Αθλητισμός|19.11.2022 12:37

Μουντιάλ 2022: Η Super League παίζει μπάλα στο Κατάρ - Οι 13 εκπρόσωποι του ελληνικού πρωταθλήματος

Newsroom

Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να προκριθεί στο Μουντιάλ 2022 αλλά στα γήπεδα του Κατάρ θα υπάρξει εκπροσώπηση της ελληνικής Super League καθώς 13 παίκτες από έξι ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος θα δώσουν το «παρών» στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού της τετραετίας.

Μάλιστα η Super League κατατάσσεται στην 13η θέση των εθνικών πρωταθλημάτων με τους περισσότερους διεθνείς, εκεί όπου η Premier League νικάει κατά κράτος στη μάχη με τις άλλες λίγκες καθώς «προσφέρει» στο Μουντιάλ 134 παίκτες αντί 83 της ισπανικής La Liga, 78 της γερμανικής Bundesliga, 67 της ιταλικής Serie A και 56 της γαλλικής Ligue 1.

Οι 13 μουντιαλικοί της Super League

Ποιοι είναι όμως οι 13 «Έλληνες» που ετοιμάζονται για την πρεμιέρα τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο; Η «μερίδα του λέοντος» ανήκει στην ΑΕΚ που έχει πέντε μουντιαλικούς διεθνείς. Ξεχωρίζει η περίπτωση του Ντομαγκόι Βίντα, ο οποίος επιστρέφει στη διοργάνωση, όπου ο ίδιος -όντας βασικός- και η Κροατία, διέπρεψαν το 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας φτάνοντας μέχρι και τον τελικό. Ο 33χρονος στόπερ θα αγωνιστεί για έκτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση με τη χώρα του. Η Κροατία βρίσκεται στον 6ο όμιλο με αντιπάλους το Βέλγιο, το Μαρόκο και τον Καναδά.

Ακόμα ένας «κιτρινόμαυρος» που θα αγωνιστεί στο Μουντιάλ είναι ο Ορμπελίν Πινέδα. Ο 26χρονος Μεξικανός, ο οποίος μετράει 50 συμμετοχές με την Εθνική Μεξικού, θα κάνει ντεμπούτο στη διοργάνωση και θα έχει δύσκολο έργο στον 3ο όμιλο με Αργεντινή, Πολωνία και Σαουδική Αραβία. Η πρόκριση πάντως είναι εφικτή στους 16... 

Επίσης, ο 27χρονος μέσος της ΑΕΚ Νταμιάν Σιμάνσκι βρίσκεται μεταξύ των 26 που έχουν κληθεί στην Εθνική Πολωνίας. Κι αυτός ετοιμάζεται για το ντεμπούτο του σε Παγκόσμιο Κύπελλο καθώς ο ομοσπονδιακός τεχνικός της χώρας Τσέσλαβ Μιχνιέβιτς, τον επέλεξε μολονότι έχει φορέσει μόλις οχτώ φορές τη φανέλα με το εθνόσημο. Σε ένα ενδιαφέρον συναπάντημα στον 3ο όμιλο, η Πολωνία του Σιμάνσκι θα αναμετρηθεί με το Μεξικό του Πινέδα σε μια μάχη που ενδέχεται να καθορίσει το ένα απ' τα δυο εισιτήρια για τη 16άδα.

Τη μουντιαλική πεντάδα της ΑΕΚ συμπληρώνει το ιρανικό δίδυμο των Μιλάντ Μοχαμάντι και Εχσάν Χατζισαφί. Αμφότεροι ετοιμάζονται για το δεύτερο Μουντιάλ της καριέρας τους. Ο 29χρονος Μοχαμάντι, ο οποίος έχει αγωνιστεί 46 φορές με την Εθνική Ιράν ήταν «παρών» το 2018 στη Ρωσία, ενώ ο 32χρονος Χατζισαφί που μετράει 122 διεθνείς συμμετοχές, έπαιξε στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία. Στον 2ο όμιλο, το Ιράν θα αναμετρηθεί με Αγγλία, ΗΠΑ και Ουαλία.

