Αθλητισμός|23.09.2022 10:00

Πρωτοφανής ανταρσία στην Εθνική Ισπανίας: 15 παίκτριες δεν ξαναπαίζουν αν δεν αλλάξει ο ομοσπονδιακός προπονητής!

Newsroom

Δεν έχει προηγούμενο η ανταρσία 15 παικτριών της Εθνικής Ισπανίας, οι οποίες ζητούν την απομάκρυνση του ομοσπονδιακού τεχνικού Χόρχε Βίλντα. Μάλιστα μετά την απόφαση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας να απορρίψει το αίτημά τους, οι 15 αθλήτριες ενημέρωσαν πως αποσύρονται από την εθνική ομάδα όσο θα βρίσκεται στο τιμόνι ο συγκεκριμένος κόουτς.

Οι 15 παίκτριες απέστειλαν μια προσωπική επιστολή (το το ίδιο περιεχόμενο) μέσω email προς την Ομοσπονδία ζητώντας την αλλαγή του ομοσπονδιακού τεχνικού σημειώνοντας πως η παραμονή του στον πάγκο επηρεάζει τη σωματική και ψυγική υγεία τους.

Έξι παίκτριες της Μπαρτσελόνα βρίσκονται μεταξύ εκείνων που συμμετέχουν στην ανταρσία, όπως επίσης και παίκτριες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Σίτι. Αντιθέτως, η αρχηγός Ιρένε Παρέδες, αλλά και η νικήτρια της Χρυσής Μπάλας Αλέξια Πουτέγιας δεν έστειλαν επιστολή μολονότι το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν σε συζητήσεις για την κατάσταση και το μέλλον της εθνικής ομάδας.

Η Ομοσπονδία απάντησε με επιθετικό τρόπο προς τις παίκτριες χαρακτηρίζοντας αυτό που συμβαίνει ως κάτι πρωτοφανές στην ιστορία του ποδοσφαίρου και ήταν κατηγορηματική η θέση της πως δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τον ομοσπονδιακό τεχνικο λόγω ενός εκβιασμού όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι επιστολές των Ισπανίδων διεθνών ακολούθησαν τρεις εβδομάδες μετά τα παράπονα που εξέφρασαν μέλη της ομάδας για τον Χόρχε Βίλντα προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες. «Η Ομοσπονδία δεν θα επιτρέψει στις παίκτριες να αμφισβητήσουν τη συνέχεια του προπονητή, καθώς η λήψη αυτών των αποφάσεων δεν είναι μέρος του ρόλου τους. Η Ομοσπονδία δεν θα δεχτεί την άσκηση οποιουδήποτε τύπου πίεσης από οποιονδήποτε παίκτη όταν πρόκειται να πάρει αθλητικές αποφάσεις. Αυτός ο τύπος δολοπλοκίας δεν ταιριάζει στις αξίες του ποδοσφαίρου ή του αθλητισμού και είναι επιζήμιος».

Και προσθέτει αναφορικά με τις κυρώσεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν: «Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, η μη απάντηση στην κλήση από την εθνική ομάδα χαρακτηρίζεται ως σοβαρή παράβαση και μπορεί να οδηγήσει σε αναστολές μεταξύ δύο και πέντε ετών. Η Ομοσπονδία, σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αυτών των παικτριών, θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα φτάσει τα πράγματα σε αυτό το άκρο, ούτε θα ασκήσει πίεση στις παίκτριες. Απλώς δεν θα καλέσει όσες δεν επιθυμούν να φορέσουν τη φανέλα της Ισπανίας. Θα καλέσει μόνο παίκτριες που είναι αφοσιωμένες στην Εθνική, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως η ομάδα θα παίξει με νεαρές».

Εθνική Ισπανίας