Αθλητισμός|14.11.2022 19:12

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2022: Το καλύτερο αφεντικό, οι παπάδες των ρεκόρ, οι εξωγήινοι Ντάλτονς, οι Άγγλοι πυροσβέστες και το τάμα στο Μητσοτάκη

Κώστας Ασημακόπουλος
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Κάθε δρομέας και μία ιστορία. Κάθε βήμα και ένα τάμα. Κάθε τερματισμός και μία ευχή. Με ιδρώτα, κλάμα και συγκίνηση οι "ανώνυμοι" δρομείς του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας είχαν και μία ιστορία να διηγηθούν. Συγκλονιστικές απλές ιστορίες σμιλεμένες με πολύ κόπο, στερήσεις και κατάθεση ψυχής. Τα 42.195 μέτρα του Αυθεντικού Μαραθωνίου ένωσε και εφέτος τις ψυχές χιλιάδων ανθρώπων. Το ethnos.gr στάθηκε και εφέτος στον τερματισμό. Eκτός από τη νικήτρια, το νικητή, τον τελευταίο δρομέα του μαραθωνίου κατέγραψε το μεγαλείο του Αυθεντικού αγώνα που δικαίως παρομοιάζεται με τη μικρογραφία της ζωής.

Ο 77χρονος μουσικός που άφησε τα νυχτερινά κέντρα

Ο 77χρονος Γιάννης Μπλαζουδάκης από την Κρήτη έτρεξε εφέτος για 20η φορά σε μαραθώνιο και 10η φορά στον Αυθεντικό. Ηταν μουσικός στο επάγγελμα, περνούσε πολλές ώρες στα νυχτερινά κέντρα και αποφάσισε να αφιερωθεί στο τρέξιμο αφού προηγουμένως για πολλά χρόνια έκανε και ποδηλασία. Εφέτος έτρεξε με συνοδοιπόρο τον Απόστολο Παπαδάκη.

Οι Ντάλτονς έγιναν εξωγήινοι

Στον τερματισμό έφτασαν και εφέτος οι δύο από τους τέσσερις τις παρέας που κάθε χρόνο βάζουν την υπογραφή τους από τις πλέον επιτυχημένες παρουσίες. Αξέχαστη θα μείνει η παρουσία τους ως Ντάλτονς. Εφέτος λόγω τραυματισμού του ενός της παρέας και λόγω πατρότητας ενός ακόμα χάλασαν τα πλάνα. Κατέβηκαν την τελευταία στιγμή μόνον οι δύο από τους τέσσερις. Ο ένας ντυμένος εξωγήινος και ο άλλος ως... μεθυσμένος που τον κουβαλάει ένας νάνος.

Κυρία με λουλούδια

Συγκινημένη ήταν μία δρομέας όχι μόνο επειδή τερμάτισε, αλλά επειδή αγαπημένο της πρόσωπο βρέθηκε στον τερματισμό και της χάρισε ένα μπουκέτο λουλούδια.

Μπαμπάς με τις δυο του κόρες

Περήφανος και συγκινημένος ένας μπαμπάς κρατάει σφιχτά τη γαλανόλευκη και τις κόρες του που τον περίμεναν στην τελική ευθεία και τερμάτισαν μαζί του.

Με τη βοήθεια του Κυρίου στον τερματισμό

Δύο ιερείς από την Κρήτη - κατά δήλωση τους - έτρεξαν με κοινή ονομασία "Δημήτρης Καραϊσκάκης" και τερμάτισαν με τη βοήθεια του Κυρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Από το "μπαμπά μην τρέχεις" στο "μπαμπά τρέχα"

Οι παλαιότεροι σε ηλικία θα θυμούνται το μήνυμα που υπήρχε σε ένα μαγνητάκι που δεν έλειπε από κανένα αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Εκείνο έγραφε "Μπαμπά μην Τρέχεις" για να αποτρέψει τους οδηγούς να οδηγούν με υψηλές ταχύτητες. Αυτό αντιστράφηκε στον Αυθεντικό από μία οικογένεια Γάλλων όπου στο καρότσι του μικρού τους γιου έγραφε "Τρέχα μπαμπά, τρέχα".

Προτάσεις γάμου και ειδύλλια στο ταρτάν

Μετά τον τερματισμό οι ερωτευμένοι είχαν την τιμητική τους λόγω της ψυχοσωματικής φόρτισης, της αγωνίας και της υπερπροσπάθειας. Έτσι, εκτός από πρόταση γάμου ζήσαμε τρυφερές στιγμές γεμάτες αγάπη, ρομαντισμό και συγκίνηση.

