Αθλητισμός|30.11.2022 14:30

Οι κορυφαίες ιστορίες με αουτσάιντερ στα Μουντιάλ

Newsroom

Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA μας έχει χαρίσει μέσα στα χρόνια ανεπανάληπτες στιγμές, ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και λύπης και συγκλονιστικές αθλητικές στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στην μνήμη όλων των ποδοσφαιρόφιλων του πλανήτη.

Το Μουντιάλ 2022 είναι σε εξέλιξη και για αυτό μαζέψαμε τις 10 κορυφαίες στιγμές όπου τα λεγόμενα αουτσάιντερ «σόκαραν» τον ποδοσφαιρικό κόσμο και άφησαν το δικό τους στίγμα στις ιστορίες των Μουντιάλ που έχουμε να θυμόμαστε.

Η.Π.Α – Αγγλία:1-0 Belo Horizonte, Brazil – 1950

Η Αμερική σαν μια νέα δύναμη έκανε την εμφάνισή της στο Μουντιάλ του 1950 μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έχοντας στη σύνθεσή της έναν… λαντζιέρη, έναν οδηγό και έναν ταχυδρόμο στο επάγγελμα κατάφερε να κερδίσει με σκορ 1-0 την Αγγλία με γκολ του Joe Gaetjens.

Δυτική Γερμανία – Ουγγαρία: 3-2 Bern, Switzerland – 1954

Το λεγόμενο θαύμα της Βέρνης όταν η Δυτική Γερμανία που ακόμα προσπαθούσε να σηκωθεί στα πόδια της μετά το τέλος και την ήττα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατάφερε να κερδίσει στον τελικό με σκορ 3-2 τους αήττητους μέχρι τότε και πανίσχυρους Ούγγρους, τους μαγικούς Μαγυάρους όπως συνήθιζε να τους αποκαλεί ο τότε τύπος. Μάλιστα η νίκη ήρθε με ανατροπή από 2-0 και αυτό κάνει την έκπληξη ακόμα πιο μεγάλη.

Β. Κορέα – Ιταλία: 1-0 Middlesbrough, England – 1966

Στο Μουντιάλ της Αγγλίας η… άσημη Βόρεια Κορέα σόκαρε τους θεατές στο Μίντλεσμπρο, κάνοντας την μεγάλη έκπληξη και κερδίζοντας με σκορ 1-0 την Ιταλία με ένα τέρμα του Park Do-Ik λίγο πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Οι Βορειοκορεάτες έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά χάνοντας εύκολα από την Πορτογαλία του τρομερού Εουσέμπιο, όμως είχαν είδη γράψει μια μικρή ιστορία στα παγκόσμια κύπελλα.

Β. Ιρλανδία – Ισπανία: 1-0 Valencia, Spain – 1982

«Στο άκουσμα του τελικού σφυρίγματος του διαιτητή στην αρχή δεν πανηγυρίσαμε, απλά κοιταχτήκαμε μεταξύ μας για περίπου 10 δευτερόλεπτα με έκπληξη», θυμάται ο μέσος της Βόρειας Ιρλανδίας, Tommy Cassidy. Η μικρότερη χώρα που έλαβε μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο είχε σοκάρει τους διοργανωτές Ισπανούς γράφοντας τη δική της ιστορία στα παγκόσμια κύπελλα.

Καμερούν – Αργεντινή: 1-0 Milan, Italy – 1990

Το λεγόμενο θαύμα του Μιλάνο, με το Καμερούν να κερδίζει στο πρώτο παιχνίδι του ομίλου την μεγάλη Αργεντινή του Μαραντόνα, η οποία και πήγε στην Ιταλία για να υπερασπιστεί τον τίτλο της. «Σε ένα μαρκάρισμα στην αρχή του παιχνιδιού κόντεψα να χάσω το κεφάλι μου» δήλωσε αργότερα ο σουπερ σταρ της Αργεντινής. Σκόρερ του αγώνα ο Francois Omam-Biyik στο 67΄.

Βουλγαρία – Γερμανία: 2-1 New Jersey, USA – 1994

Η διοργάνωση της Αμερικής το 1994 ήταν η πρώτη στην οποία η Γερμανία έπαιξε σαν μια ενωμένη χώρα μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και την πτώση του τείχους. Η Βουλγαρία που δεν είχε νίκη στα προηγούμενα παιχνίδια κατάφερε να φέρει τούμπα το παιχνίδι και να πάρει την νίκη πρόκριση στα ημιτελικά με γκολ του Yordan Letchkov προς το τέλος της αναμέτρησης αφού ο ηγέτης Στόιτσκοφ είχε φέρει το ματς στα ίσια στο 75΄.

Κροατία – Γερμανία: 3-0 Lyon, France – 1998

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν έδινε στην Κροατία που πριν λίγα χρόνια είχε βγει από ένα μακροχρόνιο πόλεμο καμία ελπίδα στο Μουντιάλ της Γαλλίας. Όμως ήταν θέμα χρόνου να βγει ο… λαγός από το καπέλο. Όμως η ταλαντούχα ομάδα των Σούκερ, Μπόμπαν και Γιάρνι έκανε την έκπληξη -όχι μόνο κερδίζοντας την δυνατή και ένα από τα φαβορί Γερμανία με σκορ 3-0- αλλά φτάνοντας μέχρι και την 3η θέση κόντρα στην Ολλανδία την οποία επίσης κέρδισε με σκορ 2-1.

Σενεγάλη  - Γαλλία: 1-0 Seoul, South Korea – 2002

Εναρκτήριο παιχνίδι για τον Μουντιάλ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, με την Γαλλία να έρχεται για να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Όμως στο πρώτο παιχνίδι βρέθηκε προ εκπλήξεως καθώς η δυναμική Σενεγάλη την κέρδισε με σκορ 1-0 με τον Papa Bouba Diop να σκοράρει το πρώτο γκολ της διοργάνωσης στο μισάωρο της αναμέτρησης.

Ολλανδία – Ισπανία: 5-1 Bahia, Brazil – 2014

Η Ισπανία πήγε στην Βραζιλία ως πρωταθλήτρια Ευρώπης και Κόσμου όμως στο πρώτο παιχνίδι του ομίλου γνώρισε την συντριβή από την καταπληκτική εκείνη ομάδα του Φαν Πέρσι και τον Ρόμπεν. Η Ισπανία προηγήθηκε, ωστόσο οι «Οράνιε» πήραν την εκδίκησή τους για την ήττα στον τελικό της Νότιας Αφρικής το 2010. Μάλιστα οι Ισπανοί έχασαν και το δεύτερο παιχνίδι από την Χιλή με σκορ 2-0 πηγαίνοντας γρήγορα στο..σπίτι τους.

Ρωσία – Ισπανία: 1-1 (4-3 πέναλτι) Moscow, Russia – 2018

Το αυτογκόλ του Ιγκνάτιεβιτς στο ξεκίνημα του αγώνα έδωσε το πλεονέκτημα στην Ισπανία όμως ένα πέναλτι του Πικέ έδωσε την ευκαιρία στους διοργανωτές να ισοφαρίσουν. Το παιχνίδι πήγε στα πέναλτι όπου οι δύο αποκρούσεις του κίπερ Ακινφέεφ έδωσαν την πρόκριση στα προημιτελικά στην Ρωσία. Η πορεία της Ρωσίας έληξε στα προημιτελικά και πάλι στα πέναλτι όπου αποκλείστηκε από την Κροατία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μουντιάλποδόσφαιροειδήσεις τώραΠαγκόσμιο κύπελλοΜουντιάλ 2022