Αθλητισμός|30.11.2022 23:00

Μουντιάλ 2022: Τρομερή Αργεντινή πήρε την πρωτιά και βλέπει ήδη... 8άδα - Πέρασε κι η Πολωνία μετά από απίστευτο θρίλερ!

Newsroom

Η πορεία της Αργεντινής στο Μουντιάλ 2022 άρχισε με ένα ισχυρό σοκ λόγω της ήττας απ' τη Σαουδική Αραβία αλλά η συνέχεια ήταν αντάξια του ονόματος και της φήμης που κατέχει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η Αλμπιτσελέστε ήταν κυριαρχική στο ντέρμπι του 3ου ομίλου με την Πολωνία, έπαιξε καταπληκτικά, επικράτησε... μόλις 2-0 και εξασφάλισε την πρόκριση στους 16 και την πρωτιά, γεγονός που θα τη φέρει αντιμέτωπη με την Αυστραλία στα νοκ άουτ. Την ίδια ώρα οι Πολωνοί, είδαν τον χάρο με τα μάτια τους, φλέρταραν με τον αποκλεισμό απ' το Μεξικό αλλά τελικά, έπειτα από ένα τρομερό θρίλερ, συνεχίζουν στη διοργάνωση καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση που θα τους στείλει στον δρόμο της Γαλλίας

Από τα δάκρυα της πρεμιέρας, η Αργεντινή «βλέπει» πλέον ορθάνοιχτο τον δρόμο τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά καθώς δύσκολα οι Αυστραλοί θα κόψουν την πορεία του Λιονέλ Μέσι και της παρέας του που η αλήθεια είναι ότι αδίκησαν τους εαυτούς τους στο ξεκίνημα του τουρνουά.

Απέναντι στην άχρωμη και παθητική Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, η Αργεντινή ήταν εξαιρετική απ' το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό περιορίζοντας τους Πολωνούς σε ρόλο... κακού κομπάρσου. Και μπορεί ο δραστήριος Μέσι να μην σκόραρε ούτε απ' την άσπρη βούλα καθώς νικήθηκε σε εκτέλεση πέναλτι απ' τον Στσέσνι, όμως η λύση στο γκολ ήρθε απ' τον Μακ Άλιστερ και τον Άλβαρες που διαμόρφωσαν το τελικό 2-0.

Βαθμολογία

  1. Αργεντινή 6 (5-2)
  2. Πολωνία 4 (2-2)
  3. Μεξικό 4 (2-3)
  4. Σαουδική Αραβία 3 (3-5)

Η Αργεντινή ήταν εμφανώς ανώτερη μέσα στο γήπεδο και πολύ πιο δραστήρια απ' το ξεκίνημα του παιχνιδιού καθώς την ίδια ώρα η Πολωνία επέλεξε να διαφυλάξει τα νώτα της. Η Αλμπιτσελέστε πήρε τον έλεγχο, είχε την κατοχή και πολιόρκησε από νωρίς την περιοχή τού Στσέσνι, ο οποίος όμως ήταν καταπληκτικός. Ο γκολκίπερ της Γιουβέντους τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις απέτρεψε το γκολ σε προσπάθειες των Μέσι (9'), Ντι Μαρία (33') και Άλβαρες (36').

Ωστόσο η σπουδαιότερη επέμβαση ήρθε στο 39'. Σε μια δύσκολη φάση, ο Πολωνός γκολκίπερ έκανε άστοχη έξοδο, ο Μέσι πήρε την κεφαλιά στέλνοντας όμως την μπάλα εκτός στόχου και στη συνέχεια της φάσης ο Στσέσνι με τη φόρα που είχε, βρήκε τον Μέσι στο πρόσωπο. Οι Αργεντινοί διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι, ο VAR έστειλε τον Μάκελι στο βίντεο review και ο Ολλανδός ρέφερι αποφάνθηκε ότι υπάρχει παράβαση.