Αφιερωμένο στον Μητσοτάκη

Ο Κωνσταντίνος Θανασάκης από τα Τρίκαλα αφιέρωσε την προσπάθεια του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή όπως υποστήριξε κάνει το δικό του μαραθώνιο για να σώσει την Ελλάδα και για να είναι το φόβητρο του Ερντογάν...

Μαντίλι Καλαματιανό

Ο 71χρονος Γιώργος Πανταζόπουλος με καταγωγή από την Καλαμάτα έτρεξε για πρώτη φορά μαραθώνιο στα 59 του χρόνια το 2010. Από τότε αγωνίζεται ανελειπώς στον Αυθεντικό. Εφέτος έτρεξε για 12η φορά.

Ο Πόντιος από τη Σαμψούντα

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Πόντιος από τη Σαμψούντα έτρεξε στο μαραθώνιο της Αθήνας για 15η φορά και η προσπάθεια του ήταν αφιερωμένη στα εγγόνια του.

Ο 80χρονος από την Κρήτη που τερμάτισε με τα εγγόνια του

Ο 80χρονος Νικηφόρος Ριζικιάνος από την Κρήτη τερματίζει για 12η φορά στο μαραθώνιο της Αθήνας κρατώντας τα δυο του εγγόνια.

Από τον Όλυμπο, στον Αυθεντικό και μετά στο Έβερεστ

Ο υπεραθλητής Μάριος Γιαννάκου (αριστερά στην κάτω φωτογραφία) που ετοιμάζεται για αποστολή στο Έβερεστ συνόδευσε την Ελευθερία Τόσιου στον τερματισμό. "Είμαι πολύ χαρούμενη. Ηταν μία ακόμα φοβερή εμπειρία. Ευχαριστώ τον Μάριο", είπε στο ethnos.gr η Ελευθερία Τόσιου η οποία έχει ανέβει στην κορυφή του Ολύμπου μαζί με τον Γιαννάκο ο οποίος όπως αποκάλυψε ετοιμάζει αποστολή για την κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ.

Το καλύτερο αφεντικό της χώρας

Το καλύτερο και το πιο επιτυχημένο αφεντικό της χώρας δραστηριοποιείται κάπου στην Πετρούπολη εάν κρίνουμε από τις ένθερμες εκδηλώσεις του προσωπικού της εταιρείας του. Τρεις εργαζόμενες τον περίμεναν υπομονετικά στον τερματισμό κρατώντας μία πινακίδα που έγραφε "Τα κατάφερες αφεντικό, για μας είσαι ο καλύτερος". Και επειδή δε μείναμε μόνο στη θέαση της πινακίδας, όταν ρωτήσαμε για το τι ξεχωριστό έχει το αφεντικό τους είπαν με μία φωνή: "Είναι ο καλύτερος. Μας πληρώνει στην ώρα του και ενδιαφέρεται για το προσωπικό του". Βέβαια λόγω της ημέρας θα πρέπει να πληρώσει και τρία έξτρα κυριακάτικα...

Ο Βρετανός με χλαμύδα δήλωσε περήφανος με τη γαλανόλευκη

Ο Κaweesa Usaama από τη Μεγάλη Βρετανία έτρεξε για δεύτερη φορά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο και αυτή τη φορά ήρθε οργανωμένος με τη στολή του αρχαίου Έλληνα πολεμιστή και μία τεράστια γαλανόλευκη σημαία την οποία κουβάλησε σε όλη τη διαδρομή. "Είναι ότι πιο ωραίο έχω ζήσει, λατρεύω την Ελλάδα και είμαι περήφανος που έχω στην πλάτη την ελληνική σημαία".

Ο "παππούς" φίλησε το ταρτάν

Ο 47χρονος Δημήτρης Σουγιουλτζής δεν είναι παππούς αλλά έτρεξε με την ομάδα των "Παππούδων". Μόλις έφτασε στον τερματισμό μαζί με τον αδελφό του Ηλία φίλησε το ταρτάν. 

Πυροσβέστες από την Αγγλία

Εμαθαν πως... καιγόμαστε και ήρθαν από την Αγγλία με τις μάνικες. Άγγλοι πυροσβέστες τίμησαν τον μαραθώνιο της Αθήνας κουβαλώντας τιμητικά σε όλη τη διαδρομή τις βαριές κουλούρες από τις μάνικες πυρόσβεσης.

