Αθλητισμός|01.12.2022 23:00

Μουντιάλ 2022: Κι όμως οι Γερμανοί απέτυχαν ξανά! Δεύτερος σερί αποκλεισμός απ' τους ομίλους παρά τη νίκη με 4-2 επί της Κόστα Ρίκα

Newsroom

Ποιος θα το έλεγε πριν από την έναρξη του Μουντιάλ 2022 ότι η ταλαντούχα Γερμανία του Χάνσι Φλικ θα έμενε εκτός 16άδας. Κι όμως οι απίθανοι Ιάπωνες τα κατάφεραν και έστειλαν τα Πάντσερ σπίτι τους πρόωρα για δεύτερη σερί διοργάνωση. Το είχε πετύχει πριν από τέσσερα χρόνια άλλη μια ασιατική ομάδα καθώς η Νότια Κορέα ήταν εκείνη που απέκλεισε τους Γερμανούς απ' τη φάση των ομίλων του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Το πάθημα δεν έγινε μάθημα παρά την ανανέωση στο ρόστερ και οι νικητές του τίτλου το 2014, θα δουν τη συνέχεια της διοργάνωσης απ' τις οθόνες τους...

Σε ένα συναρπαστικό ματς με αμέτρητες φάσεις, έξι γκολ, τρία δοκάρια, τρομερό ρυθμό, ανατροπές στο σκορ και βαθμολογικές ανατροπές, οι Γερμανοί επικράτησαν 4-2 της ωραίας Κόστα Ρίκα που έχανε 1-0 και για λίγο το γύρισε σε 2-1 υπέρ της. Στο τέλος της ημέρας όμως αμφότεροι έμειναν εκτός συνέχειας. Κάποια στιγμή πάντως και οι δύο ακούμπησαν την πρόκριση, αλλά στο φινάλε, οι Ιάπωνες και οι Ισπανοί ήταν εκείνοι που χαμογέλασαν και πανηγύρισαν...

Σημειωτέον ότι σ' αυτό το παιχνίδι έγραψε ιστορία η Στεφανί Φραπάρ, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτητεύει αγώνα σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Γαλλίδα διαιτητής μετά την παρουσία της στη Ligue 1, το Champions League και τον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, έκανε ντεμπούτο και σε Μουντιάλ ρίχνοντας ακόμα ένα ανδρικό... κάστρο στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Βαθμολογία

  1. Ιαπωνία 6 (4-3)
  2. Ισπανία 4 (9-3)
  3. Γερμανία 4 (6-5)
  4. Κόστα Ρίκα 3 (3-11)

Η Γερμανία μπήκε με το... μαχαίρι στα δόντια στο γήπεδο προσπαθώντας απ' το πρώτο δευτερόλεπτο για το γκολ, το οποίο έπειτα από 1-2 σοβαρές απειλές, ήρθε στο 10'. Ο Ράουμ έκανε το γέμισμα από τα αριστερά και ο Γκνάμπρι με κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι άνοιξε το σκορ (1-0).

Οι Γερμανοί θα μπορούσαν να έχουν τελειώσει το παιχνίδι από νωρίς με τις ευκαιρίες του Γκορέτσκα (15') και του Γκνάμπρι (39'), αλλά και οι Κοσταρικανοί είχαν τη στιγμή τους για να σοκάρουν τα Πάντσερ καθώς στο 43' ο Φούλερ είχε μοναδική ευκαιρία αλλά νικήθηκε απ' τον Νόιερ.

Το ημίχρονο τελείωσε με τους Γερμανούς να προηγούνται 1-0 και να κρατούν στα χέρια τους το εισιτήριο της πρόκρισης. Δεν μπορούσαν να φανταστούν τι θα ακολουθούσε στο ξεκίνημα του β' ημιχρόνου...

Το πρώτο σοκ για τα Πάντσερ ήρθε απ' το άλλο ματς του ομίλου, όπου η Ιαπωνία όχι απλώς ισοφάρισε τους Ισπανούς σε 1-1 αλλά λίγο αργότερα πήρε και το προβάδισμα στο σκορ, ενώ αμέσως μετά ήρθε και το δεύτερο (και διπλό) ισχυρό πλήγμα καθώς η Κόστα Ρίκα ισοφάρισε στο 58' με τον Τεχέδα.

Και στο 70' έπειτα από φάση διαρκείας και αδράνεια της γερμανικής άμυνας, η Κόστα Ρίκα πραγματοποίησε ένα επικό come back μετατρέποντας το 0-1 σε 2-1 υπέρ της χάρη σε γκολ του Βάργκας.

Oι Γερμανοί όμως που ποτέ δεν λυγίζουν και ποτέ δεν τα παρατούν, έβγαλαν αντίδραση. Στο 73' ο Χάβερτς λίγο μετά την είσοδό του στο γήπεδο ισοφάρισε σε 2-2.

Και στο 85' και πάλι ο άσος της Τσέλσι, σκόραρε από κοντά για το 3-2 και τη δεύτερη ανατροπή στο ματς, αυτή τη φορά υπέρ της Γερμανίας.

Ακολούθησε στο 89' κι ένα τέταρτο γκολ των Γερμανών με τον Φίλκρουγκ για το 4-2 και το σφράγισμα της νίκης. Ωστόσο εκείνο που περίμεναν και στο οποίο ήλπιζαν τα Πάντσερ (διότι οι ίδιοι έπρεπε να σκοράρουν άλλα πέντε γκολ) ήταν ένα γκολ της Ισπανίας για να πέσει η Ιαπωνία στην τρίτη θέση και ταυτόχρονα να ανέβει η Γερμανία στη δεύτερη. Η ισπανική βοήθεια δεν έφτασε ποτέ και οι Γερμανοί γνώρισαν έναν οδυνηρό αποκλεισμό στους ομίλους για δεύτερο σερί τουρνουά.

Κόστα Ρίκα: Νάβας, Ντουάρτε, Γουόστον, Βάργκας, Φούλερ (74' Μπένετ), Μπόρχες, Τεχέδα (93' Γουίλσον), Οβιέδο (93' Κοντρέρας), Αγκιλέρα (46' Σάλας), Κάμπελ, Βενέγας (74' Ματαρίτα).

Γερμανία: Νόιερ, Κίμιχ, Ζίλε (93' Γκίντερ), Ρίντιγκερ, Ράουμ (66' Χάβερτς), Γκιντογκάν (56' Φίλκρουγκ), Γκορέτσκα (46' Κλόστερμαν), Γκνάμπρι, Μουσιάλα, Σανέ, Μίλερ (66' Γκέτσε).

Παγκόσμιο κύπελλοΚατάρΜουντιάλ 2022Παγκόσμιο Κύπελλο 2022Εθνική ΓερμανίαςΜουντιάλΚόστα ΡίκαΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου