Αθλητισμός|24.09.2022 12:27

Εθνική Ελλάδας: Για το «5 στα 5» στην Κύπρο και ένα καλύτερο ranking

Newsroom

Η Εθνική Ελλάδας δοκιμάζεται (21.45, ALPHA & Novasports Prime) απέναντι στην Κύπρο για την 5η (προτελευταία) αγωνιστική των ομίλων του Nations League και δεδομένου ότι η άνοδος στη League B έχει κλειδώσει, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ψάχνει μια νίκη για να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη θέση της στο ranking ενόψει των κληρώσεων που θα ακολουθήσουν για τις επερχόμενες μεγάλες διοργανώσεις αρχής γενομένης απ' την κλήρωση για το Euro 2024 στις 9 Οκτωβρίου.

Το τόνισε και ο Γουστάβο Πογιέτ στη συνέντευξη Τύπου πριν από το ματς θέλοντας προφανώς να δώσει κίνητρο στους παίκτες του: «Τον Ιούνιο στόχος ήταν να βγούμε πρώτοι, τώρα να κερδίσουμε αυτά τα δύο ματς και να βελτιωθούμε στο FIFA Ranking. Είναι ένα ντέρμπι. Όλοι στην Κύπρο μάς περιμένουν και θέλουν ένα καλό αποτέλεσμα, οπότε πρέπει να το αντιμετωπίσουμε έτσι ακριβώς. Δεν γνωρίζουμε πολλά για την ομάδα της Κύπρου καθώς έχουν νέο προπονητή, νέα τακτική, νέο σύστημα».

Τα πλάνα του Πογιέτ

Ως προς τα αγωνιστικά, ο Ουρουγουανός κόουτς φαίνεται ότι θα επιλέξει σύστημα 4-2-3-1 με τους Βλαχοδήμο, Μπάλντοκ, Χατζηδιάκο, Μαυροπάνο και Τσιμίκα στο τέρμα και την άμυνα. Ο Κουρμπέλης με τον Σιώπη είναι οι επικρατέστεροι για τα χαφ με τον Μπουχαλάκη να διεκδικεί θέση, ενώ στη μεσοεπιθετική τριπλέτα τον πρώτο λόγο έχουν οι Μπακασέτας, Μασούρας κι ένας εκ των Χατζηγιοβάνης, Πέλκα, Φούντα, Τζόλη. Στην κορυφή της επίθεσης θα παίξει ο Δουβίκας καθώς απουσιάζουν ο τιμωρημένος Γιακουμάκης και ο τραυματίας Παυλίδης. Επίσης τιμωρημένος είναι και ο Μάνταλος.

Η Κύπρος που προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή έπειτα από μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων θα έχει για πρώτη φορά στον πάγκο της τον Τιμούρ Κετσπάγια, ο οποίος κάνει ντεμπούτο.

Η παράδοση με την Κύπρο

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα αναμετρηθούν για 29η φορά, αλλά μόλις πέμπτη σε επίσημη διοργάνωση! Οι στενοί δεσμοί των δύο χωρών έφεραν πολλά φιλικά, 23 συνολικά, στα οποία η Ελλάδα έχει 19 νίκες. Η Κύπρος έχει τρεις επικρατήσεις και έξι αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Όσο για τα πέντε επίσημα παιχνίδια, η Εθνική Ελλάδας μετράει μόνο νίκες: 2-4 και 3-1 για τα προκριματικά του Euro 1988, 2-0 και 1-2 για τα προκριματικά του Μουντιάλ το 2018 και 3-0 για το τρέχον Nations League με τα γκολ των Μπακασέτα, Παυλίδη και Λημνιού.

Η Ελλάδα μετράει τέσσερις σερί νίκες στο Nations League καθώς πέραν της Κύπρου επικράτησε της Βόρειας Ιρλανδίας με 0-1 (Μπακασέτας) και του Κοσόβου με 0-1 (Μπακασέτας) και 2-0 (Γιακουμάκης, Μάνταλος). Δεν έχει δεχτεί ούτε γκολ στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια.

Εθνική ΚύπρουNations Leagueεθνική Ελλάδας