Αθλητισμός|22.11.2022 15:00

«Βόμβα» μεγατόνων στο Μουντιάλ 2022: Η τρομερή Σαουδική Αραβία νίκησε την Αργεντινή του Μέσι σε μια απ' τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Η πρώτη μεγάλη «βόμβα» έσκασε στα γήπεδα του Κατάρ για το Μουντιάλ 2022 και ήταν μεγατόνων! Η τρομερή Σαουδική Αραβία νίκησε την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι που πριν από τη σέντρα του τουρνουά συγκαταλεγόταν μεταξύ των μεγάλων φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου καθώς προερχόταν από ένα εντυπωσιακό αήττητο σερί 36 αγώνων!

Οι απίθανοι Σαουδάραβες παίζοντας το καλύτερο 45λεπτο της ιστορίας τους, μολονότι βρέθηκαν να χάνουν με 1-0 (με πέναλτι του Μέσι) και κινδύνευσαν ακόμα και με διασυρμό στο α' ημίχρονο καθώς ακυρώθηκαν (ορθώς) ως οφσάιντ τρία γκολ των Αργεντινών, με επική εμφάνιση στο β' ημίχρονο έκαναν την ολική ανατροπή, σκόραραν δύο καταπληκτικά γκολ και πέτυχαν τη μεγαλύτερη νίκη (2-1) στην ιστορία τους αλλά και μια απ' τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Αυτή η νίκη της Σαουδικής Αραβίας θα μνημονεύεται για πάντα στην ιστορία των Μουντιάλ καθώς αποτελεί μια απ' τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουν σημειωθεί ποτέ. Το Αργεντινή - Σαουδική Αραβία 1-2 θα τοποθετηθεί στη λίστα με άλλα ιστορικά ποδοσφαιρικά σοκ όπως ήταν τα: ΗΠΑ - Αγγλία 1-0 το 1950, Βόρεια Κορέα - Ιταλία 1-0 το 1966, Ανατολική Γερμανία - Δυτική Γερμανία 1-0 το 1974, Αλγερία - Δυτική Γερμανία 2-1 το 1982, Σενεγάλη - Γαλλία 1-0 το 2022, Κόστα Ρίκα - Ιταλία 1-0 το 2014, Νότια Κορέα - Γερμανία 2-0 το 2018 και φυσικά το Καμερούν - Αργεντινή 1-0, τότε που ο Ροζέ Μιλά κατατρόπωσε την ομάδα του Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1990, σε μια διοργάνωση πάντως που στη συνέχεια οι Αργεντινοί έφτασαν μέχρι τον τελικό...

Η σημερινή Σαουδική Αραβία που είχε νικήσει μόνο τρία από τα 16 παιχνίδια της στη διοργάνωση (3 νίκες - 2 ισοπαλίες - 11 ήττες) με μια τρομερή εμφάνιση όχι μόνο έγραψε ιστορία αλλά έβαλε «φωτιά» και στον όμιλο καθώς στέρησε απ' τους Αργεντινούς το «θεωρητικά» πιο εύκολο τρίποντο, ενώ παράλληλα έδειξε και στους υπόλοιπους του 3ου ομίλου (Πολωνία, Μεξικό) ότι κάθε άλλο παρά εύκολος αντίπαλος θα είναι. Παράλληλα προσγείωσε απότομα την Αργεντινή που ταξίδεψε στο Κατάρ με όνειρο για κούπα στην τελευταία εμφάνιση του Μέσι. Το χαστούκι ήταν ηχηρό κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση που θα βγάλει η Αλμπισελέστε αλλά και η εικόνα που θα δείξει στη συνέχεια η Σαουδική Αραβία...

Αργεντινή - Σαουδική Αραβία 1-2

Παρ' όλα αυτά, το παιχνίδι ήταν απ' το πρώτο δευτερόλεπτο του α' ημιχρόνου ένας μονόλογος της Αργεντινής. Και αφού έριξε την προειδοποιητική βολή ο Μέσι στο 2' με πλασέ που απέκρουσε δύσκολα ο Αλοβάις, προτού συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο ήρθε και το γκολ. Ο Αμπουλαϊχί αγκάλιασε και ανέτρεψε τον Παρέδες εντός περιοχής, ο διαιτητής έσπευσε στο VAR για να δει την παράβαση καταλογίζοντας τελικά το πέναλτι. Κι ο Μέσι στο 10' με ένα απλό πλασεδάκι έστειλε την μπάλα στη δεξιά πλευρά και τον Αλοβάις στα αριστερά ανοίγοντας το σκορ.

