Αθλητισμός|18.10.2022 19:21

Η επόμενη μέρα στον ΠΑΟΚ: Τα λόγια του Ιβάν Σαββίδη, η γκολάρα με τις 16 πάσες σε 45'' και τα φαρμακερά σχόλια για τη διαιτησία

Newsroom

Η επόμενη μέρα του θριάμβου του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στο Γ. Καραϊσκάκης βρίσκει τον Δικέφαλο να έχει ανασάνει βαθιά. Τα τρία σερί αρνητικά αποτελέσματα (ΟΦΗ, ΠΑΟ, Λεβαδειακός) τις τελευταίες εβδομάδες είχε προκαλέσει... ηλεκτρισμό πέριξ της ομάδας αλλά η σπουδαία νίκη στην έδρα των Ερυθρόλευκων κατέδειξε ότι ο νέος ΠΑΟΚ που χτίζει ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει παρόν, μέλλον και τεράστια προοπτική εξέλιξης.

Ενδεχομένως, το μεγαλύτερο κέρδος που αποκόμισε ο Δικέφαλος απ' αυτή τη νίκη δεν είναι το βαθμολογικό αλλά το γεγονός πως έδειξε, ακόμα και στους πιο δύσπιστους οπαδούς του, ότι διαθέτει μια ομάδα, η οποία δεν έχει ταβάνι. Μια ομάδα η οποία αξίζει να στηριχτεί. Η νίκη επί του Ολυμπιακού, κόντρα σε όλους και σε όλα, αποτελεί μια ευκαιρία για να μπει τέλος στην εσωστρέφεια, ενώ παράλληλα δίνει το έναυσμα και για μια νέα αρχή.

Τα συγχαρητήρια του Ιβάν Σαββίδη

Προφανώς στις ώρες που ακολούθησαν της μεγάλης νίκης επί των Πειραιωτών, και μέχρι να αρχίσει η δουλειά για το επόμενο ματς, το κλίμα ήταν πανηγυρικό στον ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν Σαββίδης επικοινώνησε με τους στενούς συνεργάτες του προκειμένου να μεταφέρουν σε παίκτες και τεχνικό επιτελείο τα συγχαρητήριά του για τη νίκη, τη μεγάλη ικανοποίησή του για την εμφάνιση και την περηφάνια του για τον χαρακτήρα που έβγαλε ο Δικέφαλος στο Γ. Καραϊσκάκης.

Παρά τη νίκη πάντως, η διαιτησία του Λετονού Τρεϊμάνις δεν ξεχάστηκε (και ούτε πρόκειται να ξεχαστεί) στον Δικέφαλο. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι απ' την αδιανόητη απόφαση του ρέφερι να μην καταλογίσει ένα καταφανέστατο πέναλτι στον Ολιβέιρα. Και είναι εξοργισμένοι διότι, αν ο Ολυμπιακός σκόραρε στη συνέχεια του ματς, ο Δικέφαλος -μολονότι θα ήταν καταφανέστατα αδικημένος- θα βρισκόταν πνιγμένος στην εσωστρέφειά του.

Οργή για τη διαιτησία

Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση του Κυριάκου Κυριάκου, ο οποίος έγραψε: «Είναι μυστήριο το φετινό πρωτάθλημα. Υπάρχουν ομάδες που έχουν πάρει περισσότερα απ/όσα έχουν δουλέψει και ομάδες που έχουν κατακτήσει λιγότερα απ/όσα αξίζει η ποδοσφαιρική δουλειά τους. Ο ΠΑΟΚ ως σήμερα ανήκει ακόμη στη δεύτερη κατηγορία. Του έχουν "κλέψει" (ποδοσφαιρικά) βαθμούς, δεν έχει κλέψει κανέναν.

Δεν μπορείς να κόψεις δρόμο στο ποδόσφαιρο. Αυτός είναι ο κανόνας. Είναι τόσες πολλές οι ομοιότητες της τωρινής περιόδου -στο γήπεδο και στον περίγυρο- με το φθινόπωρο του 2017, που είναι σχεδόν δεδομένο ότι και η κατάληξη θα έχει αντίστοιχες ομοιότητες. Μακάρι και αντίστοιχα επιτεύγματα.

Παρότι δεν υπάρχει εύκολο χτίσιμο, υπάρχει εύκολο γκρέμισμα όταν περπατάς σε λεπτό πάγο ισορροπιών. Και εκεί αλητείες σαν αυτή του Τρεϊμάνις και του Πινέϊρο δεν αλλοιώνουν απλά ένα ματς, αλλά ολόκληρες ποδοσφαιρικές διαδρομές. Γιατί αν άλλαζε το αποτέλεσμα θα ήταν το μικρότερο από τα κακά που θα προκαλούσε η εσωστρέφεια στην δύσκολη πόλη μας.

Γι’ αυτό αξίζουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» τα παιδιά που γίνονται άντρες και οι άντρες που γίνονται δάσκαλοι. Μέχρι να πάρει μπρος για τα καλά ξανά το τρένο. Ας είναι το Καραϊσκάκη του 2022, η Ξάνθη του 2017… Στο ματς με τον Αστέρα, η Τούμπα είναι απαραίτητη. Η φετινή Τούμπα, με όσους πιστούς έχει κάθε φορά, έχει κρατήσει το έδαφος σταθερό. Όχι επειδή όλοι καταλαβαίνουν αυτό που πρέπει. Αλλά επειδή καταλαβαίνουν αυτοί που πρέπει…».

