Αθλητισμός|16.11.2022 20:38

Πουλήθηκε αντί 2,3 εκατ. ευρώ η μπάλα με την οποία ο Ντιέγκο Μαραντόνα πέτυχε δυο απ' τα πιο ιστορικά γκολ!

Newsroom

Mετά τη θρυλική φανέλα που φορούσε ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στο ιστορικό παιχνίδι της Αργεντινής με την Αγγλία στο Μουντιάλ του 1986, χρυσοπουλήθηκε σε δημοπρασία αντί 2,3 εκατ. ευρώ και η μπάλα με την οποία ο αξεπέραστος Αργεντινός παίκτης πέτυχε δύο απ' τα πιο πολυσυζητημένα  γκολ στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Ο οίκος δημοπρασιών Graham Budd Auctions ανέφερε τον Οκτώβριο ότι ανέμενε πώληση μεταξύ 2,5 και 3 εκατομμυρίων λιρών, πολύ πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης των 420.000 λιρών για τη δάδα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι το 1952.

«Αυτή η μπάλα είναι μέρος της ιστορίας του διεθνούς ποδοσφαίρου. Είναι αναμφίβολα η κατάλληλη στιγμή για να τη μοιραστούμε με τον κόσμο» είπε ο ιδιοκτήτης της μπάλας. Ποιος την κατείχε μέχρι σήμερα; Ο Τυνήσιος διαιτητής Αλί Μπιν Νασέρ, ο οποίος δεν αντιλήφθηκε το χέρι του Ντιέγκο Μαραντόνα στη διεκδίκηση της μπάλας με τον Πίτερ Σίλτον. «Δεν είδα το χέρι, αλλά είχα μια αμφιβολία» είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Μαραντόνα τον Νοέμβριο του 2020.

Με αυτή την μπάλα ο Μαραντόνα αρχικά πέτυχε με την αριστερή γροθιά του στο 51' το λεγόμενο «χέρι του θεού» όπως το αποκάλεσε ο ίδιος, ενώ αργότερα, στο 55', πέτυχε το «γκολ του αιώνα» καθώς πέρασε σχεδόν όλη την αγγλική ομάδα προτού πλασάρει σε άδειο τέρμα έχοντας διασχίσει το μισό γήπεδο.

Τον Μάιο του 2022, η φανέλα που φορούσε ο Μαραντόνα κατά τη διάρκεια αυτού του παιχνιδιού πωλήθηκε σε δημοπρασία αντί 8,15 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από την προβλεπόμενη τιμή του οίκου Sotheby's.

Εθνική ΑγγλίαςΜουντιάλδημοπρασίαΝτιέγκο ΜαραντόναΕθνική Αργεντινής