Αθλητισμός|12.09.2022 12:02

Κάρλος Αλκαράθ: Το παιδί-θαύμα του τένις στην κορυφή του κόσμου!

Newsroom

Η κορυφή του κόσμου στο τένις ανήκει στον καταπληκτικό Κάρλος Αλκαράθ! Το παιδί-θαύμα απ' τη Μούρθια ολοκλήρωσε ιδανικά μια τέλεια σεζόν: κατέκτησε το US Open -το πρώτο Grand Slam στην καριέρα του- και παράλληλα ανέβηκε στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Γράφτηκε ιστορία!

Ο 19χρονος Ισπανός έγινε ο νεαρότερος τενίστας που ανεβαίνει στην κορυφή της ATP καθώς έσπασε το ρεκόρ του 20χρονου Αυστραλού Λέιτον Χιούιτ. Επίσης, έγινε ο πιο νέος νικητής Grand Slam μετά τον Ράφα Ναδάλ το 2005 και ο νεαρότερος κατακτητής του US Open μετά τον Πιτ Σάμπρας το 1990!

Και το πέτυχε με εμφατικό τρόπο. Στον τελικό της Νέας Υόρκης κυριάρχησε του Νορβηγού Κάσπερ Ρουντ με 3-1 (6-4, 2-6, 7-6, 6-3) έπειτα από μια μάχη 3 ωρών και 20 λεπτών. Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις επικές διαδοχικές μάχες των πέντε σετ απέναντι σε Τσίλιτς, Σίνερ και Τιαφό που διήρκησαν συνολικά πάνω από 13 ώρες με μέσο όρο ανά ματς περί τις 4,5 ώρες! Ακούραστος, αλύγιστος, πεισματάρης, επιθετικός, ένα φαινόμενο του τένις!

Ήταν στο 120 πριν από έναν χρόνο!

Πριν από περίπου έναν χρόνο βρισκόταν στο 120 της κατάταξης αλλά άπαντες μιλούσαν για το ταλέντο που έρχεται. Άρχισε τη σεζόν απ' το νούμερο 32, κατέκτησε δύο Masters και δύο τίτλους ATP 500, προτού φτάσει στο... Έβερεστ του πρώτου major τίτλου. Και μάλλον θα ακολουθήσουν πολλοί ακόμα...

Ο άνθρωπος που τον ξέρει (μάλλον) καλύτερα απ' όλους δεν το κρύβει άλλωστε. «Τις προάλλες είπα σε κάποιον δημοσιογράφο ότι ο Κάρλος και ο Σίνερ θα κυριαρχήσουν στο τένις για τα επόμενα δέκα χρόνια» δήλωσε ο προπονητής του και άλλοτε νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης Χουάν Κάρλος Φερέρο, ο οποίος είναι κάτοχος ενός Roland Garros.

Τον ανέλαβε σε ηλικία 16 ετών, οπότε άρχισε να προπονείται στην ακαδημία τένις του Φερέρο στο Αλικάντε κι έκτοτε, σε μόλις τρία χρόνια, έχει κάνει άλματα προόδου. Η θερμή αγκαλιά του Αλκαράθ προς τον προπονητή του μετά την κατάκτηση του τίτλου καταδεικνύει και την εκτίμηση που τρέφει προς εκείνον και τον ρόλο του για την τενιστική του ανάπτυξη.

Φερέρο: «Βρίσκεται... μόλις στο 60%»

«Νομίζω ότι είναι γεννημένος για αυτά τα τουρνουά, για αυτά τα ματς», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά το US Open ο Φερέρο και πρόσθεσε: «Από τότε που ξεκίνησα να δουλεύω μαζί του, είδα ότι κάποια πράγματα είναι διαφορετικά σε σχέση με άλλα παιδιά στην ηλικία του. Και ακόμα το βλέπω στο γήπεδο. Σε σημαντικές στιγμές, πάντα προσπαθεί να βγει μπροστά. Είναι φοβερός ανταγωνιστής. Είναι εκεί, προσπαθεί πάντα. Το είδαμε στα ματς με τον Τσίλιτς, με τον Σίνερ ή με τον Τιάφοου ότι ποτέ δεν τα παράτησε».

Ερωτηθείς για το αν τον εξέπληξε η κατάκτηση ενός Grand Slam τόσο νωρίς, απάντησε: «Όχι, γιατί ξέρω το επίπεδό του. Σίγουρα έγινε γρήγορα. Είναι έκπληξη ίσως για όλους εκτός από μένα, διότι ήμουν μαζί του κάθε μέρα στην προπόνηση και ήξερα τι μπορεί να κάνει στο γήπεδο. Ήμουν σίγουρος ότι αν δεν γινόταν αυτόν τον χρόνο, θα γινόταν τον επόμενο. Τελικά έγινε φέτος και είμαι πολύ χαρούμενος. Έγινε γρήγορα αλλά σίγουρα θέλουμε να συνεχιστεί».

