Αθλητισμός|22.11.2022 23:00

Μουντιάλ 2022: Oh la la μια Γαλλία έτοιμη για back to back! Τεσσάρα στην Αυστραλία με ιστορικό Ζιρού

Newsroom

Η Γαλλία έδειξε από νωρίς τα δόντια της στο Μουντιάλ 2022 και έστειλε μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη μοίρα των τελευταίων τριών παγκόσμιων πρωταθλητών που τέθηκαν νοκ άουτ απ' τη φάση των ομίλων (Ιταλία το 2010, Ισπανία το 2014, Γερμανία το 2018). Η πρωταθλήτρια κόσμου μολονότι βρέθηκε πολύ νωρίς πίσω στο σκορ και παρά το ότι είχε να αντιμετωπίσει άλλον έναν τραυματισμό με την απώλεια του Λ. Ερναντές, έπαιξε... μπαλάρα, έκανε την ολική ανατροπή και σάρωσε με 4-1 τη μαχητική αλλά... λίγη Αυστραλία.

Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν που θέλει να γίνει η τρίτη χώρα μετά την Ιταλία των 30s και τη Βραζιλία των 50s-60s, που κατακτά back to back Μουντιάλ, απέδειξε ότι διαθέτει τρομερό βάθος παρά τις σημαντικές απώλειες των Μπενζεμά, Καντέ, Πογκμπά, Κιμπεμπέ και Ενκουλού.

Ο Ολιβιέ Ζιρού επί παραδείγματι που ήρθε για να καλύψει το κενό του Μπενζεμά, ήταν εξαιρετικός αποδεικνύοντας ότι όσο γερνάει γίνεται ολοένα και καλύτερος! Πέτυχε δύο απ' τα τέσσερα γκολ και σε ηλικία 36 ετών και 53 ημερών έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής σε Μουντιάλ (ξεπέρασε την επίδοση του Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος το 2006 είχε σκοράρει σε ηλικία 34 ετών και 16 ημερών). Πρωτίστως όμως, ο σπουδαίος αλλά υποτιμημένος Ζιρού έφτασε τα 51 γκολ με τους Τρικολόρ πιάνοντας στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών τον θρυλικό Τιερί Ανρί

Με δεδομένο μάλιστα ότι το άλλο παιχνίδι του 4ου ομίλου έληξε ισόπαλο (0-0) μεταξύ Δανίας και Τυνησίας, οι Γάλλοι πήραν εξαρχής το προβάδισμα όχι μόνο για την πρόκριση αλλά και για την πρωτιά.

Βαθμολογία

  1. Γαλλία 3 (4-1)
  2. Δανία 1 (0-0)
  3. Τυνησία 1 (0-0)
  4. Αυστραλία 0 (1-4)

Γαλλία - Αυστραλία 4-1

Το παιχνίδι άρχισε με τις χειρότερες προϋποθέσεις για τη Γαλλία καθώς είδε μόλις στο 9' τους Αυστραλούς να σκοράρουν. Ο Λέκι έκανε την παράλληλη μπαλιά και ο Γκούντγουιν με πλασέ στο δεύτερο δοκάρι κάρφωσε την μπάλα στον ουρανό του τέρματος του Γιορίς. Σαν να μην έφτανε το γκολ, οι Γάλλοι έχασαν και τον Λούκας Ερναντές, ο οποίος μόλις στο 13' αποχώρησε με πρόβλημα τραυματισμού (ένα ακόμα για τον Ντεσάν). Μέχρι να συνέλθουν οι Γάλλοι, οι Αυστραλοί απείλησαν για άλλη μια φορά στο 22' με τον Ντιουκ αλλά η μπάλα πέρασε λίγο πάνω απ' το οριζόντιο δοκάρι.

Έκτοτε οι Τρικολόρ άρχισαν να ανακτούν τον έλεγχο και στο 27' έφτασαν στην ισοφάριση. Ο Τεό Ερναντές σέντραρε για τον προωθημένο Ραμπιό, ο οποίος με κεφαλιά έγραψε το 1-1 στην πρώτη μεγάλη φάση της Γαλλίας.

Οι παίκτες του Ντεσάν δεν πήραν το πόδι απ' το... γκάζι και με τη συμπλήρωση πέντε λεπτών είχαν ήδη πάρει προβάδισμα στο σκορ. Στο 32' οι Γάλλοι έκλεψαν την μπάλα έξω απ' την περιοχή της Αυστραλίας, ο Ραμπιό αυτή τη φορά έδωσε ασίστ για τον Ζιρού, ο οποίος εκτέλεσε από κοντά για το 2-1.

Η Αυστραλία πάντως είχε μια σπουδαία ευκαιρία στο 45'+2' για να σκοράρει για δεύτερη φορά αλλά η κεφαλιά του Ιρβάιν τράνταξε το δεξί δοκάρι του Γιορίς, ενώ αμέσως μετά οι Γάλλοι απάντησαν με μεγάλη ευκαιρία του Μπαπέ. Στο 50' ο Ζιρού προσπάθησε να πετύχει ένα απίθανο γκολ η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι.

Τελικά οι παγκόσμιοι πρωταθλητές βρήκαν το τρίτο γκολ που άξιζαν βάσει απόδοσης με κεφαλιά του Μπαπέ στο 68' μετά από ωραία σέντρα του Ντεμπελέ. 

Παρά την ασφάλεια των δύο τερμάτων η Γαλλία συνέχισε να πιέζει και στο 71' έφτασε στην επίτευξη ενός τέταρτου γκολ απ' τον Ζιρού, ο οποίος εκτέλεσε με το κεφάλι για το 4-1 ισοφαρίζοντας τον Ανρί στην κορυφή των σκόρερ.

Γαλλία (Ντεσάν): Λορίς, Παβάρ (89' Κουντέ), Κονατέ, Ουπαμεκανό, Λ. Ερναντές (13' Τ. Ερναντές), Τσουαμενί (77' Φοφανά), Ραμπιό, Ντεμπελέ (77' Κομάν), Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ζιρού (89' Τουράμ).

Αυστραλία (Άρνολντ): Ράιαν, Άτκινσον (85' Ντέγκενεκ), Ρόουλς, Σούταρ, Μπέχιτς, Μόι, ΜακΓκρι (73' Μέιμπιλ), Ιρβάιν (85' Μπάκους), Λέκι, Γκούντγουιν (73' Κουόλ), Ντιουκ (56' Κάμινγκς).

Μουντιάλ 2022ΚατάρΕθνική ΓαλλίαςΜουντιάλΕθνική ΑυστραλίαςΠαγκόσμιο κύπελλοΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022