Αθλητισμός|21.11.2022 23:00

Μουντιάλ 2022: Πολύ σκληρή για να πεθάνει η Ουαλία με ηγέτη τον Μπέιλ, έμεινε όρθια απέναντι στις ΗΠΑ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Πολύ σκληρή για να πεθάνει αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η Ουαλία. Ο Γκάρεθ Μπέιλ και η παρέα του, μολονότι πέρασαν δύσκολες ώρες στο πρώτο ημίχρονο απέναντι στη δραστήρια και ενεργητική Εθνική των ΗΠΑ, αρνήθηκαν να χάσουν, αντεπιτέθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο και κατάφεραν να αποσπάσουν μια πολύτιμη ισοπαλία (1-1) κατά την 1η αγωνιστική του 2ου ομίλου στο Μουντιάλ 2022. Δεδομένου μάλιστα ότι στο άλλο ματς, η Αγγλία έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στους Ιρανούς επικρατώντας 6-2, είναι φανερό ότι θα δοθεί μεγάλη μάχη για το δεύτερο εισιτήριο στον όμιλο.

Ο ταλαντούχος Τιμ Γουεά, γιος του θρυλικού Λιβεριανού άσου Ζορζ Γουεά o οποίος πλέον είναι πρόεδρος της χώρας, άνοιξε το σκορ για τους Αμερικανούς που επέστρεψαν σε Μουντιάλ μετά το 2014 και πίστεψαν στη νίκη. Μάλιστα ο 22χρονος επιθετικός της Λιλ με το γκολ που πέτυχε έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, έχοντας πετύχει γκολ σε τρία διαφορετικά Μουντιάλ: στο Μουντιάλ Κ17, στο Μουντιάλ Κ20 και στο Μουντιάλ των μεγάλων! Εντυπωσιακό επίτευγμα...

Οι μαχητικοί Ουαλοί όμως, στους οποίους περισσεύει το πάθος, η ένταση και η δύναμη, δεν τα παράτησαν. Στην πρώτη τους εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 64 χρόνια (έδωσαν το «παρών» για πρώτη φορά το 1958) απέδειξαν ότι έχουν ψυχή και αλλά και τον Γκάρεθ Μπέιλ, ο οποίος πάντοτε μεταμορφώνεται προς το καλύτερο όταν φοράει τη φανέλα με το εθνόσημο. Ο Ουαλός πρώην άσος της Ρεάλ Μαδρίτης, που πλέον αγωνίζεται στο αμερικανό MLS, κέρδισε πέναλτι και εκτέλεσε εύστοχα φτάνοντας τα 41 γκολ με την Εθνική Ουαλίας σε 109 συμμετοχές. Ένας ζωντανός θρύλος για το ποδόσφαιρο της χώρας...

Βαθμολογία - 2ος όμιλος

  1. Αγγλία 3 (6-2)
  2. ΗΠΑ 1 (1-1)
  3. Ουαλία 1 (1-1)
  4. Ιράν 0 (2-6)

ΗΠΑ - Ουαλία 1-1

Οι ΗΠΑ είχαν τρομερή ενέργεια στο παιχνίδι τους απ' το ξεκίνημα κι έδειξαν μεγάλη διάθεση για να τρέξουν και να κυνηγήσουν μπάλες. Πίεσαν ψηλά τους Ουαλίας που αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας με αποτέλεσμα να περιοριστούν μεσοεπιθετικά. Επί της ουσίας όχι μόνο δεν απείλησαν αλλά μετά βίας έφτασαν και στην αντίπαλη περιοχή.

Απ' την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί που ήταν σαφώς ανώτεροι, απείλησαν για πρώτη φορά στο 10'. Ο Χένεσι απέτρεψε ενστικτωδώς το αυτογκόλ του Ρόντον, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Σάρτζεντ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο δεξί δοκάρι προτού καταλήξει άουτ.

Οι Αμερικανοί συνέχισαν να έχουν ενέργεια στο παιχνίδι τους και στο 36' δικαιώθηκαν εκμεταλλευόμενοι μια ταχύτατη αντεπίθεση και το ταλέντο του Πούλισικ, ο οποίος έκανε φανταστική κίνηση και θαυμάσια πάσα προς τον Τιμ Γουεά, ο οποίος εκτέλεσε άψογα με το εξωτερικό του δεξιού του ποδιού γράφοντας το 1-0.

Το παθητικό παιχνίδι της Ουαλίας στο α' ημίχρονο έγινε πολύ πιο ενεργητικό στο δεύτερο 45λεπτο. Η ομάδα του Ρομπ Πέιτζ πήρε μέτρα στο γήπεδο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Αμερικανοί έπαψαν να έχουν την ίδια φρεσκάδα και την ίδια ενέργεια, οι Ουαλοί άρχισαν να γίνονται απειλητικοί. Στο 64' είχαν την πρώτη ευκαιρία τους στο ματς με κεφαλιά του Ντέιβιτς που ανάγκασε τον Τέρνερ σε σπουδαία απόκρουση, ενώ είχαν άλλη μια καλή στιγμή στο 65' με κεφαλιά του Μουρ μετά από εκτέλεση κόρνερ.

Τελικά το γκολ ήρθε για την Ουαλία απ' το σημείο του πέναλτι. Ο Ζίμερμαν μάρκαρε άτσαλα εντός περιοχής τον Μπέιλ ο οποίος έβαλε ωραία το σώμα κερδίζοντας ορθώς το πέναλτι. Ο ηγέτης της ουαλικής ομάδας ανέλαβε την εκτέλεση και σουτάροντας με δύναμη στην αριστερή γωνία του Τέρνερ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-1.

ΗΠΑ: Τέρνερ, Ντεστ (74' Γιέντλιν), Ζίμερμαν, Ριμ, Ρόμπινσον, Μούσα (74' Ακόστα), Άνταμς, ΜακΚένι (66' Ααρονσον), Γουεά (88' Μόρις), Σάρτζεντ (74' Ράιτ), Πούλισικ.

Ουαλία: Χένεσι, Μέφαμ, Ροντόν, Ντέιβις, Ρόμπερτς, Αμπάντου (95' Μορέλ), Ράμσεϊ, Γουίλιαμς (79' Τζόνσον), Γουίλσον (93' Τόμας), Μπέιλ, Τζέιμς (46' Μουρ).

Εθνική ΟυαλίαςΚατάρΕθνική ΗΠΑΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΠαγκόσμιο κύπελλοΜουντιάλΜουντιάλ 2022Παγκόσμιο Κύπελλο 2022