Ρωτήθηκε ακόμα αν θεωρεί ότι ο Κάρλος θα μπορέσει να κυριαρχήσει. Η απάντησή του χαρακτηριστική: «Θα το ήθελα πολύ. Όπως είπα, νομίζω ότι έχει γεννηθεί για αυτά τα τουρνουά. Θέλει να παίζει σε αυτά τα τουρνουά, θέλει να τα κερδίζει. Τις προάλλες είπα σε κάποιον δημοσιογράφο ότι Σίνερ και Κάρλος θα κυριαρχήσουν για τα επόμενα δέκα χρόνια, με βάση όσα είδα στο ματς τους. Σίγουρα υπάρχουν και άλλου παίκτες όπως ο Ζβέρεφ, ο Τιμ, ο Κάσπερ, ο Τσιτσιπάς που θα είναι και αυτοί εδώ και θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν σλαμς. Με όλο τον σεβασμό, όμως, αυτό πιστεύω εγώ».

Μάλιστα, ο Φερέρο θεωρεί ότι ο Αλκαράθ βρίσκεται... μόλις στο 60% του παιχνιδιού, δηλαδή έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης! «Όπως του λέω, νομίζω ότι είναι στο 60% του παιχνιδιού του. Μπορεί να βελτιώσει πολλά πράγματα. Ξέρει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά. Όταν φτάσεις στο Νο.1 δεν τελείωσες και φεύγεις. Πρέπει να συνεχίσεις να δουλεύεις, να παίζεις σε υψηλό επίπεδο, να κερδίζεις. Το ξέρει αυτό και ξέρω ότι θα είμαι πολύ κοντά του και θα του το θυμίζω». Όσο για το αν μπορεί να πλησιάσει τον μύθο των Big 3 Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς, σχολίασε: «Ο στόχος μου είναι να τον βάλω στο υψηλότερο επίπεδο του τένις. Σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολο να πετύχει όσα πέτυχαν εκείνοι. Μιλάμε για 22 σλαμς. Εκείνος έχει ένα και έχει πολύ δρόμο. Ποιος ξέρει; Έχει την προοπτική να γίνει ένας από τους καλύτερους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το προσπαθήσουμε».

Τα συγχαρητήρια του Ναδάλ

Ο Ναδάλ δεν έχει κρύψει τη συμπάθειά του για τον συμπατριώτη του, στο πρόσωπο του οποίου οι Ισπανοί αλλά και συνολικά το τένις βλέπει τον διάδοχο του θρυλικού Ισπανού. Λίγα μόλις λεπτά μετά την ολοκλήρωση του τελικού του US Open, ο Ναδάλ έσπευσε να... βγάλει το καπέλο στον Κάρλος Αλκαράθ με μήνυμα στα social media: «Συγχαρητήρια για το πρώτο σου Grand Slam και για το νούμερο 1, που είναι το επιστέγασμα της πρώτης σου εξαιρετικής σεζόν, είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν πολλές ακόμα!».

Αποθέωση από Ρουντ

Τα λόγια του ηττημένου του τελικού Κάσπερ Ρουντ είναι ενδεικτικά για το πως βλέπουν οι αντίπαλοι τον Κάρλος Αλκαράθ. «Είναι εντυπωσιακά αυτά που έχει πετύχει ως teenager. Είναι μερικές φορές δύσκολο να πιστέψεις ότι είναι teenager. Είναι πάνω από τέσσερα χρόνια μικρότερός μου! Είναι απίστευτο. Έχω ξαναπεί ότι είναι από εκείνα τα σπάνια ταλέντα που εμφανίζονται στον αθλητισμό πού και πού. Έτσι φαίνεται, δηλαδή. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί, αλλά είναι στη σωστή κατεύθυνση. Δείχνει φοβερό μαχητικό πνεύμα και θέληση για νίκη. Είχε να αντιμετωπίσει ματς πόιντ πριν από δύο αγώνες και κατάφερε να κάνει την ανατροπή και να κερδίσει τελικά το τουρνουά. Αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο στα μάτια μου. Αξίζει τη θέση» δήλωσε ο Νορβηγός.

Και πρόσθεσε αναλύοντας το παιχνίδι του Αλκαράθ: «Η κίνηση είναι ένα από τα μεγάλα του όπλα. Κάνει εμάς τους άλλους παίκτες να νιώθουμε ότι πρέπει να βρίσκουμε γραμμές, να χτυπάμε winners. Μερικές φορές ούτε αυτό είναι αρκετό. Είναι γρήγορος, κινείται εξαιρετικά και μπορεί να πηγαίνει σε μπάλες όπως δεν έχουμε ξαναδεί».

Κάρλος ΑλκαράθΚάσπερ ΡουντUS OpenΤένις