Αθλητισμός|02.12.2022 19:12

Μουντιάλ 2022: Σοκαριστικός αποκλεισμός για την Ουρουγουάη στο φινάλε - Το γκολ της Νότιας Κορέας στις καθυστερήσεις την πέταξε εκτός τουρνουά

Newsroom

Η Ουρουγουάη πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή της στο Μουντιάλ 2022, κυριάρχησε της Γκάνας, επικράτησε 2-0 αλλά αποκλείστηκε απ' τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Οι Ουρουγουανοί υπέστησαν έναν σοκαριστικό αποκλεισμό καθώς μέχρι τα τελευταία λεπτά κρατούσαν στα χέρια τους το εισιτήριο για τους 16. Απλώς περίμεναν τη λήξη του δικού τους αγώνα αλλά και της αναμέτρησης της Ν. Κορέας με την Πορτογαλία που ήταν στο 1-1. Ωστόσο, ένα γκολ των ασιατών στο 91' πάγωσε τα όνειρα των λατινοαμερικάνων που όσο κι αν προσπάθησαν στις καθυστερήσεις, δεν βρήκαν το γκολ για το 3-0 που θα έστελνε εκείνους στους 16.

Για πρώτη φορά μετά από τρεις σερί προκρίσεις, η Ουρουγουάη φεύγει νωρίς απ' το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πρόκειται ουσιαστικά για το φινάλε μιας σπουδαίας γενιάς παικτών (Σουάρες, Καβάνι, Γοδίν κλπ) που έκλεισαν έναν μεγάλο κύκλο που άνοιξε το 2010. 

Βαθμολογία

  1. Πορτογάλια 6 (6-4)
  2. Ν. Κορέα 4 (4-4) 
  3. Ουρουγουάη 4 (2-2)
  4. Γκάνα 3 (5-7)

Η Ουρουγουάη έδειξε εξαρχής πολύ διαφορετική συγκριτικά με την εικόνα που παρουσίασε στις δυο πρώτες αγωνιστικές. Ήταν βελτιωμένη, πιεστική και είχε ένταση στο παιχνίδι της. Ωστόσο η Γκάνα ήταν η ομάδα που είχε την πρώτη τεράστια ευκαιρία για να σκοράρει. Στο 21' ο Κούντους κέρδισε πέναλτι και ο Αντρέ Αγιού ανέλαβε την εκτέλεση. Το χτύπημα όμως δεν ήταν δυνατό, ο Ροσέτ έπεσε στην αριστερή γωνία του και απέκρουσε διατηρώντας το 0-0. 

Το σημείο αυτό ήταν καθοριστικό για την έκβαση της αναμέτρησης καθώς οι Γκανέζοι έδειξαν να χάνουν τη γη κάτω απ' τα πόδια τους. Αντιθέτως, οι Ουρουγουανοί παθιάστηκαν ακόμα περισσότερο, πάτησαν γκάζι και με ηγέτη τον Λουίς Σουάρες έβαλε βάσεις πρόκρισης. Αρχικά στο 24' χάθηκε μεγάλη ευκαιρία με τον Νούνιες καθώς ο Σαλισού έδιωξε την μπάλα λίγο προτού περάσει τη γραμμη. Δύο λεπτά αργότερα όμως (26'), η άμυνα της Γκάνας αδράνησε, ο Σουάρες σούταρε, ο Ζίγκι απέκρουσε ασταθώς και ο Ντε Αρασκαέτα με κεφαλιά πάνω στη γραμμή έγραψε το 1-0.

Προτού προλάβουν να συνέλθουν οι Γκανέζοι, ήρθε και το δεύτερο γκολ της Ουρουγούαης με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Στο 32' ξανά ο Σουάρες σήκωσε την μπάλα για τον Ντε Αρασκαέτα, ο οποίος έπιασε ένα καταπληκτικό βολέ στην κίνηση δίχως η μπάλα να σκάσει κάτω. Το 2-0 ήταν γεγονός και η Σελέστε έκανε άλμα προς την πρόκριση. Την ίδια ώρα πάντως το 1-1 της Ν. Κορέας με την Πορτογαλία διατήρησε την αβεβαιότητα για τους Ουρουγουανούς καθώς με ένα δεύτερο γκολ των Κορεατών, η πρόκριση θα περνούσε στα χέρια τους.

Στο 88' ο Καβάνι έχασε τρομερή ευκαιρία για το γκολ της πρόκρισης αλλά ο Ζίγκι πραγματοποίησε μια φοβερή απόκρουση. Οι Ουρουγουανοί που είχαν επαναπαυθεί στη νίκη τους με 2-0, πάγωσαν στο άκουσμα του γκολ της Ν. Κορέας στο 91', που έφερε την ανατροπή στη δεύτερη θέση του ομίλου. Με το άλλο ματς να λήγει στο 2-1 και την Κορέα στην επόμενη φάση, η Ουρουγουάη είχε οχτώ λεπτά καθυστερήσεων για να πετύχει το γκολ της πρόκρισης αλλά ο Ζίγκι ήταν τρομερός και κράτησε τους Νοτιοαμερικάνους εκτός 16άδας.

Γκάνα: Ζιγκί, Σεϊντού, Αμαρτέι, Σαλισού, Μπαμπά, Πάρτεϊ, Αμπντούλ Σαμέντ (72' Κιέρι), Κουντούς (98' Φαταβού), Α. Αγιού (46' Σουλεμανά), Ζ. Αγιού (46' Μπουκαρί), Γουίλιαμς (72' Σεμένιο).

Ουρουγουάη: Ροσέτ, Βαρέλα, Χιμένες, Κοάτες, Ολιβέρα, Πελίστρι (66' Ντε Λα Κρους), Βαλβέρδε, Μπεντανκούρ (34' Βεσίνο), Ντε Αρασκαέτα (80' Κανόμπιο), Σουάρες (66' Καβάνι), Νούνιες (80' Μάξι Γκόμες).

ΚατάρΜουντιάλ 2022Παγκόσμιο Κύπελλο 2022ΜουντιάλΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΠαγκόσμιο κύπελλοΕθνική ΓκάναςΕθνική Ουρουγουάης