Το φαρμακερό χιούμορ του Ολιβέιρα

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της επίμαχης φάσης, Νέλσον Ολιβέιρα, τοποθετήθηκε για το «σκάνδαλο» με μια φαρμακερή ατάκα για τον... νέο, εισαγόμενο, λετονικό κανονισμό, αναφέροντας: «Ρεφ, υπάρχει μόνο ένα πέναλτι ή μήπως δύο; Προσπάθησαν να μας... ρίξουν αλλά δείξαμε χαρακτήρα και προσωπικότητα. +3 Μπράβο παιδιά! ΠΑΟΚ». Μάλιστα, συνόδευσε το μήνυμά του και με μία χαρακτηριστική φωτογραφία...

 

Γκολ για βραβείο

Το πέναλτι μπορεί να αποτέλεσε μια ποδοσφαιρική παραφωνία αλλά το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ υπήρξε μια ποδοσφαιρική ραψωδία. Οι παίκτες του Δικεφάλου άλλαξαν υποδειγματικά 16 πάσες σε 45 δευτερόλεπτα προτού στείλουν την μπάλα στα δίχτυα με το καταπληκτικό βολέ του Νάρεϊ.

Στα 54:39 του αγώνα, ξεκινά το build up του ΠΑΟΚ, το οποίο συμπεριλαμβάνει και τον Κοτάρσκι δεδομένης της ικανότητας του να παίζει καλά με τα πόδια. Η μπάλα περνάει από το σύνολο των παικτών, σχεδόν όλων, εκτός των Ολιβέιρα και Αουγκούστο, προτού καταλήξει στον «εκτελεστή».

Επί της ουσίας, η φάση ξεκινά με τον Ντάντας να έχει κατέβει χαμηλά και να την βγάζει δεξιά για τον Λύρατζη, ο οποίος διατηρεί ακόμη τη θέση του καθώς ο Ολυμπιακός έχει ψηλά τις γραμμές του. Οι δύο τους παίζουν το ένα-δύο προτού ο Κουλιεράκης ανεβάσει με το αριστερό στον Τσαούση. Η μπάλα παίζεται στα αριστερά του ΠΑΟΚ με τριπλέτα τους Τσαούση, Κούρτιτς και Ελ Καντουρί, απορροφώντας τους παίκτες του Ολυμπιακού που έχουν συγκλίνει προς την πλευρά.

Και ενώ ο ΠΑΟΚ έχει ανεβάσει τις γραμμές και έχει μπροστά του διπλή ζώνη άμυνας από τον Ολυμπιακό, ο Κούρτιτς ζυγίζει τις επιλογές του και γυρνάει την μπάλα στον Κουλιεράκη που βρίσκεται στο ύψος της μεσαίας γραμμής. Ο Έλληνας στόπερ που διαθέτει ένα τρομερό αριστερό πόδι, σημαδεύει τον Λύρατζη που είχε αρκετό χώρο από την πλευρά του και είχε πάρει ήδη μέτρα στο γήπεδο.

Ο Λύρατζης κερδίζει πανέξυπνα ακόμη περισσότερο χώρο, σπρώχοντας με κεφαλιά τη μπάλα μπροστά του προκειμένου να φέρει το σώμα του σε σημείο για να κάνει γύρισμα της μπάλας στην περιοχή, αφού προηγουμένως απέφυγε εξαιρετικά τον Αγκιμπού, με τον Νάρεϊ να «εκτελεί» υπέροχα για το 1-2 στο 55:25 σοκάροντας τον Ολυμπιακό.

Ακριβώς 16 πάσες σε 45 δευτερόλεπτα για τους Θεσσαλονικείς που αποτύπωσαν στο γκολ νίκης τη δουλειά που αρέσκεται να λέει διαρκώς ο Λουτσέσκου πως γίνεται και τουλάχιστον σε αυτήν την φάση αποτυπώνεται με τον πιο εμφατικό τρόπο! Ενα γκολ που φέρει ξεκάθαρα προπονητική σφραγίδα...

Η αφιέρωση στον «Καίσαρα»

Το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η οικογένεια του ΠΑΟΚ ήταν να αφιερώσει τη μεγάλη νίκη στη μνήμη του θρυλικού Σταύρου Σαράφη, ο οποίος έφυγε απ' τη ζωή. Τα «παιδιά» του δεν τον ξέχασαν. Ο Λευτέρης Λύρατζης με μήνυμά του στο twitter του ΠΑΟΚ έκανε την αφιέρωση στη μνήμη του «Καίσαρα» ενός ανθρώπου που τον σημάδεψε όντας γενικός αρχηγός των ακαδημιών του Δικεφάλου.

Επίσης, ο Μάριος Τσαούσης, εκτελεστής του κόρνερ απ' το οποίο προήλθε το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ με την κεφαλιά του Παπασταθόπουλου, έγραψε:  «Εγώ, Καίσαρα, ξέρω ότι κάπου εκεί, ήσουν εσύ, που πήδηξες για την κεφαλιά!».

ΠΑΟΚ