Αθλητισμός|29.11.2022 14:29

Μουντιάλ 2022: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε 1ο και 2ο όμιλο - Oλα τα σενάρια για την πρόκριση στους 16

Newsroom

Η Γαλλία, η Βραζιλία και η Πορτογαλία είναι οι χώρες που έχουν εξασφαλίσει μαθηματικά την πρόκρισή τους στους 16 του Μουντιάλ 2022. Εκεί πιθανότατα θα βρεθούν τόσο η Ισπανία, όσο και η Αγγλία που θα πρέπει να υποστούν μεγάλες ήττες για να... καταφέρουν να αποκλειστούν, όπως και η Ολλανδία. Σε κάθε περίπτωση όλα παραμένουν ανοιχτά ενόψει της 3ης και τελευταίας αγωνιστικής που αρχίζει την Τρίτη 29 Νοεμβρίου καθώς πέραν της πρόκρισης, έχει ενδιαφέρον και η θέση που θα καταλάβουν οι δυο πρώτοι κάθε ομίλου καθώς ουσιαστικά θα προκύψουν και όλες οι πιθανές διασταυρώσεις μέχρι και τους ημιτελικούς.

Η αυλαία της 3ης αγωνιστικής ανοίγει στις 17.00 με τα δύο παιχνίδια του 1ου ομίλου, όπου η Ολλανδία αντιμετωπίζει το Κατάρ και η Σενεγάλη τον Ισημερινό, ενώ στο βραδινό μενού (21.00) είναι προγραμματισμένα τα ματς του 2ου ομίλου μεταξύ Ουαλίας - Αγγλίας και Ιράν - ΗΠΑ.

1ος όμιλος

  • 17.00 Ολλανδία - Κατάρ / ΑΝΤ1
  • 17.00 Ισημερινός - Σενεγάλη / antenna.gr και ΑΝΤ1+

Βαθμολογία

  1. Ολλανδία 4 (3-1)
  2. Ισημερινός 4 (3-1)
  3. Σενεγάλη 3  (3-3)
  4. Κατάρ 0  (0-4)

Τι χρειάζεται η Ολλανδία

Το Κατάρ έχει ήδη αποκλειστεί και δεν ελπίζει σε τίποτα. Θα παίξει μόνο για το γόητρο και την τιμή των όπλων απέναντι στην Ολλανδία που θέλει νίκη για να κλειδώσει και μαθηματικά την πρόκριση στην επόμενη φάση. Παράλληλα όμως οι Οράνιε κυνηγούν και τη διαφορά των γκολ καθώς σε περίπτωση ισοβαθμίας αυτό αποτελεί το πρώτο κριτήριο. Η Ολλανδία ισοβαθμεί με τον Ισημερινό στους 4 βαθμούς, ενώ η διαφορά τερμάτων και των δύο βρίσκεται στο +2. Άρα σε κάθε περίπτωση, η Ολλανδία θέλει καλύτερο αποτέλεσμα απ' τον Ισημερινό και τουλάχιστον ένα παραπάνω γκολ (εφόσον έχουν ίδιο αποτέλεσμα) για να τερματίσει πρώτη στον όμιλο.

Τι χρειάζεται ο Ισημερινός

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τον Ισημερινό που θέλει καλύτερο αποτέλεσμα απ' την Ολλανδία. Η μεγάλη διαφορά βέβαια έγκεται στο γεγονός ότι οι Οράνιε παίζουν με τους Καταριανούς, ενώ το Εκουαδόρ θα βρει απέναντί του τη Σενεγάλη που ελπίζει ακόμα στην πρόκριση.

Τι χρειάζεται η Σενεγάλη

Οι πρωταθλητές Αφρικής θέλουν μόνο νίκη στον «τελικό» με τον Ισημερινό για να τον προσπεράσουν στη βαθμολογία και να κλείσουν θέση για τους 16. Υπάρχει σενάριο να προκριθούν ακόμα και με ισοπαλία αλλά θα πρέπει το Κατάρ να νικήσει, όχι με ένα αλλά με δύο γκολ διαφορά την Ολλανδία! Μοιάζει περισσότερο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Εν κατακλείδι, η νίκη δίνει πρόκριση σε όποιον νικήσει, εκτός απ' το Κατάρ. Η ισοπαλία στο Ισημερινός - Σενεγάλη ευνοεί τον Ισημερινό, ενώ η Ολλανδία μπορεί να αποκλειστεί μόνο αν χάσει με διαφορά +2 γκολ και πάνω.

Οι πιθανές συνθέσεις στο Ολλανδία - Κατάρ

  • Ολλανδία: Νόπερτ, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Άκε, Ντάμφρις, Μπερχούις, Φρένκι ντε Γιόνγκ, Μπλιντ, Χάκπο, Μπερχούιν, Ντεπάι.
  • Κατάρ: Μπαρσάμ, Μιγκέλ, Κουκί, Χασάν, Μοχαμάντ, Χατέμ, Μαντιμπό, Αλ-Χαϊντός, Αλμέντ, Αλί, Μουντάρι.

Οι πιθανές συνθέσεις στο Ισημερινό - Σενεγάλη

  • Ισημερινός: Γκαλίντες, Πορόσο, Τόρες, Χινκαπιέ, Πρεσιάδο, Μέντες, Καϊσέδο, Εστουπινιάν, Πλάτα, Σαρμιέντο, Εστράδα.
  • Σενεγάλη: Ι. Μεντί, Σαμπαλί, Κουλιμπαλί, Ντιαλό, Τζάκομπς, Σαρ, Μεντί, Ι. Γκουέιγ, Ντιατά, Ντιά, Ντιεντιού.