Η Πηνελόπη από τη Ζάκυνθο έτρεξε από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα

Η Πηνελόπη Μαρίνου έχει μισή καταγωγή από την Ζάκυνθο και μισή από την Αγγλία. Είναι τριαθλήτρια αλλά πρόσφατα έτρεξε και στον απαιτητικό αγώνα της σειράς "Iroman" στη Νέα Υόρκη και επιβαρύνθηκε σημαντικά στον Αυθεντικό της Αθήνας ωστόσο απέδειξε πως είναι Ironwoman.

H Iσπανίδα με το γουρουνάκι της

Η όμορφη Ισπανίδα ήρθε από τη Βαρκελώνη με το γουρουνάκι της για να τερματίσουν μαζί και να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του Αυθεντικού μαραθωνίου.

Ο 74χρονος που τρέχει από το 1974 

Ο Δημήτρης Καλαντζής και ο Γιώργος Παναγιωτίδης τερμάτισαν μαζί. Ο 74χρονος Καλαντζής από τα Τρίκαλα έχει τρέξει τον Αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας 38 φορές και όπως λέει η πρώτη του φορά ήταν το 1974.

Ο Κορίνθιος μαραθωνοδρόμος

Ο Χρήστος Δημόπουλος έχει χάσει το μέτρημα στους Μαραθωνίους που έχει τρέξει αλλά και εφέτος ήταν εδώ.

Ο Αλβανός που έτρεξε για τη μνήμη της γυναίκας του

Κλαίγοντας έφτασε στον τερματισμό ο Αλβανός Σοτίρ Κιριάκι. Όπως είχε αφιερώσει την προσπάθεια του στη μνήμη της αγαπημένης του συζύγου που "έχασε" πρόσφατα και την είχε φωτογραφία στη φανέλα του.

Ο 86χρονος Πλούταρχος από την Καστοριά

Ο 86χρονος Πλούταρχος Πουρλιάκας (δεξιά) από την Καστοριά έτρεξε στον Αυθεντικό για 10η φορά.

Οι Πλαταιείς με τους πυρσούς

Δύο Πλαταιείς συμμετείχαν και τερμάτισαν με την παραδοσιακή στολή και δύο μεγάλους πυρσούς ανά χείρας.

Ένας Γαλάτης για την Ουκρανία

Ο Kevin Hollick από την Γαλλία έτρεξε ντυμένος Γαλάτης με ένα σφυρί ανά χείρας και μήνυμα υποστήριξης στην εκστρατεία της Unicef για την Ουκρανία.

Ο τυφλός ήρωας Τσατσακλάς

Ο 70χρονος τυφλός δρομέας Νίκος Τσατσακλάς με το Νο 11520 τερμάτισε στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο μετά από επίπονη προσπάθεια και μεγάλη εξάντληση. Αυτός ήταν ο 43ος μαραθώνιο στη ζωή του και 22ος στην κλασσική διαδρομή. Αποθεώθηκε σε όλη τη διαδρομή όπως και την ώρα που μπήκε για να τερματίσει στο Καλλιμάρμαρο.

Τα κουρέλια από το Άργος

Η τετραμελής ομάδα "Τα κουρέλια" από το Άργος τερμάτισε και στον εφετινό μαραθώνιο.

Η 75χρονη από το Μιζούρι

Η Alison Bourey από το Μιζούρι των ΗΠΑ παραδέχτηκε πως στα 75 της χρόνια έζησε μοναδική εμπειρία στην Αθήνα.

Ο Κρητικός από την... Κερατέα έτρεξε για 10η φορά

Ο Mανώλης Σταγάκης από την Κρήτη μένει στην Κερατέα και έτρεξε 10η φορά στον Αυθεντικό της Αθήνας.

Οι φύλακες άγγελοι των δρομέων

Συνήθως περνούν απαρατήρητοι αλλά ήταν η ψυχή όλων των αθλητικών και πολιτιστικών διοργανώσεων. Η αναφορά για τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που πρόσφεραν απλόχειρα τις υπηρεσίες τους σε δρομείς, θεατές και διοργανωτές.

Αυθεντικός Μαραθώνιος ΑθήναςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΜάριος Γιαννάκουκλασικός μαραθώνιοςΚαλλιμάρμαρο