Αθλητισμός|22.11.2022 17:03

Μουντιάλ 2022: Η μαχητική Τυνησία κράτησε στο μηδέν τη Δανία

Newsroom

Η Δανία και η Τυνησία κόλλησαν στο μηδέν και το πρώτο «άσφαιρο» ματς στο Μουντιάλ 2022 αποτελεί γεγονός. Μολονότι οι Δανοί ήταν το μεγάλο φαβορί, οι Τυνήσιοι έμειναν όρθιοι, κοίταξαν στα μάτια τους αντιπάλους τους και πήραν επάξια τον βαθμό της ισοπαλίας (0-0).

Μετά τη «βόμβα» που έριξαν οι Σαουδάραβες οι οποίοι σόκαραν την Αργεντινή και τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, ήρθαν και οι Τυνήσιοι για να επιβεβαιώσουν ότι οι αποστάσεις έχουν μειωθεί μεταξύ των παραδοσιακά ισχυρών του ποδοσφαίρου των των ομάδων που κάποτε απλώς περίμεναν τη μοίρα τους, δηλαδή την ήττα.

Η Τυνησία συμμετέχει για έκτη φορά (1978, 1998, 2002, 2006, 2018, 2022) σε Παγκόσμιο Κύπελλο και στις τέσσερις τελευταίες παρουσίες της αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. Μάλιστα είχε δεχτεί γκολ στα 12 προηγούμενα μουντιαλικά παιχνίδια της. Είχε κατορθώσει να κρατήσει το μηδέν απέναντι στη Δυτική Γερμανία στο Μουντιάλ του 1978 (0-0). 

Δανία - Τυνησία 0-0

Το παιχνίδι ήταν πολύ ισορροπημένο στο ξεκίνημα καθώς οι Τυνήσιοι μπήκαν με θάρρος και θράσος στο γήπεδο δείχνοντας διάθεση να μην πέσουν εύκολα. Και στο 11' είχαν την πρώτη καλή στιγμή με τον Ντράγκερ να σουτάρει, την μπάλα να κοντράρει και να καταλήγει ελάχιστα εκτός τέρματος.

Στο 23' οι Τυνήσιοι βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα αλλά το γκολ ακυρώθηκε (ορθώς) ως οφσάιντ, ενώ στο 43' και πάλι η αφρικανική ομάδα απείλησε με τον Τζεμπάλι, ο οποίος έσκαψε ωραία την μπάλα, αναγκάζοντας τον Σμάιχελ σε εντυπωσιακή επέμβαση.

Στο β' ημίχρονο οι Δανοί μπήκαν στο γήπεδο με μεγαλύτερη διάθεση και περισσότερη ορμή στο παιχνίδι τους. Μάλιστα έφτασαν στο γκολ στο 54' με τον Σκοβ Όλσεν αλλά είχε προηγηθεί οφσάιντ, ενώ στο 69' ο γκολκίπερ της Τυνησίας απέκρουσε εντυπωσιακά το σουτ του Έρικσεν.

Ένα λεπτό αργότερα (70') χάθηκε η μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα για τους Δανούς καθώς ο Κρίστενσεν πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Κορνέλιους απ' το μισό μέτρο δεν μπόρεσε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα καθώς σημάδεψε το δοκάρι!

Παρά την πίεση των Δανών στα τελευταία λεπτά οι Τυνήσιοι αμύνθηκαν αποτελεσματικά και κράτησαν το μηδέν μέχρι τέλους, ενώ ένα χέρι του Μεριά στο 94' δεν δόθηκε πέναλτι καθώς είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ των Δανών. Ο ρέφερι που δεν αντιλήφθηκε ούτε τη μία ούτε την άλλη παράβαση, εν τέλει πήγε στο VAR και έδωσε το επιθετικό φάουλ που προηγήθηκε του πέναλτι.

Στο 95' η Δανία είχε την τελευταία καλή στιγμή της καθώς η σέντρα του Λίντσρεμ αιφνιδίασε τον Ντάμεν αλλά ο Κορνέλιους που πήρε το ριμπάουντ και πάλι δεν μπόρεσε να σκοράρει από κοντά.

Δανία (Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Άντερσεν, Κιάερ (65΄ Γιένσεν), Κρίστενσεν, Χόιμπεργκ, Έρικσεν, Ντιλέινι (45+1΄ Ντάμσγκααρντ), Μέλε, Κρίστενσεν, Όλσεν (65΄ Λίντστρεμ), Ντόλμπεργκ (65΄ Κορνέλιους).

Τυνησία (Καντρί): Ντάμεν, Ταλμπί, Μπρον, Μεριά, Ντράγκερ (88΄ Κεσχρίντα), Αμπντί, Σκιρί, Λαϊντουνί (88΄ Σασί), Εμσάκνι (80΄ Μεχμπρί), Σλιμανί (67΄ Σλιτί), Τζεμπάλι (80΄ Κενισί).

Μουντιάλ 2022Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΚατάρΕθνική ΔανίαςΜουντιάλΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022Παγκόσμιο κύπελλοΤυνησία