Αθλητισμός|06.10.2022 22:18

Victor Wembanyama: Ποιος είναι ο 18χρονος παίκτης-φαινόμενο που έχει τρελάνει τους σκάουτ του NBA - Αποθέωση από ΛεΜπρόν

Γιάννης Σκόκας

Το όνομά του είναι Βίκτορ Γουεμπανιαμά κι έχει βαλθεί να τρελάνει τους σκάουτ του ΝΒΑ. Για χάρη του περισσότεροι από 200 παράγοντες του κορυφαίου μπασκετικού brand στον πλανήτη συγκεντρώθηκαν στο Λας Βέγκας για να πάρουν μια γεύση απ’ το μέλλον.

Τι το ιδιαίτερο έχει ο Βίκτορ Γουεμπανιαμά; Είναι 18 ετών (γεννηθείς τον Ιανουάριο του 2004), έχει ύψος 2,20μ., άνοιγμα χεριών περίπου 2,40μ. και σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί ένα κράμα Αντετοκούνμπο, Ντουράντ, Γκομπέρ. Δηλαδή, κατεβάζει μπάλα με άνεση, πασάρει εκπληκτικά, σουτάρει με τρομερά ποσοστά ευστοχίας ακόμα κι απ’ το τρίποντο, σαρώνει στα ριμπάουντ, ταπώνει όποιον βρει μπροστά του. Ο νεαρός Γάλλος Είναι ο ορισμός του all around παίκτη που μπορεί να παίξει εξίσου καλά είτε ως point guard, είτε ως shooting guard, είτε ως small και power forward, είτε ως center. Ο τέλειος παίκτης! Λες και βγήκε από video game.

Αναλυτές του ΝΒΑ χαρακτηρίζουν τον Γουεμπανιαμά ως το πιο πολλά υποσχόμενο ταλέντο που έχει εμφανιστεί στο μπάσκετ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μετά τον ΛεΜπρόν Τζέιμς. Εκτιμάται μάλιστα ότι στο ντραφτ του 2023 θα βρίσκεται στο νούμερο 1 όντας ο πλέον περιζήτητος παίκτης.

Το viral βίντεο

Το όνομα του Γουεμπανιαμά άρχισε να γίνεται viral από το 2020, οπότε σε ηλικία περίπου 16 ετών, κυκλοφόρησε στο Youtube ένα βίντεο που δείχνει τον Γάλλο έφηβο σε μια προπόνηση στη Γαλλία να παίζει «μονό» με τον συμπατριώτη του και τρεις φορές αμυντικό παίκτη της χρονιάς στο ΝΒΑ, Ρούντι Γκομπέρ. Στο διάρκειας τεσσάρων λεπτών βίντεο, υπάρχουν στιγμές που ο Γουεμπανιαμά κυριαρχεί ολοκληρωτικά απέναντι σε έναν φτασμένο NBAer. To εν λόγω βίντεο έχει περισσότερες από 6,5 εκατ. προβολές μέχρι στιγμής…

Η μαγική εμφάνιση στο Λας Βέγκας

Και είναι βέβαιο ότι μετά την εμφάνισή του στο Λας Βέγκας οι αναζητήσεις του ονόματός του στο google θα αυξηθούν κατά εκατομμύρια, όπως και οι προβολές του συγκεκριμένου βίντεο. Τι συνέβη στη Νεβάδα; Η G-League Ignite, μια αναπτυξιακή ομάδα του NBΑ, που έχει στο δυναμικό της τον Στέρλινγκ Σκουτ Χέντερσον -το επόμενο μεγάλο ταλέντο του αμερικανικού μπάσκετ και υποψήφιο για τις πρώτες θέσεις του ντραφτ- φιλοξένησε τη γαλλική ομάδα Metropolitans 92, όπου αγωνίστηκε ο Γουεμπανιαμά.

Πράγματι ο πόιντ γκαρντ της Ignite έλαμψε με τους 28 πόντους και τις 9 ασίστ στη νίκη της ομάδας του. Εκείνος όμως που κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον όλων των ανθρώπων του NBA που βρέθηκαν στις εξέδρες, ήταν ο Γουεμπανιαμά. Πέτυχε 37 πόντους, με 7 τρίποντα σε 11 προσπάθειες (!), πήρε 4 ριμπάουντ, είχε 5 μπλοκ και 1 κλέψιμο. Ήταν η πρώτη του εμφάνιση στις ΗΠΑ και είναι βέβαιο πως δεν θα είναι και η τελευταία.

ΛεΜπρόν: «Είναι εξωγήινος»

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τον απίθανο μικρό, τον οποίο χαρακτήρισε «εξωγήινο»: «Θα πω αυτό που πιστεύει όλος ο κόσμος. Όλοι χρησιμοποιούν τον όρο "μονόκερως" συχνά τα τελευταία χρόνια για κάποιους παίκτες, αλλά αυτός (σ.σ ο Γουεμπανιαμά) είναι μάλλον περισσότερο κάτι σαν εξωγήινος».

Και πρόσθεσε: «Κανείς δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο. Έναν παίκτη με τέτοιο μέγεθος να κινείται με τέτοια χάρη στο γήπεδο. Έχει ύψος 2.21 μέτρα, 2.24, όσο και να είναι. Η ικανότητά του να βάλει την μπάλα στο παρκέ, να σουτάρει step back τρίποντα, να ποστάρει, να κάνει τάπες. Είναι σίγουρα ένας απίστευτο ταλέντο και ελπίζω να παραμείνει υγιής γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό. Έβλεπε ότι χαμογελούσε συχνά. Είναι σπουδαίος παίκτης».

«Ξεπερνά το μέγεθός του»

«Τον είδα για πρώτη φορά να παίζει το 2019 στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κάτω των 16 ετών», λέει ο Τζέισον Φιλίπι, ένας σκάουτερ με έδρα την Ευρώπη που έχει εργαστεί σε πολλές ομάδες του ΝΒΑ. «Ήταν 15 χρονών τότε, αλλά τράβηξε τα βλέμματα όλων. Κάθε συνάδελφός μου που ήταν σε αυτή την εκδήλωση τον είχε ως τον Νο 1 υποψήφιο».

«Η κουβέντα του “μονόκερου”, είναι κάπως αληθινή», λέει ο Filippi. «Δεν λέω ότι είναι ο επόμενος Λούκα Ντόντσιτς. Δεν λέω ότι θα είναι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Αλλά είναι ξεχωριστός. Ξεπερνά το μέγεθός του. Είναι ολόκληρο το πακέτο – ο συνδυασμός του μεγέθους, της ευκινησίας και της ικανότητας, των φυσικών ενστίκτων του. Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορείς να διδάξεις».

Ο Γουεμπανιαμά, που έχει καταγωγή απ' την πλευρά του πατέρα του απ' το Κονγκό, έχει γεννηθεί στο προάστιο Le Chesney του Παρισιού το 2004 και προέρχεται από μια οικογένεια με αθλητικό υπόβαθρο. Ο πατέρας του, Φέλιξ, είναι πρώην άλτης του μήκους και η μητέρα του, Έλοντι, είναι πρώην μπασκετμπολίστρια και προπονήτρια, ενώ και η μεγαλύτερη αδερφή του παίζει επαγγελματικά μπάσκετ έχοντας κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο με την εθνική Γαλλίας κάτω των 16 ετών στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

NBAΒίκτορ Γουεμπανιαμά