Αθλητισμός|24.11.2022 22:59

Μουντιάλ 2022: Τρομερή Βραζιλία με καταπληκτικό Ρισάρλισον που πέτυχε γκολ - αριστούργημα!

Newsroom

Παράσταση... πρωταθλήτριας κόσμου πραγματοποίησε η Βραζιλία στο εναρκτήριο παιχνίδι της στο Μουντιάλ 2022. Η Σελεσάο πάτησε τη Σερβία, κυριάρχησε ολοκληρωτικά μέσα στο γήπεδο, νίκησε με ένα καθαρό και άνετο 2-0 και έστειλε μήνυμα απ' το πρώτο κιόλας ματς ότι δικαιώς θεωρείται γκραν φαβορί για τον τίτλο.

Οι Βραζιλιάνοι παρέδωσαν μαθήματα ποδοσφαίρου στο Lusail Stadium με την ελπίδα ότι θα φτάσουν μέχρι τέλους και θα βρίσκονται στο ίδιο γήπεδο την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο κυνήγι του συνολικά έκτου τροπαίου, αλλά πρώτου από το 2002 και τον θρίαμβο στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας.

Είναι πολλά τα 20 χρόνια για τη Σελεσάο χωρίς την πιο βαριά κούπα στον αθλητισμό; Η πρώτη παράσταση πάντως της εξαιρετικής ομάδας του Τίτε στα γήπεδα του Κατάρ, έδειξε ότι οι Βραζιλιάνοι έχουν έρθει αποφασισμένοι. Στο πρώτο τους παιχνίδι είχαν για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ρισάρλισον ο οποίος πέτυχε και τα δύο τέρματα της ομάδας του. Κι αν το πρώτο ήταν εκείνο που γκρέμισε το σερβικό τείχος έπειτα από μια ώρα πολιορκίας, το δεύτερο ήταν ένα βραζιλιάνικο αριστούργημα βγαλμένο απ' την... Κόπα Καμπάνα. Ένα αδιανόητο ανάποδο ψαλίδι, ένα γκολ ασύλληπτης ομορφιάς, που θα μνημονεύεται στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ένα απ' τα πιο εντυπωσιακά τέρματα που έχουν επιτευχθεί ποτέ σε Μουντιάλ.

Απολαύστε το μαγικό γκολ του Ρισάρλισον...

Πέραν της μαγείας όμως η Βραζιλία κυρίως είχε ουσία στο παιχνίδι της. Με ασφυκτικό πρέσινγκ, ασταμάτητο τρέξιμο και διαρκή κίνηση μέσα στο γήπεδο, «έπνιξε» τη Σερβία που περιορίστηκε σε ρόλο κομπάρσου και δεν μπόρεσε να απειλήσει ούτε... μισή στιγμή. Οι Βραζιλιάνοι με μεθοδικότητα, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι Σέρβοι έπαιζαν άπαντες πίσω απ' την μπάλα, είχαν υπομονή στο παιχνίδι τους και δικαιώθηκαν.

Τραυματίστηκε ο Νεϊμάρ

Το μόνο ανησυχητικό για τη Σελεσάο είναι ότι ο Νεϊμάρ προς το φινάλε του ματς αποχώρησε με πρόβλημα τραυματισμού και ο ίδιος φάνηκε αρκετά απογοητευμένος στον πάγκο. Το πρόβλημα είναι στον αστράγαλο και τις επόμενες ώρες θα φανεί αν πρόκειται για κάτι σοβαρό ή όχι...

Βαθμολογία

  1. Βραζιλία 3 (2-0)
  2. Ελβετία 3 (1-0)
  3. Καμερούν 0 (0-1)
  4. Σερβία 0 (0-2)

Βραζιλία - Σερβία 2-0

Στο 14' η Βραζιλία απείλησε για πρώτη φορά στο ματς από μια εξαιρετική απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Νεϊμάρ. Ωστόσο ο γκολκίπερ της Σερβίας αντιλήγθηκε ότι η μπάλα όδευε προς τα δίχτυα και απομάκρυνε σε κόρνερ με δυσκολία.

Η Βραζιλία συνέχισε να έχει τον απόλυτο έλεγχο στο παιχνίδι κλέβοντας διαρκώς μπάλες απ' τους Σέρβους που αδυνατούσαν να δημιουργήσουν παιχνίδι.  Η Σελεσάο προσπάθησε να απειλήσει με ένα μακρινό σουτ του Κασεμίρο στο 21', ενώ στο 31' κατόρθωσε να διασπάσει το αμυντικό τείχος των Σέρβων με μια θαυμάσια κάθετη πάσα του Τιάγκο Σίλβα προς τον Βινίσιους. Ωστόσο ο τερματοφύλακας της Σερβίας και πάλι είχε καλή αντίδραση προλαβαίνοντας την ύστατη στιγμή τον άσο της Ρεάλ Μαδρίτης.