Στο 22' ο Μέσι σκόραρε ξανά με ιδανικό τελείωμα σε τετ α τετ αλλά το τέρμα ακυρώθηκε ως οφσάιντ, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Λαουτάρο Μαρτίνες τόσο στο 28' όσο και στο 35'.

Εκεί όμως που όλα έδειχναν πως η Αργεντινή, εύκολα ή δύσκολα, θα έφτανε στη νίκη. Ήρθε το πρώτο σαουδαραβικό χτύπημα στο 49'.  Ο Αλ Σεχρί στην πρώτη τελική της Σαουδική Αραβίας στο ματς, ισοφάρισε σε 1-1 με ωραίο διαγώνιο σουτ.

Η έκπληξη όμως δεν είχε ολοκληρωθεί όπως και το σοκ που υπέστησαν οι Αργεντινοί. Στο 53' Αλνταουσαρί έκανε τρομερή ατομική ενέργεια και με ένα φανταστικό φαλτσαριστό σουτ έστειλε την μπάλα... συστημένη στα δίχτυα του Εμιλιάνο Μαρτίνες για το ιστορικό 1-2!

Κι από εκεί και πέρα ανέλαβε δράση ο Σαουδάραβας γκολκίπερ. Ο Αλοβάις ήταν ανίκητος όπως φάνηκε και στη φάση του 63' που απέκρουσε ενστικτωδώς την προσπάθεια του Ταλιαφίκο από πολύ κοντά. 

Ό,τι κι αν προσπάθησαν οι Αργεντινοί δεν τους βγήκε με αποτέλεσμα να αρχίσουν και τα νεύρα μεταξύ των παικτών, όπως οι φωνές που έβαλε ο Μέσι στον Λαουτάρο.

Όσο για τον Αλοβάις; Συνέχισε το δικό του... τροπάρι κατεβάζοντας τα ρολά με κάθε τρόπο. Ήταν ανίκητος σε κάθε φάση...

Στα τελευταία λεπτά, συν τις καθυστερήσεις, οι Αργεντινοί προσπάθησαν να αποφύγουν το κάζο αλλά δεν είχαν ιδέες, δεν είχαν ψυχραιμία, δεν είχαν καθαρό μυαλό. Ο πανικός και το άγχος ήταν εμφανή με αποτέλεσμα να κάνουν πιο εύκολο το έργο για τους Σαουδάραβες, που απομάκρυναν κάθε γέμισμα και κάθε προσπάθεια δημιουργίας των Αργεντινών πανηγυρίζοντας στο φινάλε μια σπουδαία, δίκαιη και ιστορική νίκη...  

Αργεντινή: Εμιλιάνο Μαρτίνες, Μολίνα, Ρομέρο (59' Λισάντρο Μαρτίνες), Οταμέντι, Ταλιαφίκο (71' Ακούνα), Ντε Πολ, Παρέδες (59' Εντσο Φερνάντες), Πάπου Γκόμες (59' Χούλιαν Άλβαρες), Ντι Μαρία, Μέσι, Λαουτάρο Μαρτίνες.

Σαουδική Αραβία: Αλοβάις, Αμπουλαϊχί, Αμπντουλχαμίντ, Αλσαχράνι (90'+9' Αλμπουραΐκ), Αλταμπάκτι, Αλμάλκι, Αλνταουσάρι, Αλσεχρί (78' Αλγκανάμ), Κάνο, Αλφαράζ (45'+4' Αλ Αμπίντ, 89' Αλαμρί), Αλμπρικάν (89' Ασίρι).

Μουντιάλ 2022ΚατάρΜουντιάλΣαουδική ΑραβίαΛιονέλ ΜέσιΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΠαγκόσμιο κύπελλοΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022Εθνική Αργεντινής