Αθλητισμός|02.11.2018 14:24

ΠΑΟ: Έπεσαν κατά 16 εκατ. τα χρέη στους «πρώην»!

Κώστας Γουλής

Ο διακανονισµός του Παναθηναϊκού µε τον Σέρχιο Σάντσεθ, που βάζει σε σειρά τη µία από τις τρεις µεγαλύτερες οφειλές των «πράσινων» σε παλιό παίκτη ή προπονητή, δίνει «τροφή» για βαθύτερη ανάλυση της «µαύρης τρύπας» των χρεών του «τριφυλλιού» στους... πρώην του.

Την άνοιξη του 2012, όταν ο Γιάννης Αλαφούζος ανέλαβε τον Παναθηναϊκό (αρχικά) µέσω της «Συµµαχίας», παρέλαβε οφειλές σε πρώην ύψους 21,8 εκατ. ευρώ (µε τις φορολογικές επιβαρύνσεις).

Στις 30 Σεπτεµβρίου 2017, εννέα µέρες µετά την ανακοίνωση Αλαφούζου για τράβηγµα της οικονοµικής πρίζας, την οποία επανέφερε στη θέση της σε µεγάλο βαθµό από το καλοκαίρι, το σύνολο των χρεών σε «πρώην» ανέβηκε στα 24,2 εκατ. ευρώ – ποσό που µειώθηκε κατά 1 εκατ. (23,2 εκατ.€) στις αρχές του ’18, µε πληρωµές από έσοδα της ΠΑΕ και «µικροενέσεις» του Αλαφούζου. ∆έκα µήνες µετά, το χρέος σε παλιούς παίκτες/προπονητές έχει πέσει περίπου στα 16 εκατ. ευρώ (συµπεριλαµβανοµένης της Εφορίας), παρουσιάζοντας µείωση κατά 31%.

Και αυτό διότι σηµαντικό µέρος από τα χρήµατα που µπήκαν στις τελευταίες ΑΜΚ πήγαν στους «πρώην», είτε για να «καθαρίσουν» σταδιακά υποθέσεις που έφτασαν στα… άκρα (Βέµερ, Τελάντερ, Εσιέν, Τοτσέ, πρώτη προσφυγή Ταυλαρίδη - Λέτο) είτε για να αρχίσουν να πληρώνουν σταθερά, υπογεγραµµένους διακανονισµούς. Ο δρόµος, βεβαίως, ώσπου να «καθαρίσει» πλήρως η ΠΑΕ το συγκεκριµένο πεδίο του χρέους, παραµένει µακρύς, διότι υπάρχουν πάµπολλα µέτωπα. Αλλα διευθετηµένα µέσω διακανονισµών και άλλα που παραµένουν ανοικτά.

Από το «σπαστό» plus 1 εκατ. ευρώ στον Καραγκούνη (Εφορία, οφειλόµενα), τα 720.000 ευρώ του Ρινάλντι και τα 500.000 ευρώ του Εκι, έως τις… υποδόσεις του Σεϊταρίδη από το 2013, τα 54.000 ευρώ στον Μαρίνο, τα 55.000 ευρώ στον Μπούρµπο. Πάνω από 90 υποθέσεις «πρώην», σε µια non-stop διαδικασία, που απαιτεί (πολύ) χρήµα…

Πρόβληµα µε Κολοβέτσιο

Ηπιο ενδοµυϊκό οίδηµα στον δεξιό δικέφαλο µηριαίο έδειξε ο υπέρηχος που έκανε χθες ο Κολοβέτσιος, θέτοντας εν αµφιβόλω την παρουσία του στο αυριανό ντέρµπι µε την ΑΕΚ. Ο Λαρισαίος στόπερ ξεκίνησε φυσικοθεραπευτική αγωγή και η συµµετοχή του θα ξεκαθαρίσει σήµερα.

Από εκεί και πέρα, τουλάχιστον δύο µήνες ακόµα θα χρειαστεί ο Οµρι Αλτµαν για να µπει στο 100% των προπονήσεων, µετά την επέµβαση αποκατάστασης της ρήξης χιαστού που υπέστη στο ντέρµπι της 4ης Μαρτίου µε τον Ολυµπιακό. Στο γόνατο του Ισραηλινού που είχε χειρουργηθεί από τον συµπατριώτη του δρος Μοράγκ, διαπιστώθηκε τον Αύγουστο µειωµένη κινητικότητα της άρθρωσης και υποβλήθηκε σε καθαρισµό του διακονδυλίου διαστήµατος και του µοσχεύµατος.

Η αποκατάστασή του παρουσίασε µικροεπιπλοκές και έπειτα από επανέλεγχο αποφασίστηκε να αλλάξει πρόγραµµα, επιστρέφοντας στις αρχές του 2019. • Συνεργασία µε τον 37χρονο ∆ανό τεχνικό Γέσπερ Φρέντµπεργκ άρχισε η Ακαδηµία του Παναθηναϊκού.

Ο πρώην προπονητής και τεχνικός διευθυντής της Ακαδηµίας της Αάρχους και της Οµόνοιας (εκεί γνωρίστηκε µε τον Νταµπίζα) θα αναλάβει χρέη αρχιπροπονητή των «πράσινων» τµηµάτων υποδοµής, ενώ από εβδοµάδα θα προσληφθεί και παιδοψυχολόγος µε ειδικότητα στην αθλητική ψυχολογία 

ΠΑΟχρέηΑΕΚΠαναθηναϊκός