά, Μαργαρίτα Πλευρίτου 1, Ξενάκη 1, Νίνου, Πάτρα, Σιούτη 1, Βασιλική Πλευρίτου, Γιαννοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη, Σωτηρέλη.

MVP του τουρνουά η Ε. Πλευρίτου

Η Ελευθερία Πλευρίτου με πολύ καλές εμφανίσεις κατά τη διάρκεια του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κατάφερε και διεκρίθη ως η πολυτιμότερη παίκτρια του τουρνουά. Την Ελληνίδα παίκτρια βράβευσε ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδία Ελλάδας (ΚΟΕ) και αντιπρόεδρος της LEN, Κυριάκος Γιαννόπουλος, ο οποίος τη συνεχάρη.

Τα μετάλλια της Εθνικής πόλο γυναικών

  1. 2004 Ολυμπιακοί Αγώνες (Αθήνα), Ασημένιο
  2. 2005 World League (Κίρισι), Χρυσό
  3. 2007 World League (Μόντρεαλ), Χάλκινο
  4. 2010 World League (Σαν Ντιέγκο), Χάλκινο
  5. 2010 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Ζάγκρεμπ), Ασημένιο
  6. 2011 Παγκόσμιο πρωτάθλημα (Σαγκάη), Χρυσό
  7. 2012 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Αϊντχόφεν), Ασημένιο
  8. 2012 World League (Τσανκτσού), Χάλκινο
  9. 2018 Ευρωπαϊκό Κύπελλο (Ποντεβέρδα), Χρυσό
  10. 2018 Μεσογειακοί Αγώνες (Ταραγόνα), Χάλκινο
  11. 2018 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Βαρκελώνη), Ασημένιο
  12. 2022 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Σπλιτ), Ασημένιο
Εθνική Πόλοεθνική ΕλλάδαςΕυρωπαϊκό Πρωτάθλημα πόλοΕθνική ΙσπανίαςΕθνική ομάδα