Αθλητισμός|24.11.2022 14:00

Μουντιάλ 2022: Ο Καμερουνέζος Εμπολό πλήγωσε το Καμερούν χαρίζοντας τη νίκη στην Ελβετία!

Newsroom

Ένας Καμερουνέζος εκτέλεσε το Καμερούν στο Μουντιάλ 2022 και χάρισε τη νίκη στην Ελβετία με 1-0 στο εναρκτήριο παιχνίδι του 7ου ομίλου! Ο Μπρελ Εμπολό, γεννημένος το 1997 στη Γιαουντέ, σε ηλικία πέντε ετών, λόγω του διαζυγίου των γονιών του, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στη Γαλλία με τη μητέρα του, η οποία γνώρισε και αγάπησε έναν Ελβετό. Ο μικρός Εμπολό βρέθηκε σε νεαρή ηλικία στη Βασιλεία, όπου άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο το 2006. 16 χρόνια αργότερα, ο 25χρονος πια επιθετικός της Μονακό έγινε ο ήρωας της νέας πατρίδας του, εις βάρος της χώρας όπου γεννήθηκε. Γι' αυτό και παρά τη σημαντικότητα του γκολ που πέτυχε, δεν το πανηγύρισε. Μια ακόμα απ' τις απίθανες ιστορίες που μας προσφέρει το ποδόσφαιρο...

Το Καμερούν έβαλε δύσκολα στην Ελβετία στο α' ημίχρονο και θα μπορούσε να έχει προηγηθεί. Δεν ήταν όμως αποτελεσματικό στην τελική προσπάθεια. Αντιθέτως, η Ελβετία, βελτιώθηκε στο β' ημίχρονο, ανέβασε ταχύτητα, βρήκε το γκολ που έψαχνε και κράτησε μέχρι τέλους με ασφάλεια μια πολύτιμη νίκη περιμένοντας πια το αποτέλεσμα του βραδυνού αγώνα μεταξύ της Βραζιλίας και της Σερβίας.

H Ελβετία συνέχισε το αήττητο σερί σε πρεμιέρες Παγκοσμίου Κυπέλλου καθώς μετράει έξι σερί διοργανώσεις δίχως ήττα στο εναρκτήριο ματς, την ώρα που οι Καμερουνέζοι γνώρισαν την όγδοη σερί ήττα τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Νίκησαν για τελευταία φορά στο Μουντιάλ του 2002 τη Σαουδική Αραβία με 1-0.

Βασικός με το Καμερούν ήταν ο Νικολά Ενκουλού του Άρη, ο οποίος εμφανίζεται στο τρίτο Μουντιάλ της καριέρας του μετά το 2010 και το 2014 σε Νότιο Αφρική και Βραζιλία, όπου έπαιξε και στα έξι ματς της Εθνικής. 

Ελβετία - Καμερούν 1-0

Η Ελβετία έδειξε να παίρνει τον έλεγχο της μπάλας απ' το ξεκίνημα του ματς, κάτι όμως που έδωσε χώρους στο Καμερούν και τη δυνατότητα για να εκμεταλλευτεί με αντεπιθέσεις τους χώρους που βρήκε. Σε μια τέτοια περίπτωση στο 10' ο Εμπεμό αρχικά νικήθηκε απ' τον Ζόμερ και στη συνέχεια ο Τοκό Εκαμπί έστειλε την μπάλα άουτ.

Οι Καμερουνέζοι απείλησαν ξανά στο 30' πατώντας περιοχή αλλά ο Ζόμερ και πάλι ήταν σε ετοιμότητα στο σουτ του Ονγκλά.

Και πάλι το Καμερούν σε μια ταχύτατη αντεπίθεση δημιούργησε προϋποθέσεις για γκολ στο 35' αλλά ο Βίντμερ παρενέβη σωτήρια προτού εκτελέσει από κοντά ο Τόκο-Εκαμπί.

Η Ελβετία άγγιξε το γκολ για πρώτη φορά στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου με τον Ακάνζι να κυριαρχεί στον αέρα αλλά να στέλνει την μπάλα ελάχιστα άουτ.

To δεύτερο ημίχρονο άρχισε ιδανικά για την Ελβετία που μόλις στο 48' βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα. Στην πρώτη ευκαιρία που δημιούργησε σε ανοιχτό γήπεδο, ο Σακίρι έκανε το γύρισμα και ο αμαρκάριστος Εμπολό εκτέλεσε άψογα για το 1-0.

Η Ελβετία άγγιξε το δεύτερο γκολ στο 66' με τον Βάργκας, ο οποίος βγήκε απέναντι στον Ονανά, όμως ο τερματοφύλακας του Καμερούν απέκρουσε σε κόρνερ.

Στο υπόλοιπο της αναμέτρησης, οι Ελβετοί διαχειρίστηκαν εξαιρετικά το προβάδισμα, οι Καμερουνέζοι έδειξαν να μένουν από δυνάμεις και να χάνουν τη φρεσκάδα τους και το 1-0 παρέμεινε μέχρι τέλους.

Ελβετία: Ζόμερ, Βίντμερ, Ελβέντι, Ακάνζι, Φρόιλερ, Τσάκα, Ροντρίγκεζ (90' Κομέρτ), Σο (72' Φράι), Βάργκας (81' Ρίντερ), Σακίρι (72' Οκαφόρ), Εμπολό (72' Σεφέροβιτς).

Καμερούν: Ονανά, Ενγκοράν, Τολό, Καστελέτο, Ενκουλού, Γκουέ, Ανγκουίσα, Ονγκλά (68' Οντούα), Εκαμπί (74' Ενκουντού), Εμπεουμό (82' Ενγκμαλέου), Τσουπό-Μοτίνγκ (74' Αμπουμπακάρ).

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022Μουντιάλ 2022Εθνική ΕλβετίαςΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΕθνική ΚαμερούνΚατάρΜουντιάλΠαγκόσμιο κύπελλο