Ο Μέσι ανέλαβε την εκτέλεση αλλά ο ανίκητος στο α' ημίχρονο Στσέσνι, με τρομερή απόκρουση με το ένα χέρι απέτρεψε το γκολ κρατώντας το 0-0 και την Πολωνία σε θέση πρόκρισης και πρωτιάς στον όμιλο.

Το δεύτερο ημίχρονο όμως άρχισε ιδανικά για την Αργεντινή που σκόραρε απ' τα... αποδυτήρια. Στην πρώτη επίθεση του 45λεπτου, έπειτα από ωραία ανάπτυξη της Αλμπιτσελέστε, ο Μακ Άλιστερ στο 47' με ένα διαγώνιο σουτ έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Στσέσνι που αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να αποτρέψει το μοιραίο.

Το 1-0 έφερε την Αργεντινή στην κορυφή του ομίλου αλλά κράτησε την Πολωνία εντός πρόκρισης καθώς το γκολ που πέτυχε περίπου την ίδια χρονική στιγμή το Μεξικό εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας για το 1-0, δεν ήταν αρκετό για να τη ρίξει απ' τη δεύτερη θέση. Λίγο αργότερα όμως όταν οι Μεξικανοί σκόραραν για δεύτερη φορά (2-0), ο κλοιός έσφιξε για τους Πολωνούς καθώς η διαφορά στα γκολ έφτασε σε οριακό σημείο (στο ένα τέρμα).

Η Πολωνία έδειξε να καταρρέει αγωνιστικά και ψυχολογικά και στο 68' δέχθηκε και δεύτερο γκολ. Οι παίκτες τής Αργεντινής που πλέον είχαν... φτερά στα πόδια τους έκαναν ό,τι ήθελαν στο γήπεδο. Ο Φερνάντες έβγαλε θαυμάσια κάθετη για τον Άλβαρες που εκτέλεσε ιδανικά για το 2-0. Την ώρα που η Αργεντινή κλείδωνε την πρώτη θέση στον όμιλο, η Πολωνία και το Μεξικό είχαν απόλυτη ισοβαθμία σε βαθμούς, διαφορά τερμάτων, επίθεση, μεταξύ τους ματς. Και στο επόμενο κριτήριο του fair play (η ποινή απ' τις κάρτες που δέχεται κάθε ομάδα) η Πολωνία είχε καλύτερη βαθμολογία απ' το Μεξικό!

Η Πολωνία κρατήθηκε με νύχια και με δόντια για να μην δεχτεί τρίτο γκολ και αποκλειστεί. Κι όταν τελείωσε το ματς με 2-0 υπέρ της Αργεντινής, οι Πολωνοί έμειναν στο γήπεδο ελπίζοντας σε καλά νέα απ' το άλλο παιχνίδι του ομίλου. Και πράγματι το δώρο ήρθε απ' τη Σαουδική Αραβία που μείωσε σε 2-1 στο 96' αφήνοντας τελικά το Μεξικό εκτός 16άδας μόλις για ένα γκολ παθητικό!

Πολωνία: Σέσνι, Κας, Γκλικ, Κίβιορ, Μπερεζίνσκι (72' Γέντζεϊτσικ), Ζιελίνσκι, Μπιέλικ (62' Nτ. Σιμάνσκι), Κριχόβκιακ (79' Πιόντεκ), Φρανκόβσκι (46' Καμίνσκι), Σβιντέρσκι (46' Σκόρας), Λεβαντόβσκι.

Αργεντινή: Μαρτίνες, Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια (59' Ταλιαφίκο), Ντε Πολ, Φερνάντες (79' Πεσέλα), Μακ Άλιστερ (84' Αλμάντα), Μέσι, Άλβαρες (79' Λαουτάρο Μαρτίνες), Ντι Μαρία (59' Παρέδες).

ΚατάρΜουντιάλ 2022Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022Εθνική ΑργεντινήςΠαγκόσμιο κύπελλοΜουντιάλεθνική Πολωνίας