Αθλητισμός|06.11.2022 00:00

Αποθέωση και συγκίνηση στο Καμπ Νόου - Ο Ζεράρ Πικέ αποχαιρέτησε την Μπαρτσελόνα με δάκρυα στα μάτια

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo

Ο Ζεράρ Πικέ φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Ο θρυλικός αμυντικός των Μπλαουγκράνα κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και το παιχνίδι με την Αλμερία ήταν το τελευταίο στη σπουδαία καριέρα που διέγραψε. Η Μπαρτσελόνα επικράτησε 2-0 (με γκολ του Ντεμπελέ και του Ντε Γιονγκ) πιάνοντας και πάλι κορυφή στη La Liga (+2 απ' τη Ρεάλ που έχει ματς λιγότερο), αλλά η νίκη της ομάδας του Τσάβι πέρασε σε δεύτερη μοίρα λόγω Πικέ.

Στο 83' ο νυν προπονητής του και άλλοτε συμπαίκτης στην Μπάρτσα και την Εθνική Ισπανίας, προχώρησε στην αλλαγή του 35χρονου αμυντικού προκειμένου να ακολουθήσει ένα συγκινητικό standing ovation. Περίπου 93.000 φίλοι της Μπαρτσελόνα, που γέμισαν ασφυκτικά το Καμπ Νόου, αποχαιρέτησαν τον Πικέ, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της ομάδας για μια 15ετία και κατέκτησε τα πάντα.

Το παιχνίδι διεκόπη για μερικά λεπτά καθώς άπαντες έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν, την ώρα που το κοινό χειροκροτούσε ασταμάτητα. Ο ίδιος φανερά συγκινημένος και με βουρκωμένα μάτια περπάτησε τα τελευταία μέτρα στο Καμπ Νόου ως παίκτης της Μπαρτσελόνα, την ώρα που οι οπαδοί φώναζαν ρυθμικά το όνομά του. Κι αφού τελείωσε το παιχνίδι, ο Πικέ έκανε έναν τελευταίο γύρο θριάμβου με τον κόσμο να τον αποθεώνει, ενώ οι συμπαίκτες του τον πέταξαν ψηλά στον ουρανό.

Πήρε το μικρόφωνο και μεταξύ άλλων, είπε απευθυνόμενος στους φίλους της Μπαρτσελόνα: «Γεννήθηκε εδώ και θα πεθάνω εδώ...».

Προηγουμένως, οι παίκτες της Μπαρτσελόνα μπήκαν στο γήπεδο για προθέρμανση φορώντας όλοι φανέλα με το όνομα του Πικέ στην πλάτη, ενώ στο κέντρο του γηπέδου είχε απλωθεί ένα «σεντόνι» με την επιγραφή «Sempr3», τουτέστιν «Για πάντα 3», ο αριθμός της φανέλας του Πικέ.

Τα κατέκτησε όλα

Υστερα από 14 σερί χρόνια και περισσότερες από 650 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα των Μπλαουγκράνα, ο αμυντικός-μύθος στην ιστορία του συλλόγου, αποφάσισε να βάλει τέλος σε μια απόλυτα επιτυχημένη καριέρα. «Δεν θα υπάρξει άλλη ομάδα για μένα» ήταν η επίσημη δήλωση του Πικέ, ο οποίος κατέκτησε τα πάντα με την Μπαρτσελόνα και την Εθνική Ισπανίας.

Με τη φανέλα της Μπάρτσα σήκωσε συνολικά 24 τίτλους: 8 πρωταθλήματα Ισπανίας, 7 Κύπελλα Ισπανίας, 3 Champions League, 3 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και 3 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, ενώ με την Εθνική Ισπανίας πήρε ένα Μουντιάλ το 2010 και ένα Euro το 2012.

O Zεράρ Πικέ από μικρό παιδάκι υποστήριζε την Μπαρτσελόνα κι ευτύχησε να εξελιχθεί σε ένα θρύλο της ομάδας. Η Μπαρτσελόνα ανάρτησε μια φωτογραφία με τον... μπόμπιρα Πικέ να φοράει τα χρώματα της Μπάρτσα, ενώ στα μάτριξ του γηπέδου έπαιξε κι ένα συγκινητικό βίντεο με στιγμές απ' την καριέρα του.

ΜπαρτσελόναLa LigaΖεράρ Πικέ