Αθλητισμός|29.09.2022 07:49

Μήνυμα στο Κατάρ στέλνει η Εθνική Δανίας με τις ανατρεπτικές φανέλες που θα φορέσει στο Μουντιάλ!

Newsroom

Η FIFA απαγορεύει τις πολιτικές τοποθετήσεις στις εμφανίσεις των ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο (και γενικότερα στις διεθνείς διοργανώσεις), όμως η Δανία βρήκε τον τρόπο για να στείλει το μήνυμά της στο Κατάρ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χωρίς λέξεις και σύμβολα και δίχως καν να φαίνονται καλά καλά τα λογότυπα, οι Δανοί επέλεξαν να επικοινωνήσουν την αντίθεσή τους με τις συνθήκες που επικράτησαν και επικρατούν στη χώρα που ετοιμάζεται πυρετωδώς για να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Η ομοσπονδία της Δανίας σε συνεργασία με την εταιρεία που έχει αναλάβει τον ιματισμό της Εθνικής ομάδας, δείχνει ξεκάθαρα την ενόχλησή της για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο Κατάρ και κόστισαν τη ζωή σε απροσδιόριστο αριθμό εργατών (σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου πρόκειται για χιλιάδες θύματα) κατά τη διάρκεια κατασκευής των γηπέδων που θα φιλοξενήσουν το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο.

Φανέλα... total black

Οι Δανοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν τις τρεις νέες φανέλες τους (κόκκινη, λευκή και μαύρη) χωρίς εμφανές λογότυπο της ομοσπονδίας, το σήμα της αθλητικής εταιρείας που «ντύνει» την Εθνική αλλά και το επίσημο logo της FIFA για το Μουντιάλ. Όλα θα βρίσκονται πάνω στη φανέλα αλλά θα... αχνοφαίνονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ιδίως το έντονο μαύρο χρώμα (total black) της μιας φανέλας, που δεν σχετίζεται σε τίποτα με τα παραδοσιακά χρώματα της Δανίας, αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους οικοδεσπότες και μια ένδειξη πένθους για τους νεκρούς.

 

«Υποστηρίζουμε την Εθνική αλλά όχι το Κατάρ»

«Με τις νέες εμφανίσεις της Εθνικής Δανίας θέλαμε να στείλουμε ένα διπλό μήνυμα. Πηγή έμπνευσης αποτελεί το Euro 92, θέλοντας να τιμήσουμε μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές επιτυχίες της χώρας, αλλά συνάμα θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε εναντίον του Κατάρ και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνεται εκεί.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε να κατεβάσουμε τον τόνο σε όλες τις λεπτομέρειες της νέας φανέλας της Εθνικής Δανίας, δηλαδή το σήμα και το λογότυπο της εταιρίας. Δεν θα θέλαμε αυτά τα σύμβολα να είναι ορατά κατά την διάρκεια μιας διοργάνωσης που κόστισε την ζωή σε χιλιάδες εργάτες. Υποστηρίζουμε μέχρι τέλους την Εθνική Δανίας, αλλά όχι το Κατάρ ως διοργανώτρια χώρα. Πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός πρέπει να φέρνει τον κόσμο κοντά. Κι όταν αυτό δεν συμβαίνει, θέλουμε να παίρνουμε θέση επ’ αυτού», ήταν η ανακοίνωση της εταιρίας Hummel, που επί δεκαετίες είναι ο βασικός χορηγός ένδυσης της Εθνικής Δανίας.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022Παγκόσμιο κύπελλοΚατάρανθρώπινα δικαιώματαΕθνική ΔανίαςΜουντιάλ 2022φανέλα