Αθλητισμός|23.11.2022 23:00

Μουντιάλ 2022: Ο υπέροχος Καναδάς τις εντυπώσεις, το κυνικό Βέλγιο τη νίκη

Newsroom

Ο Καναδάς επέστρεψε σε Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά το 1986 κι έκλεψε τις εντυπώσεις. Έβαλε δύσκολα στο Βέλγιο, που όμως ήταν κυνικό και χάρη στην εμπειρία των παικτών του μετουσίωσε σε γκολ μια απ' τις ελάχιστες φάσεις που δημιούργησε. Επικράτησε 1-0 και άρχισε τις υποχρεώσεις του στον 6ο όμιλο με νίκη μπαίνοντας εξαρχής σε θέση οδηγού για την πρωτιά μετά και το 0-0 της Κροατίας με το Μαρόκο.

Ο Καναδάς αν και άπειρος είχε τη... χάρη καθώς πραγματοποίησε 21 τελικές προσπάθειες αντί μόλις 9 του Βελγίου. Ωστόσο, το παιχνίδι κρίθηκε στην αποτελεσματικότητα και την ευστοχία/αστοχία καθώς οι μεν Καναδοί είχαν μόλις 3 τελικές εντός εστίας, έχοντας μάλιστα κι ένα χαμένο πέναλτι με τον Αλφόνσο Ντέιβις, οι δε Βέλγοι πέτυχαν γκολ σε μία απ' τις συνολικά τρεις τελικές τους που έγιναν on target!

Την ώρα που ο Καναδάς είχε στο χορτάρι μια ομάδα διψασμένη αλλά δίχως εμπειρία σε τόσο υψηλό επίπεδο, το Βέλγιο κατέβασε στο γήπεδο μια ομάδα με σταρ που παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο και που αγωνίζονται μαζί στην Εθνική επί τουλάχιστον μια οκταετία. Είναι χαρακτηριστικό και άκρως εντυπωσιακό πως οι έξι (Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Βίτσελ, Εντέν Αζάρ και Ντε Μπρόινε) από τους έντεκα που χρησιμοποίησε στην αρχική ενδεκάδα του ο Ρομπέρτο Μαρτίνες απέναντι στον Καναδά, ήταν βασικοί και στο ενακτήριο ματς του Βελγίου στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία πριν από οχτώ χρόνια!

Βαθμολογία

  1. Βέλγιο 3 (1-0)
  2. Κροατία 1 (0-0)
  3. Μαρόκο 1 (0-0)
  4. Καναδάς 0 (0-1)

Βέλγιο - Καναδάς 1-0

Το παιχνίδι άρχισε δυναμικά με τον Καναδά να κερδίζει πέναλτι μόλις στο 10' σε χέρι του Καράσκο. Ωστόσο ο γίγαντας Κουρτουά νίκησε τον Ντέιβις που ανέλαβε την εκτέλεση διατηρώντας το μηδέν.

Ο Καναδάς παίζοντας εντυπωσιακά καλά έτρεξε πολύ και δυσκόλεψε τους Βέλγους που τα βρήκαν σκούρα για αρκετή ώρα. Απείλησε στο 27' με σουτ του Χάτσινσον που κατέληξε άουτ, αλλά και στο 30' με τον Τζόνστον που σούταρε με δύναμη αλλά ο Κουρτουά απέκρουσε με δυσκολία. 

Τελικά, κόντρα στη ροή του αγώνα οι Βέλγοι βρήκαν το γκολ. Ουσιαστικά στην πρώτη τους μεγάλη ευκαιρία, ο Μπατσουαγί υποδέχθηκε εξαιρετικά το γέμισμα του Αλντερβάιρελεντ και με καταπληκτικό τελείωμα στο 44' άνοιξε το σκορ κι έστειλε τις δυο ομάδες στα αποδυτήρια με το 1-0 υπέρ του Βελγίου. 

Θα μπορούσαν πάντως οι Καναδοί να πάνε στα αποδυτήρια έχοντας ισοφαρίσει αν ο Μπιουκάναν δεν αστοχούσε από πλεονεκτική θέση στις καθυστερήσεις σε μια μεγάλη φάση.

Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα δεν άλλαξε πολύ με τον Καναδά να προσπαθεί λυσσαλέα για να σκοράρει. Ζόρισε πολύ τους Βέλγους δίχως όμως να τους απειλήσει ουσιαστικά καθώς ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις στο 45λεπτο που ο Κουρτουά ένιωσε απειλή. Κι όσες φορές χρειάστηκε ο γκολκίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης καθάρισε τον κίνδυνο διατηρώντας το πολύτιμο μηδέν για την ομάδα του που άρχισε αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις της στο Μουντιάλ.

Βέλγιο: Κουρτουά, Ντεντόνκερ, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Καστάνιε, Βίτσελ, Τίλεμανς (46' Ονάνα), Καράσκο (46' Μενιέ), Ντε Μπρόινε, Εντ. Αζάρ, (62' Τροσάρ) Μπατσουαγί (78' Οπέντα).

Καναδάς: Μπόριαν, Τζόνστον, Βιτόρια, Μίλερ, Εουστάκιο (81' Οσόριο), Χόιλετ (58' Λαρίν), Μπιουκάναν (81' Μίλαρ), Χάτσινσον (58' Κονέ), Ντέιβις, Ντέιβιντ, Λαριεά (74' Αντεκούγκμπε).

ΚαναδάςΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΠαγκόσμιο κύπελλοΚατάρΕθνική ΒελγίουΜουντιάλ 2022Μουντιάλ