Αθλητισμός|21.11.2022 20:15

Μουντιάλ 2022: Ζορίστηκε η Ολλανδία αλλά καθάρισε τη Σενεγάλη με δύο γκολ στο φινάλε

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo

Μετά κόπων και βασάνων η Ολλανδία έκαμψε την αντίσταση της Σενεγάλης, νίκησε 2-0 και πήρε σημαντικό προβάδισμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Μουντιάλ 2022.

Οι Σενεγαλέζοι έδειξαν να κλειδώνουν την ισοπαλία, αλλά και να βρίσκονται πιο κοντά στην επίτευξη ενός γκολ. Ωστόσο, η ποιότητα των Ολλανδών και η υπομονή που έδειξαν στο παιχνίδι τους ψάχνοντας ουσιαστικά μια μεγάλη στιγμή, τους οδήγησε στη νίκη με λυτρωτή τον Χάκπο στο 84', προτού διαμορφώσει στο 99' ο Κλάασεν το τελικό σκορ, που βάζει τους Οράνιε σε θέση οδηγού, όχι μόνο για την πρόκριση αλλά και για την πρωτιά στον 1ο όμιλο.

Αντιθέτως, οι Σενεγαλέζοι νιώθουν πλέον την πίεση καθώς θα πρέπει να κερδίσουν στο επόμενο παιχνίδι με το Κατάρ προτού πάνε σε... τελικό με τον Ισημερινό την τελευταία αγωνιστική. Η απώλεια του ηγέτη της ομάδας Σαντιό Μανέ ήταν καθοριστική πάντως καθώς η απουσία απ' την επίθεση ήταν εμφανής... Εκεί που κέρδισαν πάντως οι Σενεγαλέζοι ήταν στη μάχη της εξέδρας καθώς η παρουσία τους ήταν εντυπωσιακή και πολύχρωμη!

Η Ολλανδία που παρέμεινε αήττητη για 16 σερί παιχνίδια (31 σερί με τον Λουίς Φαν Χάαλ στον πάγκο), για να τα καταφέρει είχε για ήρωα τον πρωτάρη Άντριες Νόπερτ, ο οποίος όχι μόνο πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε Μουντιάλ αλλά και συνολικά στην Εθνική Ολλανδίας! Ο γκολκίπερ της Χέρενφεϊν, ο ψηλότερος στα γήπεδα του Κατάρ με 2,03μ., ήταν αλάνθαστος και διατήρησε το μηδέν πραγματοποιώντας τουλάχιστον δύο εντυπωσιακές επεμβάσεις. 

Βαθμολογία

  1. Ισημερινός 3 (2-0)
  2. Ολλανδία 3 (2-0)
  3. Σενεγάλη 0 (0-2)
  4. Κατάρ 0 (0-2)

Σενεγάλη - Ολλανδία 2-0

Το πρώτο ημίχρονο ήταν μέτριο και με λίγες αξιόλογες φάσεις. Μάλιστα σ' αυτό το διάστημα οι Σενεγαλέζοι έδειξαν να πατούν καλύτερα στο γήπεδο. Αντιθέτως, οι Ολλανδοί έδειξαν φοβισμένοι, μαζεμένοι, δίχως φρεσκάδα και φαντασία. Είναι ενδεικτικό ότι δεν μπόρεσαν να απειλήσουν ουσιαστικά παρά μόνο από 1-2 στατικές φάσεις με τον Φαν Ντάικ.

Απ' την άλλη πλευρά, η Σενεγάλη είχε μια καλή στιγμή με σουτ του Σαρ που απομάκρυνε ο Φαν Ντάικ κι ενώ η μπάλα φάνηκε να κατευθύνεται στα δίχτυα.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η εικόνα δεν άλλαξε με την Σενεγάλη να δείχνει πιο φρέσκια και πιο αποφασισμένη σε αντίθεση με την πιο νωχελική Ολλανδία, που χρειάστηκε μια σωτήρια επέμβαση του Νόπερτ σε σουτ του Ντιά.

Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι όδευε προς λευκή ισοπαλία, η λύση ήρθε απ' τον Χάκπο. Μια μαγική μπαλιά του Ντε Γιονγκ στην πλάτη της άμυνας της Σενεγάλης και μια «τυφλή» κεφαλιά του Χάκπο στο 84', έφερε την Ολλανδία σε θέση ισχύος.

Για να διατηρηθεί πάντως το 1-0 μέχρι τέλους, χρειάστηκε ακόμα μια σπουδαία επέμβαση απ' τον Νόπερτ, ο οποίος απέκρουσε σωτήρια το δύσκολο σουτ του Παπέ Γκουιέ στο 86'.

Η Ολλανδία διαχειρίστηκε έξυπνα το προβάδισμα μέχρι το φινάλε του ματς και πανηγύρισε μια πολύ σημαντική νίκη σκοράροντας για δεύτερη φορά στο 99' με τον Κλάασεν. Ο Ντεπάι πλάσαρε, ο Μεντί απέκρουσε αλλά ο επιθετικός του Άγιαξ ήταν εύστοχος από κοντά για το τελικό 2-0.

Σενεγάλη: Εντουάρ Μεντί, Κουλιμπαλί, Σισέ, Ιντρίσα Γκέιγ, Ναμπαλί Μεντί, Κουγιατέ (73' Παπέ Γκουιέ), Ντιά (69' Ντιενγκ), Ντιατά (73' Τζάκσον), Σαρ, Σαμπαλί, Ντιαλό (62' Γιάκομπς).

Ολλανδία: Νόπερτ, Ντάμφρις, Ντε Λιχτ, Φαν Ντάικ, Άκε, Μπλιντ, Μπερχάους (79' Κούπμεϊνερς), Φρένκι Ντε Γιονγκ, Χάκπο (94' Ντε Ρουν), Μπέρχβαϊν (79' Κλάασεν), Γιάνσεν (62' Μέμφις Ντεπάι).

Παγκόσμιο κύπελλοΚατάρΜουντιάλΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΜουντιάλ 2022Εθνική ΟλλανδίαςΕθνική ΣενεγάληςΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022