2ος όμιλος

  • 21.00 Ουαλία – Αγγλία / ΑΝΤ1
  • 21.00 Ιράν – ΗΠΑ / antenna.gr και ΑΝΤ1+

Βαθμολογία

  1. Αγγλία 4 (6-2)
  2. Ιράν 3 (4-6)
  3. ΗΠΑ 2 (1-1)
  4. Ουαλία 1 (1-3)

Στον 2ο όμιλο υπάρχει ένα ξεκάθαρο φαβορί που είναι η Αγγλία. Όμως μαθηματικά όλοι (Ιράν, ΗΠΑ, Ουαλία) ελπίζουν σε πρόκριση αλλά και όλοι μπορεί να αποκλειστούν! Ακόμα και οι Άγγλοι σε ένα ακραίο σενάριο. Άρα μιλάμε για δύο «τελικούς».

Τι χρειάζεται η Αγγλία

Καταρχάς, η Αγγλία που αντιμετωπίζει την Ουαλία, βρίσκεται σε θέση ισχύος καθώς λόγω της μεγάλης διαφοράς τερμάτων που έχει χτίσει χάρη στο 6-2 επί του Ιράν, για να αποκλειστεί θα πρέπει να χάσει με διαφορά τουλάχιστον 4 γκολ και παράλληλα να νικήσει στο άλλο παιχνίδι είτε το Ιράν είτε οι ΗΠΑ. Σ' αυτή την περίπτωση η Ουαλία και ο άλλος νικητής (Ιράν ή ΗΠΑ) θα πάρουν την πρόκριση. Εφόσον το ΗΠΑ-Ιράν λήξει ισόπαλο, η Αγγλία θα πρέπει να χάσει με +7 γκολ για για αποκλειστεί. Προφανώς δεν γίνονται αυτά τα πράγματα...

Υπάρχει και περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας με το Ιράν στους τέσσερις πόντους (εάν έρθει ισόπαλο το Ιράν με ΗΠΑ και η Αγγλία ηττηθεί από την Ουαλία) όπως επίσης και τους Ουαλούς με τους Άγγλους. Η Αγγλία όμως θα κινδυνεύσει μόνο αν δεχθεί πάνω από τέσσερα γκολ. Οπότε μόνο με πολύ βαριά ήττα μπορεί να μείνει εκτός.

Τι χρειάζεται το Ιράν

Το Ιράν χρειάζεται νίκη επί των ΗΠΑ και εξασφαλίζει την πρόκριση δίχως να νοιάζεται για το αποτέλεσμα του άλλου ματς. Αν όμως το ματς λήξει ισόπαλο τότε, οι Ιρανοί κρατούν τις ΗΠΑ από κάτω, αλλά ελπίζουν σε μη νίκη της Ουαλίας επί της Αγγλίας καθώς (θα υπάρξει ισοβαθμία με την Ουαλία) οι Ουαλοί υπερτερούν σε διαφορά τερμάτων.

Τι χρειάζονται οι ΗΠΑ

Τα πράγματα είναι πολύ απλά για τις ΗΠΑ που θέλουν μόνο νίκη με το Ιράν. Αν τα καταφέρουν εξασφαλίζουν την πρόκριση δίχως προϋποθέσεις. Απλώς θα περιμένουν το άλλο ματς για να δουν αν θα τερματίσουν πρώτοι ή δεύτεροι.

Τι χρειάζεται η Ουαλία

Η Ουαλία έχει το πιο δύσκολο έργο καθώς βρίσκεται στη βάση της βαθμολογίας με μόλις έναν βαθμό. Προφανώς χρειάζεται μόνο νίκη επί της Αγγλίας αλλά ταυτόχρονα θέλει και ισοπαλία στο ματς των ΗΠΑ με το Ιράν.

Οι πιθανές συνθέσεις στο Ουαλία - Αγγλίαα

Ουαλία: Γουόρντ, Μέφαμ, Ροντόν, Ντέιβις, Ρόμπερτς, Ράμσεϊ, Αμπαντού, Γουίλιαμς, Τζέιμς, Μουρ, Μπέιλ.

Αγγλία: Πίκφορντ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο, Ράις, Χέντερσον, Στέρλινγκ, Μάουντ, Φόντεν, Κέιν.

Οι πιθανές συνθέσεις στο Ιράν - ΗΠΑ

Ιράν: Χ. Χοσεϊνί, Ραζαεϊάν, Μ. Χοσεϊνί, Πουραλιγκανζί, Μοχαμαντί, Αλί Γκολιζαντέχ, Νουρολαχί, Εζατολαχί, Χατζισαφί, Ταρέμι, Αζμούν.

ΗΠΑ: Τέρνερ, Ντεστ, Ζίμερμαν, Ριμ, Ρόμπινσον, Άνταμς, Μούσα, ΜακΚένι, Πούλισικ, Γουεά, Ράιτ.\

Τα κριτήρια κατάταξης

  1. Βαθμοί σε όλους τους αγώνες
  2. Καλύτερη διαφορά τερμάτων σε όλους τους αγώνες
  3. Καλύτερη επίθεση σε όλους τους αγώνες
  4. Βαθμοί στους αγώνες μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν
  5. Καλύτερη διαφορά τερμάτων στους αγώνες μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν
  6. Καλύτερη επίθεση στους αγώνες μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν
  7. Πόντοι fair play σε όλους τους αγώνες (-1 η κίτρινη κάρτα, -3 η αποβολή με δύο κίτρινες κάρτες, -4 η απευθείας κόκκινη κάρτα, -5 αποβολή με κίτρινη και κόκκινη κάρτα)
  8. Κλήρωση
ΚατάρΜουντιάλ 2022Παγκόσμιο Κύπελλο 2022Παγκόσμιο κύπελλοΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΜουντιάλ