Αθλητισμός|23.02.2019 12:04

ΠΑΟΚ: Η επανάσταση της σιωπής

Θοδωρής Φελάνης

Το απόγευμα της 17ης Φεβρουαρίου πίσω από τα σκυθρωπά πρόσωπα αλλά και τα αμήχανα χαμόγελα πρωταγωνιστών του μπασκετικού ΠΑΟΚ, μετά την υπερπροσπάθεια που έκαναν με στόχο την κατάκτηση ενός τίτλου 20 χρόνια μετά,  κρύβονταν ένα… μικρό δράμα. Μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατούσε στο καλαθοσφαιρικό τμήμα, καθώς είχε καταστρατηγηθεί από καιρό ακόμη σχεδόν κάθε έννοια κανονικότητας που χαρακτήριζε ένα επαγγελματικό σωματείο.

Γιατί ήταν σωτήρια η παρέμβαση της οικογένειας Σαββίδη

Η παρέμβαση της οικογένειας Σαββίδη αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά σωτήρια. Παίκτες έφυγαν πρόσφατα με άδεια, μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, διευκρινίζοντας πως δεν θα επιστρέψουν αν δεν πληρωθούν, καλαθοσφαιριστής δέχθηκε δελεαστική πρόταση πριν από τον τελικό κυπέλλου από Γαλλικό σύλλογο και τελικά έμεινε την τελευταία στιγμή χάρις την παρέμβαση ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στην ομάδα, το σταφ βρίσκεται από καιρό στα όρια του όπως κι ο προπονητής που δεν έχει λάβει ούτε δόση του φετινού συμβολαίου του… Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Η απάντηση στο «γιατί συνέβη αυτό», δόθηκε δια στόματος Μπάνε Πρέλεβιτς όταν και προ μηνών είχε δημόσια παραδεχθεί πως ήταν λάθος του να αυξήσει το αγωνιστικό μπάτζετ(η φετινή ομάδα στην αρχή της σεζόν κόστιζε περίπου 800.000 ευρώ χωρίς την εφορία),δίχως να υπάρχουν εξασφαλισμένα έσοδα. Η καθυστέρηση υπογραφής νέου τηλεοπτικού συμβολαίου, η αποχώρηση του ΟΠΑΠ από την φανέλα, η χαμηλή και φέτος διάθεση εισιτηρίων ως απόρροια της αδιαφορίας του κόσμου , απλώς διόγκωσαν το πρόβλημα και κάπως έτσι προέκυψαν οι πρώτες αποχωρήσεις από την ομάδα(Μορεϊρα, Αθηναίου). Σήμερα, οι περισσότεροι παίκτες έχουν λαμβάνειν  περισσότερους από 3 δόσεις συμβολαίων θεμελιώνοντας δικαίωμα προσφυγών. Η ροή πληρωμών προς τους Έλληνες καλαθοσφαιριστές είναι ακόμη πιο προβληματική. Αρκετοί έχουν λάβει εκχωρήσεις από έσοδα της ΚΑΕ(τηλεόραση, χορηγίες) όμως κι αυτές δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα.

Οι προσδοκίες έλευσης επενδυτή και το «keep paok alive»

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να παραμείνει όρθιος μέχρι τώρα χάρις το όνειρο συμμετοχής σε έναν τελικό. Η προοπτική κατάκτησης ενός τίτλου σε συνδυασμό με την αξιόλογη ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας( ο ΠΑΟΚ για 5η συνεχόμενη χρονιά περνάει στην επόμενη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης), δημιούργησε προς στιγμή την ψευδαίσθηση πώς θα ήταν δυνατόν να προσελκύσει υποψήφιους επενδυτές, κάτι που όμως δεν συνέβη. Στην ΚΑΕ αναλογιζόμενοι το μέγεθος του προβλήματος επιχείρησαν να αναζητήσουν νέους τρόπους δημιουργίας εσόδων, όπως ήταν αυτή της υλοποίηση  του «keep paok alive» , μιας διαδυκτιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας ο κόσμος μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά για το μπάσκετ. Η συμμετοχή των φιλάθλων δεν είναι πολύ μεγάλη, όπως και τα χρήματα που μέχρι στιγμής συγκεντρώθηκαν αν και η καμπάνια προβολής του «keep paok alive», βρίσκεται σε εξέλιξη με τον Μπάνε Πρέλεβιτς να έχει βάλει στόχο να ενημερώσει τους απανταχού στον κόσμο Παοκτσήδικους «πυρήνες» για το θέμα της ΚΑΕ. Μέχρι στιγμής στο «keep paok alive» έχουν συμμετάσχει κάτι λιγότεροι από 1.100 φίλαθλοι κι έχουν συγκεντρωθεί περίπου 35.000 ευρώ , χρήματα που αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των οικονομικών υποχρεώσεων της ΚΑΕ.

Το μέλλον παραμένει αβέβαιο

Η λύση της οικογένειας Σαββίδη ήρθε στην κατάλληλη στιγμή, λίγο πριν η κατάσταση χειροτερέψει σε βαθμό που απλώς δεν θα μπορούσε να λειτουργεί πλέον ούτε υποτυπωδώς η ΚΑΕ.

Η οικονομική στήριξη  που θα προκύψει θα βοηθήσει τον σύλλογο να ορθοποδήσει αφού το ζητούμενο για την ομάδα είναι να βγάλει αξιοπρεπώς την χρονιά και να παραμείνει όσο δυνατόν πιο ανταγωνιστική ως το τέλος. Από τον Μάιο κι έπειτα ο μπασκετικός ΠΑΟΚ πιθανότατα θα βρίσκεται ξανά σε… αχαρτογράφητα νερά αφού το μέλλον της ΚΑΕ είναι αβέβαιο όσο δεν γυρίζει σελίδα στο ιδιοκτησιακό.

Η ολοκλήρωση της σεζόν εκτός συγκλονιστικού  απροόπτου θα βρει την ασπρόμαυρη ΚΑΕ με οικονομικό άνοιγμα που δεν μπορεί για την ώρα να προσδιοριστεί. Ο  Πρέλεβιτς έχει ήδη ανακοινώσει πως θέλει να αποχωρήσει.  Περίπου 8 χρόνια μετά την απόφαση του να μπει μπροστάρης και να ηγηθεί της προσπάθειας στην ΚΑΕ φαίνεται πως αυτός ο «κύκλος» έχει κλείσει.  Δεν πέτυχε και λίγα ο Μπάνε αν αναλογιστούμε τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2011  όπως και το μεγάλο χρέος που είχε κληρονομήσει.

Οι συνθήκες πλέον άλλαξαν , δεν είναι άλλωστε δυνατόν η ΚΑΕ να συνεχίσει να λειτουργεί με υπηρεσιακή διοίκηση διορισμένη από το Πρωτοδικείο, ούτε να προσδοκά κάθε τόσο στην έξτρα οικονομική ενίσχυση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ που έτσι κι αλλιώς συνεισφέρει κάθε χρόνο από την εμπορική συμφωνία για την εκμετάλλευση του σήματος. Η προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης δεν πρέπει να ατονήσει , ούτε να δημιουργηθεί εφησυχασμός με αφορμή την ανακοίνωση παροχής βοήθειας από τον Ιβάν Σαββίδη κάτι όλοι στον ΠΑΟΚ δείχνουν πλέον να αντιλαμβάνονται.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

μπάσκετΠΑΟΚ