Ο Ολυμπιακός ακολουθεί σε μουντιαλικές παρουσίες καθώς αριθμεί τέσσερις παίκτες στις αποστολές που ταξιδεύουν στο Κατάρ. Μάλιστα, άπαντες συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο 27χρονος στόπερ, Παπέ Αμπού Σισέ, ο οποίος μετράει 13 συμμετοχές με την Εθνική της πατρίδας του, έχει ταξιδέψει με τη Σενεγάλη στην Ντόχα με στόχο άλλη μια διάκριση μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Με αντιπάλους στον 1ο όμιλο την Ολλανδία, τον Ισημερινό και το Κατάρ, η πρόκριση μοιάζει εφικτή.

Την ίδια ώρα ο 27χρονος Πιερ Κουντέ, ο οποίος έχει φορέσει 31 φορές τη φανέλα της Εθνικής Καμερούν, βρίσκεται μεταξύ των εκλεκτών που θα έχουν πολύ δύσκολη αποστολή στον  7ο όμιλο απέναντι σε Βραζιλία, Σερβία και Ελβετία

Το ντεμπούτο τους σε Μουντιάλ ευελπιστούν να πραγματοποιήσουν και οι δυο Νοτιοκορεάτες του Ολυμπιακού, οι οποίοι δεν βρίσκονταν στις κλήσεις για τη Ρωσία το 2018. Ο 26χρονος Ινμπόμ Χουάνγκ έχει φορέσει 37 φορές το εθνόσημο, ενώ ο 30χρονος Ουί Τζο Χουάνγκ έχει 49 παρουσίες και 16 γκολ. Στον 8ο όμιλο η Νότια Κορέα θα παίξει με Πορτογαλία, Ουρουγουάη και Γκάνα.

Τον δικό του εκπρόσωπο στη διοργάνωση έχει και ο ΠΑΟΚ. Ο 26χρονος Αντρίγια Ζίβκοβιτς έλαβε το κάλεσμα για την Εθνική Σερβίας ως επιστέγασμα της εξαιρετικής παρουσίας του στον Δικέφαλο. Μετράει 29 συμμετοχές με την εθνική ομάδα με την οποία έδωσε το «παρών» και στο Μουντιάλ του 2018, οπότε αγωνίστηκε απέναντι στη Βραζιλία. Οι Σέρβοι βρίσκονται στον 7ο όμιλο ξανά με Βραζιλία και Ελβετία, αλλά και το Καμερούν του Κουντέ.

Αντίπαλος του Ζίβκοβιτς στον ίδιο όμιλο θα τεθεί ο 32χρονος αμυντικός του Άρη Νικολά Ενκουλού. Έχει αγωνιστεί 76 φορές με τη φανέλα της Εθνικής Καμερούν κι δηλώνει «παρών» για τρίτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο καθώς ήταν βασικός στις δυο προηγούμενες παρουσίες των Αδαμάμαστων Λιονταριών στη διοργάνωση, το 2010 στη Νότιο Αφρική και το 2014 στη Βραζιλία.

Ο δωδέκατος της παρέας των μουντιαλικών είναι ο 27χρονος δεξιός μπακ του Ατρόμητου Βαϊντί Κεσχρίντα, ο οποίος έχει φορέσει 18 φορές τη φανέλα της Εθνικής Τυνησίας και ευελπιστεί να κάνει ντεμπούτο στη διοργάνωση. Οι Τυνήσιοι βρίσκονται στον 4ο όμιλο με Γαλλία, Δανία και Αυστραλία.

Τέλος, στο Μουντιάλ του Κατάρ θα εκπροσωπηθεί και ο Παναιτωλικός καθώς ο 24χρονος αμυντικός Ντέρεκ Κορνέλιους κλήθηκε στην Εθνική Καναδά που επιστρέφει στη διοργάνωση για πρώτη φορά μετά το 1986. Στον 6ο όμιλο οι Καναδοί θα παίξουν με Βέλγιο, Κροατία και Μαρόκο.

ΑρηςΚατάρΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022ΑΕΚΠαγκόσμιο κύπελλοΑτρόμητοςειδήσεις τώραΟλυμπιακόςΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΠαναιτωλικόςΜουντιάλ 2022ΠΑΟΚΜουντιάλ