Αθλητισμός|01.12.2022 18:58

Μουντιάλ 2022: Η Κροατία έμεινε όρθια και πέρασε στους 16 - Μοιραίος για το Βέλγιο ο Λουκάκου που έχασε τα άχαστα

Newsroom

Πριν από την έναρξη του Μουντιάλ 2022 το Βέλγιο και η Κροατία ήταν τα μεγάλα φαβορί για την πρόκριση απ' τον 6ο όμιλο. Ωστόσο, την τελευταία αγωνιστική, ελέω του εξαιρετικού Μαρόκου, τα δύο φαβορί έπαιξαν σε ένα ματς δίχως αύριο για την παραμονή τους στο Κατάρ.

Οι φιναλίστ του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, Κροάτες ξεκίνησαν με σημαντικό προβάδισμα καθώς είχαν έναν βαθμό περισσότερο απ' τους Βέλγους. Ως εκ τούτου, έπαιξαν μεν για τη νίκη, είχαν δε και την ασφάλεια της ισοπαλίας που επίσης θα τους έδινε το εισιτήριο για τη φάση των 16. Αντιθέτως, για τους Κόκκινους Διαβόλους η συνθήκη ήταν πολύ πιο δύσκολη καθώς δεν είχαν άλλη επιλογή απ' τη νίκη.

Και στο τέλος χαμογέλασαν οι Κροάτες. Διαχειρίστηκαν καλά το προβάδισμα που είχαν απ' το ξεκίνημα, στάθηκαν και εξαιρετικά τυχεροί λόγω της τρομερής αστοχίας του Λουκάκου και πανηγύρισαν μια μεγάλη πρόκριση στα νοκ άουτ του Μουντιάλ, όπου ως δεύτεροι στον όμιλο θα αναμετρηθούν με την ομάδα που θα τερματίσει πρώτη στον 5ο όμιλο (Ισπανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Κόστα Ρίκα).

Για το Βέλγιο ολοκληρώθηκε απογοητευτικά ένα τουρνουά στο οποίο μπήκε με όνειρα και βλέψεις για υψηλές πτήσεις. Παράλληλα, έκλεισε αποτυχημένα κι ένας μεγάλος κύκλος για μια ομάδα που ξεχώρισε τα τελευταία οχτώ χρόνια αλλά δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση...

Βαθμολογία

  1. Μαρόκο 7 (4-1)
  2. Κροατία 5 (4-1)
  3. Βέλγιο 4 (1-2)
  4. Καναδάς 0 (2-7)

Εξαρχής η Κροατία προσπάθησε να κρατήσει χαμηλό τέμπο στο παιχνίδι γνωρίζοντας ότι ευνοείται και με την ισοπαλία. Απ' την άλλη πλευρά, το Βέλγιο έδειξε μεγαλύτερη διάθεση για να επιτεθεί, είχε μερικές καλές στιγμές, όχι όμως και κλασικές ευκαιρίες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχε καθαρό μυαλό σε φάση ανάπτυξης.

Η Κροατία απείλησε μόλις στα οχτώ δευτερόλεπτα με σουτ του Πέρισιτς που κατέληξε λίγο άουτ. Στο 17' οι Κροάτες πανηγύρισαν έξαλλα ένα πέναλτι που κέρδισαν σε ανατροπή του Κράμαριτς απ' τον Καράσκο. Ο Μόντριτς έστησε την μπάλα απέναντι στον συμπαίκτη του στη Ρεάλ Μαδρίτης Τιμπό Κουρτουά αλλά ο διαιτητής κλήθηκε απ' το VAR για να δει τη φάση που ήταν εξαιρετικά οριακή. Εν τέλει ο Άγγλος Τέιλορ καταλόγισε οφσάιντ και το πέναλτι δεν εκτελέστηκε ποτέ...

Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου οι δυο ομάδες είχαν τις στιγμές τους αλλά γκολ δεν βρήκαν με αποτέλεσμα να πάνε στα αποδυτήρια με το 0-0 και την Κροατία σε θέση πρόκρισης.

Στο ξεκίνημα του β' ημιχρόνου ο Ρομπέρτο Μαρτίνες έριξε στη μάχη τον Λουκάκου για το Βέλγιο αλλά οι Κροάτες ήταν εκείνοι που πλησίασαν στο γκολ. Στο 50' ο Κόβατσιτς, στο 53' ο Μπρόζοβιτς και στο 55' ο Μόντριτς απείλησαν με σουτ αλλά ο Κουρτουά ήταν ανίκητος πραγματοποιώντας τρεις εξαιρετικές επεμβάσεις.

Το Βέλγιο απάντησε με δύο τρομακτικές ευκαιρίες στο 60' και το 62' αλλά ο Λουκάκου στην πρώτη περίπτωση τράνταξε το δοκάρι με σουτ μέσα απ' την περιοχή και στη δεύτερη αστόχησε από πολύ κοντά με κεφαλιά (αν σκόραρε πάντως το γκολ θα ακυρωνόταν καθώς η μπάλα πέρασε εκτός γραμμής πριν από την τελική πάσα του Ντε Μπρόινε).

Ο Λουκάκου ήταν ο μοιραίος για το Βέλγιο καθώς στο 87' από κοντά, έστω και με σπόντα, δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα με μια τρίτη μεγάλη χαμένη ευκαιρία, ενώ το ίδιο συνέβη και στο 90', οπότε δεν μπόρεσε να σκοράρει απ' το μισό μέτρο!

Το γκολ δεν ήρθε για τους Βέλγους, η Κροατία κράτησε το μηδέν και το εισιτήριο της πρόκρισης κατέληξε στους Βαλκάνιους...

Κροατία: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς, Κράμαριτς (64' Πέτκοβιτς), Λιβάγια (64' Πάσαλιτς), Πέρισιτς.

Βέλγιο: Κουρτουά, Ντεντόνκερ (72' Ντοκού), Αλντεβάιρελντ, Βερτόνχεν, Μενιέ (87' Ε. Αζάρ), Ντε Μπρόινε, Βίτσελ, Καστάνιε, Τροσάρ (59' Τ. Αζάρ), Μέρτενς (46' Λουκάκου), Καράσκο (72' Τίλεμανς).

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΜουντιάλ 2022Εθνική ΒελγίουΜουντιάλΠαγκόσμιο κύπελλοΚατάρΕθνική Κροατίας