Αθλητισμός|09.10.2022 11:13

Formula 1: Νικητής στη βροχερή Σουζούκα και παγκόσμιος πρωταθλητής ο Μαξ Φερστάπεν για δεύτερη σερί σεζόν

Newsroom

Ο Μαξ Φερστάπεν είναι παγκόσμιος πρωταθλητής για δεύτερη σερί σεζόν στη Formula 1. Ο Ολλανδός πιλότοςτης Red Bull κυριάρχησε στην βροχερή πίστα της Σουζούκα έπειτα από μια διαδικασία που συνολικά κράτησε περισσότερες από τρεις ώρες αλλά αγωνιστικά διήρκησε λιγότερο από μία ώρα μέσα στην πίστα (28 γύροι)! Ο Φερστάπεν νίκησε για 12η φορά εφέτος και 32η στην καριέρα του και σήκωσε τον δεύτερο τίτλο του σε ηλικία 25 ετών.

Μολονότι στο φινάλε όλα έδειχναν ότι η απονομή του τίτλου θα γινόταν (πιθανότατα) στο επόμενο γκραν πρι, η Formula 1 ανακήρυξε πρωταθλητή τον Φερστάπεν. Αυτό συνέβη διότι, ενώ αρχικά υπήρχε η εντύπωση ότι θα δοθούν λιγότεροι βαθμοί στους πρώτους οδηγούς λόγω των μειωμένων γύρων, εν τέλει δόθηκαν όλοι οι βαθμοί με αποτέλεσμα οι 25 του Φερστάπεν σε συνδυασμό με τους 15 του Σαρλ Λεκλέρκ, να τον ανεβάσουν στον θρόνο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Χρειάστηκε όμως και μια... παρέμβαση του teammate του Σέρχιο Πέρες για να συμβεί αυτό. Ο Μεξικανός απ' την τρίτη θέση πίεσε ασφυκτικά τον δεύτερο Λεκλέρκ, ο οποίος στο τελευταίο σικέιν βγήκε εκτός πίστας και παρέμεινε μπροστά. Μολονότι ο Μονεγάσκος τερμάτισε δεύτερος, έλαβε ποινή 5 δευτερολέπτων, έπεσε στην τρίτη θέση και δεδομένου ότι πήρε λιγότερους βαθμούς, ο Φερστάπεν αναδείχθηκε και μαθηματικά πρωταθλητής.

H βαθμολογούμενη 10άδα: Φερστάπεν, Πέρες, Λεκλέρκ, Οκόν, Χάμιλτον, Φέτελ, Αλόνσο, Ράσελ, Λατίφι, Νόρις.

Διακοπή διαρκείας λόγω βροχής

Στην εκκίνηση ο Φερστάπεν κράτησε οριακά την πρώτη θέση σε μια ωραία μάχη με τον Λεκλέρ, ενώ ο Πέρες πέρασε τον Σάινθ και βρέθηκε στην τρίτη θέση. Μάλιστα ο Σάινθ στη συνέχεια έχασε τον έλεγχο της Ferrari και προσέκρουσε στη μπαριέρα εγκαταλείποντας. Στον επόμενο γύρο ο αγώνας διακόπηκε, λόγω μηδαμινής ορατότητας των οδηγών λόγω του σπρέι απ' τη βροχή. Από τη στιγμή που ο αγώνας διεκόπη στον 2ο γύρο, άρχισε να μετρά αντίστροφα το χρονικό όριο των 3 ωρών για την ολοκλήρωση.

Στο μεταξύ όμως, στη διάρκεια του δεύτερου γύρου, κι ενώ τα μονοθέσια βρίσκονταν στην πίστα, έστω και με το αυτοκίνητο ασφαλείας μπροστά τους, οι διοργανωτές έλαβαν μια άκρως επικίνδυνη απόφαση. Έβγαλαν στην πίστα τον γερανό για να αποσύρει τη Ferrari του Σάινθ. Αυτό το περιστατικό έφερε μνήμες 2014, οπότε στην ίδια πίστα σκοτώθηκε ο πιλότος της F1 Ζιλ Μπιανκί, ο οποίος είχε συγκρουστεί με ένα τέτοιο όχημα που είχε μπει στην πίστα. «Κανένας σεβασμό για τη ζωή των οδηγών. Κανένας σεβασμός στη μνήμη του Ζουλ. Απίστευτο!» έγραψε στα social media ο Φιλίπ Μπιανκί, πατέρας του αδικοχαμένου Γάλλου, ανεβάζοντας μια φωτογραφία με τον Γκασλί να περνάει δίπλα απ' τον γερανό.

Έξαλλος ήταν και ο Γκασλί, ο οποίος είπε αρχικά στο team radio: «Τι είναι αυτό; Ένας γερανός στην πίστα; Πέρασα ακριβώς δίπλα του. Είναι ανεπίτρεπτο. Θυμηθείτε τι είχε γίνει. Δεν το πιστεύω», ενώ στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκε έντονα και εκτός πίστας.

Μετά από 2 ώρες και 15 λεπτά τα μονοθέσια ξαναβγήκαν στην πίστα πίσω απ' το όχημα ασφαλείας κι αφού διαπιστώθηκε ότι το οδόστρωμα ήταν σε ικανοποιητική κατάσταση ο αγώνας άρχισε για μια μάχη 45 λεπτών. Ο Φερστάπεν πετούσε στη βροχή και έφτασε μια άνετη νίκη καθώς ουδέποτε ένιωσε απειλή...

Η Formula 1 θα συνεχιστεί στις ΗΠΑ στην πίστα του Όστιν με τον αγώνα στις 23 Οκτωβρίου που θα αρχίσει στις 22.00 (ώρα Ελλάδας).

Red BullGP ΙαπωνίαςΣέρχιο ΠέρεςFormula 1Σαρλ ΛεκλέρκΜαξ Φερστάπεν