Αθλητισμός|02.11.2018 14:08

Ολυμπιακός: Το δεδικασµένο «δείχνει» τιµωρία με αφαίρεση βαθμών!

Γιάννης Σκόκας

Υπό την απειλή βαριάς καµπάνας βρίσκεται ο Ολυµπιακός, λόγω των επεισοδίων που επισκίασαν τη χθεσινή αναµέτρηση µε την Παναχαϊκή στο Παµπελοποννησιακό Στάδιο, το οποίο µάλιστα επιλέχθηκε από την επιτροπή Κυπέλλου της ΕΠΟ ως πιο ασφαλές από εκείνο της Αγυιάς (η φυσική έδρα της Παναχαϊκής). Ολα άρχισαν στη διάρκεια του ηµιχρόνου, όταν υπήρξαν συµπλοκές οπαδών του Ολυµπιακού µε τις αστυνοµικές δυνάµεις, µάχες σώµα µε σώµα και ρίψεις αντικειµένων. Η ένταση συνεχίστηκε και µε την έναρξη του δεύτερου 45λέπτου. Η Αστυνοµία έκανε εκτεταµένη χρήση χηµικών προκειµένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Ωστόσο, η ατµόσφαιρα έγινε αποπνικτική. Εκείνη τη στιγµή στην εξέδρα των οπαδών του Ολυµπιακού βρίσκονταν αρκετές οικογένειες µε µικρά παιδιά. Μάλιστα, µερίδα κόσµου µετακινήθηκε προς το πέταλο για να µπορέσουν να αναπνεύσουν πιο εύκολα, ενώ κάποιοι γονείς αγκαλιά µε τα παιδιά τους αποχώρησαν εσπευσµένα από το γήπεδο. Εικόνες θλιβερές στα ελληνικά γήπεδα εν έτει 2018. Στο 51’ υπήρξε δεκαπεντάλεπτη διακοπή από τον διαιτητή Παπαδόπουλο, ο οποίος έστειλε προσωρινά τις οµάδες στα αποδυτήρια.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής η ένταση µεταφέρθηκε ξανά έξω από το γήπεδο, στον περιβάλλοντα χώρο του Παµπελοποννησιακού, ενώ υπήρξε ο τραυµατισµός στο κεφάλι ενός 35χρονου φιλάθλου, ο οποίος διακοµίστηκε στο νοσοκοµείο. ∆εδοµένου (και) του δεδικασµένου από το πρόσφατο ντέρµπι της ΑΕΚ µε τον Ολυµπιακό στο ΟΑΚΑ και αν βεβαίως ο παρατηρητής του αγώνα ή (και) η έκθεση της Αστυνοµίας καταγράψει λεπτοµερώς τα επεισόδια, οι «ερυθρόλευκοι» απειλούνται µε αφαίρεση τριών βαθµών από το πρωτάθληµα εφόσον τα επεισόδια συνδέονται µε βιαιοπραγίες κατά προσώπων, σύµφωνα µε το άρθρο 15, παράγραφος 4β του πειθαρχικού κώδικα. Επίσης, θεωρείται επιβαρυντικό και το γεγονός ότι υπήρξε διακοπή του αγώνα, κάτι που δεν είχε συµβεί στην αναµέτρηση της «Ενωσης» µε τους Πειραιώτες.

Παράλληλα, ο Ολυµπιακός απειλείται και µε ποινή δύο έως τεσσάρων αγωνιστικών αλλά και πρόστιµο που µπορεί να φτάσει µέχρι τα 250.000 ευρώ σε περίπτωση σηµαντικής φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

Θέµα ερµηνείας

Πρέπει πάντως να τονιστεί ότι µε δεδοµένο πως ο αγώνας ήταν για το Κύπελλο όπου στη συγκεκριµένη φάση υπάρχουν όµιλοι και βαθµολογίες, αλλά και λόγω του ότι ο πειθαρχικός κώδικας στο άρθρο 15 κάνει λόγο για αφαίρεση τριών βαθµών δίχως να διευκρινίζεται σε ποια διοργάνωση επιβάλλεται η τιµωρία, δεν αποκλείεται να προκύψει αφαίρεση στο Κύπελλο και όχι στο πρωτάθληµα.

Οµως υπάρχει και το άρθρο 13 που κάνει λόγο ξεκάθαρα για αφαίρεση βαθµών «από µία ΠΑΕ ή ένα σωµατείο από τον βαθµολογικό πίνακα του διεξαγόµενου, διεξαχθέντος ή µελλοντικού πρωταθλήµατος». Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για θέµα ερµηνείας του δικαστηρίου, που στην προκειµένη περίπτωση είναι το πρωτοβάθµιο πειθαρχικό της ΕΠΟ.

Κατά Αστυνοµίας

Από τον Ολυµπιακό πάντως άφηναν αιχµές για τη στάση της Αστυνοµίας, λέγοντας ότι «είδαµε µια διµοιρία των ΜΑΤ να µπαίνει µέσα στον κόσµο. Και έριξε χηµικά επειδή τσακώνονταν δύο δεκαπεντάχρονα. Αν φτάσουµε στο σηµείο οι διοργανώσεις, το πρωτάθληµα και το Κύπελλο, να κρίνονται από τη συµπεριφορά της Αστυνοµίας, εµείς είµαστε καταδικασµένοι»

Ολυμπιακόςποδόσφαιροεπεισόδια