Αθλητισμός|29.11.2022 07:35

«Σεισμός» στο ιταλικό ποδόσφαιρο με την παραίτηση Ανιέλι, Νέντβεντ και σύσσωμου του διοικητικού συμβουλίου της Γιουβέντους

Newsroom

Την ώρα που ο ποδοσφαιρικός πλανήτης έχει στραμμένη την προσοχή του στο Κατάρ για το Μουντιάλ 2022, στην ιταλική Serie A έχει προκληθεί «σεισμός». Κι αυτό διότι σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, παραιτήθηκε σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της Γιουβέντους με επικεφαλής τον πρόεδρο Αντρέα Ανιέλι και τον αντιπρόεδρο και θρύλο της ομάδας Πάβελ Νέντβεντ.

Υπήρχαν φήμες τα τελευταία 24ώρα για κάτι που έρχεται αλλά ουδείς περίμενε μια μαζική έξοδο και μια τόσο σημαντική αλλαγή σελίδας στα διοικητικά του συλλόγου που προχωράει σε ολικό λίφτινγκ. Πάντως η οικογένεια Ανιέλι θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του συλλόγου, τον οποίο θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί.

Η επιστολή Ανιέλι

Ο Αντρέα Ανιέλι με δημόσια επιστολή του αποχαιρέτησε τους φίλους της Γιουβέντους κάνοντας απολογισμό της θητείας του. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Παίζοντας για τη Γιουβέντους, δουλεύοντας για τη Γιουβέντους, ένας ήταν ο στόχος: η νίκη. Όποιος έχει το προνόμιο να φοράει την ασπρόμαυρη φανέλα, το ξέρει. Όποιος εργάζεται σε μια ομάδα γνωρίζει ότι η σκληρή δουλειά νικά το ταλέντο αν το ταλέντο δεν δουλεύει σκληρά.

Η Γιουβέντους είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο και όποιος εργάζεται ή παίζει εδώ ξέρει ότι το αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα της δουλειάς όλης της ομάδας. Έχουμε συνηθίσει να κερδίζουμε με την ιστορία και το DNA. Από το 2010 και μετά τιμήσαμε την ιστορία μας πετυχαίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα: το γήπεδο, εννέα συνεχόμενα πρωταθλήματα, η πρώτη ομάδα στην Ιταλία που έγινε σειρά σε Netflix και Amazon Prime, δημιουργήσαμε το J|Medical, πήραμε πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα γυναικών ξεκινώντας από το μηδέν.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να θυμηθεί τη στιγμή προτού βγει στο γήπεδο, σε όλες τις έδρες φόβητρο: Μπερναμπέου, Ολντ Τράφορντ, Αλιάντς Αρίνα, Βεστφάλεν Αρίνα, Σαν Σίρο, Γ. Καραϊσκάκης, Σέλτικ Παρκ, Καμπ Νόου: όπου κι αν πηγαίναμε όταν η ομάδα ήταν συμπαγής, δεν φοβόμασταν κανέναν. Όταν όμως η ομάδα δεν είναι συμπαγής, μπορεί να αποβεί μοιραίο. Θα συνεχίσω να ονειρεύομαι και να εργάζομαι για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο...».

Ο Αντρέα Ανιέλι ανέλαβε το τιμόνι της ομάδας στις 19 Μαΐου 2010 και οδήγησε το κλαμπ στην κατάκτηση εννέα σερί πρωταθλημάτων, επίδοση ρεκόρ στο Καμπιονάτο. Ωστόσο η τελευταία περίοδος δεν είναι καλή για τη Γιούβε που δυσκολεύεται να φανεί ανταγωνιστική και να διεκδικήσει τον τίτλο. 

Σενάριο για Ντελ Πιέρο

Πάντως, σύμφωνα με όσα αναφέρει μερίδα του ιταλικού Τύπου, τα αίτια της αποχώρησης του ΔΣ της Γιουβέντους βρίσκονται στην τελευταία διαμάχη της εταιρείας με την CONSOB, την Εθνική Επιτροπή Εταιρειών και Χρηματιστηρίου, που ως δημόσια αρχή είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των ιταλικών χρηματοπιστωτικών αγορών και η δραστηριότητά της στοχεύει στην προστασία του επενδυτικού κοινού.

Η εμπλοκή του σώματος στην έρευνα Prisma, την οποία άνοιξε ο εισαγγελέας του Τορίνου με την κατηγορία της ψευδούς λογιστικής και οι τελευταίες καταγγελίες από την CONSOB, που προκάλεσαν την αναθεώρηση του σχεδίου προϋπολογισμού, οδήγησε στην ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Γιούβε.

Τελικώς, όπως έγινε γνωστό, ο Μαουρίτσιο Σκαναβίνο διορίστηκε γενικός διευθυντής της Γιουβέντους και μαζί με τον Μαουρίτσιο Αριβαμπένε θα διαχειρίζονται τη λειτουργία της εταιρείας μέχρι τον διορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιανουαρίου. Επειτα, η οικογένεια Ανιέλι θα πρέπει να επιλέξει τον αντικαταστάτη του προέδρου, θέση για την οποία φέρεται μεταξύ των υποψηφίων και ο θρύλος της ομάδας Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο.

ΓιουβέντουςSerie AΑντρέα Ανιέλι