Στο 35' ήταν η σειρά του Ραφίνια να πατήσει απειλητικά περιοχή και να βρεθεί απέναντι στο τέρμα των Σέρβων αλλά το σουτ που έπιασε ήταν άψυχο και κατέληξε στην αγκαλιά του Βάνια Μιλίνκοβιτς - Σάβιτς.

Η τελευταία απειλητική προσπάθεια των Βραζιλιάνων στο α' ημίχρονο καταγράφηκε στο 41' με τον Βινίσιους να κυνηγά τη φάση και να εκμεταλλεύεται το λανθασμένο διώξιμο του Μιλένκοβιτς, ο οποίος... ρέφαρε την γκέλα απομακρύνοντας τον κίνδυνο.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με καθυστέρηση καθώς ο Νεϊμάρ εμφανίστηκε αργοπορημένος στο γήπεδο και με λυμένα τα κορδόνια. Μάλιστα το παιχνίδι άρχισε κι εκείνος έδενε τα κορδόνια του στο κέντρο του γηπέδου!

Αμέσως μετά όμως η Βραζιλία (46') έχασε τρομακτική ευκαιρία. Ο Γκούντελι έκανε λάθος, ο Ραφίνια έκλεψε, βρέθηκε απέναντι στον γκολκίπερ της Σερβίας αλλά το τελείωμά του δεν ήταν καλό με αποτέλεσμα να μπλοκάρει ο Μιλίνκοβιτς - Σάβιτς.

Η Βραζιλία μπήκε με μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα στο β' ημίχρονο ασκώντας τρομακτική πίεση στους Σέρβους για περίπου ένα δεκάλεπτο και αποκορύφωμα το σουτ του Νεϊμάρ στο 55' που όμως δεν ήταν «γεμάτο» και κατέληξε άουτ. 

Στο 60' ένας κεραυνός του Άλεξ Σάντρο από μακρινή απόσταση τράνταξε το δοκάρι σε ακόμα μια καλή στιγμή της Σελεσάο.

Και στο 62' ήρθε το γκολ που τόσο έψαχνε αλλά και που τόσο άξιζε η Βραζιλία. Ο Νεϊμάρ έκανε επέλαση μέσα στην περιοχή της Σερβίας, ο Βινίσιους σούταρε δυνατά αναγκάζοντας τον Μιλίνκοβιτς - Σάβιτς σε ακόμα μια καλή απόκρουση, αλλά ο Ρισάρλισον, που καιροφυλακτούσε, πήρε το ριμπάουντ και άνοιξε το σκορ για τη Σελεσάο.

Κι ύστερα ήρθε ένα ασύλληπτο γκολ απ' τον Ρισάρλισον στο 73'. Ο Βινίσιους έβγαλε καταπληκτική σέντρα με το εξωτερικό κι ο επιθετικός της Τότεναμ, αφού σήκωσε την μπάλα στον αέρα, έπιασε ένα απίθανο εναέριο γυριστό για να γράψει το 2-0. Ένα γκολ ασύλληπτης ομορφιάς!

Η Βραζιλία ήταν ασταμάτητη και «πυροβολούσε» από παντού με τον Κασεμίρο να έχει άλλο ένα δοκάρι στο 82' με ένα καταπληκτικό φαλτσαριστό σουτ από μακριά.

Βραζιλία: Άλισον, Ντανίλο, Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Άλεξ Σάντρο, Κασεμίρο, Πακετά (75' Φρεντ), Ραφίνια (87' Μαρτινέλι), Νεϊμάρ (80' Άντονι), Βινίσιους (76' Ροντρίγκο), Ρισάρλισον (79' Γκαμπριέλ Ζεσούς).

Σερβία: Βάνια Μίλινκοβιτς - Σάβιτς, Βελίκοβιτς, Μιλένκοβιτς, Πάβλοβιτς, Ζίβκοβιτς (57' Ράντονιτς), Λούκιτς (66' Λάζοβιτς), Γκούντελι (57' Ίλιτς), Σεργκέι Μιλίνκοβιτς - Σάβιτς, Μλαντένοβιτς (66' Βλάχοβιτς), Τάντιντς, Μίτροβιτς (83' Μακσίμοβιτς).

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022ΜουντιάλΜουντιάλ 2022Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΕθνική ΣερβίαςΠαγκόσμιο κύπελλοΕθνική ΒραζιλίαςΚατάρ