Αθλητισμός|29.11.2022 19:10

Μουντιάλ 2022: Η Σενεγάλη έπαιξε μπάλα, τιμώρησε τον Ισημερινό και προκρίθηκε στα νοκ άουτ μετά από 20 χρόνια!

Newsroom

Τα Λιοντάρια της Σενεγάλης πανηγύρισαν μια σπουδαία πρόκριση στους 16 του Μουντιάλ 2022. 20 χρόνια μετά τη μία και μοναδική πρόκρισή τους σε νοκ άουτ Παγκοσμίου Κυπέλλου οι πρωταθλητές Αφρικής έκλεισαν θέση για την επόμενη φάση εκεί όπου θα αντιμετωπίσουν τον πρώτο του 2ου ομίλου (Αγγλία, Ιράν, ΗΠΑ, Ουαλία).

Με καθοδηγητή στον πάγκο, τον Αλιού Σισέ, έναν θρύλο του σενεγαλέζικου ποδοσφαίρου και αστέρα εκείνης της ομάδας που διέπρεψε το 2002 στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας (έφτασε μέχρι τα προημιτελικά), η Σενεγάλη έκανε εξαιρετικό παιχνίδι και έφτασε δίκαια στη νίκη επί του Ισημερινού με 2-1 και στην πρόκριση ως δεύτερη στον 1ο όμιλο.

Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι που είχε σασπένς και μεγάλη ένταση οι Σενεγαλέζοι έδειξαν να το θέλουν περισσότερο και κυρίως να έχουν τον τρόπο για να το πάρουν. Ήταν ανώτεροι, έπαιξαν καλύτερο ποδόσφαιρο, είχαν περισσότερες φάσεις, αλλά κυρίως είχαν την ψυχραιμία για να αντιδράσουν άμεσα μόλις δέχθηκαν το γκολ της ισοφάρισης που έδινε το εισιτήριο της πρόκρισης στον Ισημερινό.

Αντιθέτως, η ομάδα της Νότιας Αμερικής δεν είχε θάρρος στο παιχνίδι της. Φάνηκε να προτιμά την ισοπαλία αλλά ως είθισται σ' αυτές τις περιπτώσεις όταν παίζεις για να μην χάσεις, συνήθως χάνεις...

Βαθμολογία

  1. Ολλανδία 7 (5-1)
  2. Σενεγάλη 6  (5-4)
  3. Ισημερινός 4 (4-3)
  4. Κατάρ 0  (0-6)

Ισημερινός - Σενεγάλη 1-2

Το παιχνίδι άρχισε δυναμικά με τη Σενεγάλη να αγγίζει το γκολ μόλις στο 3'. Ο Ι. Γκέιγ πάτησε περιοχή, ξεμαρκαρίστηκε αλλά το σουτ που επιχείρησε κατέληξε άουτ.

Η Σενεγάλη είχε δεύτερη σπουδαία ευκαιρία για γκολ πριν από τη συμπλήρωση του δεκάλεπτου όταν στο 8' ο Ντια βρέθηκε μόνος απέναντι απ' τον γκολκίπερ του Ισημερινού αλλά το σουτ έφυγε ελάχιστα άουτ.

Στο 24' και πάλι οι Σενεγαλέζοι απείλησαν με ωραία φαλτσαριστό πλασέ του Σαρ που κατέληξε λίγο άουτ.

Η Σενεγάλη βρήκε τελικά το γκολ που άξιζε από το σημείο του πέναλτι, ο Ισμαΐλα Σαρ ανατράπηκε απ' τον Ινσαπιέ και στο 44' άνοιξε το σκορ (1-0).

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ισημερινός έχοντας πλέον ανάγκη τη νίκη, ανοίχθηκε και προσπάθησε να παίξει ποδόσφαιρο κυνηγώντας το γκολ της ισοφάρισης. Και τα κατάφερε αλλά όχι σε κανονική ροή αγώνα αλλά από μια στατική φάση. Έπειτα από ένα κόρνερ από δεξιά, ο Τόρες πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Καϊσέδο που έκανε κίνηση στο δεύτερο δοκάρι, έσπρωξε την μπάλα στο άδειο τέρμα για το 1-1 που έφερε και πάλι τον Ισημερινό σε τροχιά πρόκρισης.

Προτού προλάβουν να χαρούν όμως οι παίκτες του Ισημερινού, η εξαιρετική Σενεγάλη τους πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα. Από μια στατική φάση (αυτή τη φορά από εκτέλεση φάουλ), η άμυνα των Νοτιοαμερικανών δεν είχε καλή αντίδραση με αποτέλεσμα η μπάλα να καταλήξει στον Κουλιμπαλί, ο οποίος με ιδανικό τελείωμα έγραψε το 2-1 για τους Σενεγαλέζους.

Όταν ένιωσε την πίεση ο Ισημερινός βγήκε μπροστά, κυνήγησε με μανία το γκολ, αλλά δεν βρήκε τρόπο για να σκοράρει και να αποφύγει τον αποκλεισμό. Η άμυνα της Σενεγάλης ήταν αποτελεσματική με αποτέλεσμα να πανηγυρίσει μια μεγάλη πρόκριση.

Ισημερινός: Γκαλίντες, Πρεσιάδο (85' Πορόσο), Τόρες, Ινσαπιέ, Εστουπινιάν, Φράνκο (46' Σαρμιέντο), Γκρουέσο (46' Σιφουέντες), Καϊσέδο, Πλάτα, Εστράδα (64' Ρεάσκο), Βαλένσια.

Σενεγάλη: Ε. Μεντί, Σαμπαλί, Κουλιμπαλί, Ντιαλό, Γιάκομπς, Σις (75' Ν. Μεντί), Π. Γκέιγ, Ι. Εντιάιγ (75' Ντιένγκ), Ι. Γκέιγ, Ι. Σαρ, Ντια (90+5' Σισέ).

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022Εθνική ΣενεγάληςΠαγκόσμιο κύπελλοΚατάρΜουντιάλΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΜουντιάλ 2022Εθνική Ισημερινού