Αθλητισμός|11.09.2022 01:10

Κατέκτησε το US Open η φοβερή και τρομερή Σβιόντεκ απέναντι στη μαχητική Τζαμπέρ - Τρίτο Grand Slam για την 21χρονη Πολωνή

Newsroom

Λες και ήταν βγαλμένη από... video game η καταπληκτική Ίγκα Σβιόντεκ, νούμερο 1 στην κατάταξη, κυριάρχησε στον τελικό του US Open της Ονς Τζαμπέρ με 2-0 σετ (6-2, 7-6) και κατέκτησε το τρίτο Grand Slam της καριέρας της. Η απίθανη Πολωνή που έχει σηκώσει δύο Roland Garros το 2020 και το 2022, επιβεβαίωσε στο κορτ ότι είναι η κορυφαία τενίστρια στον κόσμο αυτή την εποχή.

Παρά τη σθεναρή αντίσταση της μαχητικής Τυνήσιας, η οποία απ' την ερχόμενη εβδομάδα θα ανέβει απ' το νούμερο 5 στο 2 της κατάταξης, η 21χρονη Σβιόντεκ ήταν ψυχρή, ανέκφραστη και αλύγιστη στο παιχνίδι της σαν ρομπότ. Bρήκε λύσεις και απαντήσεις στην πίεση της Τζαμπέρ και έφτασε στην κατάκτηση του Αμερικανικού Όπεν για πρώτη φορά στην καριέρα της.

Πάντως η Τζαμπέρ, μολονότι δεν κατόρθωσε να πανηγυρίσει τον πρώτο major τίτλο στην καριέρα της, συνεχίζει να γράφει ιστορία καθώς, μετά το Wimbledon όπου έπαιξε στον τελικό (ηττήθηκε απ' την Ριμπάκινα), γίνεται η πρώτη γυναίκα από την Αφρική και δη από αραβική χώρα, που συμμετέχει και σε τελικό του US Open.

Η έκβαση του τελικού

Η Σβιόντεκ άρχισε ιδανικά το παιχνίδι με μπρέικ και φτάνοντας με άνεση στο 3-0. Μολονότι η Τζαμπέρ προσπάθησε να αντιδράσει απαντώντας κι εκείνη με μπρέικ και μειώνοντας στο 3-2, η Πολωνή τενίστρια ήταν καταπληκτική στο φινάλε του πρώτου σετ. Και με ένα σερί 4-0, μεταξύ των οποίων και δύο μπρέικ, καθάρισε το σετ με 6-2 σε μόλις 30 λεπτά!

Η Σβιόντεκ ήταν εκρηκτική και στο ξεκίνημα του δεύτερου σετ κάνοντας νέο μπρέικ (το τέταρτο στο ματς) στο σερβίς της Τζαμπέρ για το 2-0, ενώ αμέσως μετά έφτασε στο 3-0 έχοντας στο επόμενο γκέιμ και τρία μπρέικ πόιντ για το 4-0! Η Τυνήσια ωστόσο έβγαλε αντίδραση, έσωσε το γκέιμ (3-1) και αμέσως μετά πέτυχε το πρώτο της μπρέικ στο σετ μειώνοντας σε 3-2.

Αυτό όμως δεν ήταν ικανό για να κάμψει την εξαιρετική Σβιόντεκ, η οποία απάντησε με πέμπτο μπρέικ στην Τζαμπέρ για το 4-2. Η ψυχωμένη Τυνήσια όμως δεν παράτησε τη μάχη και πέτυχε νέο μπρέικ μειώνοντας ξανά σε 4-3, προτού ισοφαρίσει για πρώτη φορά σε 4-4.

Μάλιστα, στο ένατο γκέιμ πίεσε τρομερά τη Σβιόντεκ για νέο μπρέικ αλλά η Πολωνή με τρομερές άμυνες και καταπληκτικό παιχνίδι πήρε το γκέιμ για το 5-4. Η Τζαμπέρ «καθάρισε» εύκολα το επόμενο γκέιμ για το 5-5 αλλά η Σβιόντεκ πήρε το σερβίς της φτάνοντας στο 6-5, προτού οι δύο τενίστριες λύσουν τις διαφορές τους στο τάι μπρέικ μετά το 6-6 της Τυνήσιας.

Στο τάι μπρέικ έγινε μεγάλη μάχη αλλά η Σβιόντεκ κι εκεί βγήκε νικήτρια, έστω και στις λεπτομέρειες. Επικράτησε 7-5 και τελείωσε τον τελικό. Ήταν η πρώτη φορά που λύγισε στο ματς καθώς της βγήκε όλη η ένταση...

US OpenΤένιςΙγκα ΣβιόντεκΟνς Τζαμπέρ