Αθλητισμός|10.12.2022 00:00

Μουντιάλ 2022: Σπουδαία πρόκριση της Αργεντινής στα ημιτελικά σε ασύλληπτο παιχνίδι - Λύγισε την Ολλανδία στα πέναλτι

Newsroom

Ο μέγας Λιονέλ Μέσι στο (τελευταίο) Μουντιάλ της ζωής του και ο ανίκητος στα πέναλτι Εμιλιάνο Μαρτίνες πήραν την Αργεντινή απ' το χέρι και την πέρασαν στα ημιτελικά. Με ένα γκολ και μια φανταστική ασίστ ο σούπερ σταρ της Παρί έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση. Κι όταν η τρομερή Ολλανδία έκανε επικό come back ισοφαρίζοντας από 2-0 σε 2-2, στα πέναλτι μίλησε ο σπεσιαλίστας Μαρτίνες, ο οποίος απέκρουσε δύο εκτελέσεις!

Το σουτ της σπουδαίας πρόκρισης ωστόσο ήρθε απ' το πόδι του μέχρι πρότινος μοιραίου και άστοχου Λαουτάρο Μαρτίνες, ο οποίος λυτρώθηκε στο πέμπτο και τελευταίο πέναλτι για όλες τις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες που είχε στο Μουντιάλ του Κατάρ...

Για την Αργεντινή απομένει πλέον το εμπόδιο της Κροατίας στην τετράδα για να επιτευχθεί ο στόχος του δεύτερου τελικού στα τελευταία τρία Μουντιάλ (το 2014 ο προηγούμενος) αλλά κυρίως για να παραμείνει ζωντανό το όνειρο της κατάκτησης ενός τίτλου που αναζητεί η χώρα απ' το 1986, την εποχή που μεσουρανούσε ο θρυλικός Ντιέγκο Μαραντόνα.

Στα χνάρια του Ντιεγκίτο βρίσκεται ο μέγας Μέσι, ο οποίος έφτασε τα δέκα γκολ σε Μουντιάλ ισοφαρίζοντας την επίδοση του κορυφαίου Αργεντινού σκόρερ Γκαμπριέλ Μπατιστούτα και τις πέντε ασίστ σε νοκ άουτ. Ήταν μακράν του δεύτερου ο πιο επιδραστικός παίκτης της Αλμπιτσελέστε στο γήπεδο. Δείχνει σε κάθε παιχνίδι τη δίψα που έχει προκειμένου να κλείσει την καριέρα του με την Εθνική Αργεντινής σηκώνοντας στα χέρια του το «άγιο δισκοπότηρο» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Τον τίτλο που θα τον φέρει στο Έβερεστ της μπάλας, δίπλα στους «θεούς» της, τον Πελέ και τον Μαραντόνα...

Η έκτη φορά που βρέθηκαν η Αργεντινή και η Ολλανδία σε μουντιαλικό γήπεδο θα μνημονεύεται για πάντα καθώς πρόκειται για ένα μυθικό παιχνίδι. Αυτή ήταν η τρίτη σημαντική νίκη των Αργεντινών επί των Οράνιε μετά τον τελικό του 1978 και τον ημιτελικό του 2014. Απ' την πλευρά τους, οι Ολλανδοί έχουν να επιδείξουν τη σαρωτική νίκη του 1974 με 4-0 και τον ιστορικό προημιτελικό του 1998. Υπάρχει και μια ισοπαλία (0-0) στους ομίλους του 2006. 

Μαγική ασίστ Μέσι

Στο ξεκίνημά του το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο με τις δυο ομάδες να προσπαθούν να επιβληθούν μέσα στο γήπεδο. Μέχρι τα μισά του ημιχρόνου πάντως, ούτε η μία ούτε η άλλη είχε κάποια αξιόλογη φάση καθώς όλα τα τελειώματα ήταν άστοχα και εκτός εστίας. Τελικά η λύση ήρθε απ' το μαγικό αριστερό πόδι του Λιονέλ Μέσι, ο οποίος άρχισε μια κατά μέτωπο κούρσα και την κατάλληλη στιγμή έβγαλε μια ασύλληπτη ασίστ για τον Μολίνα, που πάτησε περιοχή, υποδέχθηκε ωραία την μπάλα και με ιδανικό τελείωμα άνοιξε το σκορ (1-0).

To 10o μουντιαλικό γκολ

Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε με την Αργεντινή να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού, κάτι που συνεχίστηκε και στο δεύτερο 45λεπτο καθώς οι πρώτες αλλαγές του Λουίς Φαν Χάαλ δεν είχαν θετική επίδραση στην απόδοση των Οράνιε. Αντιθέτως, η Αλμπιτσελέστε συνέχισε να κυριαρχεί στο γήπεδο. Κι αφού ο Μέσι είχε μια καλή εκτέλεση φάουλ λίγο έξω απ' το τέρμα του Νόπερτ στο 63', ήρθε η χαριστική βολή απ' τον Αργεντινό σούπερ σταρ. Στο 72' ο Ντούμφρις ανέτρεψε τον Ακούνια εντός περιοχής και ο μέγας Μέσι με μια ωραία εκτέλεση υπέγραψε το 2-0.

Η είσοδος των ψηλών

Η Ολλανδία πάντως δεν παρέδωσε τα όπλα. Η αλλαγή σχήματος απ' τον Φαν Χάαλ και η είσοδος των ψηλών και δυνατών φορ Λουκ ντε Γιονγκ και Βουτ Βέγκχορστ αποδείχθηκε καθοριστική για την έκβαση ενός παιχνιδιού που έμοιαζε χαμένο. Στο 83' ο Βέγκχορστ έπιασε στον ύπνο την άμυνα της Αργεντινής και με μια καταπληκτική κεφαλιά μείωσε σε 2-1. 

Ένταση στο χορτάρι

Μάλιστα, αμέσως μετά (85') ο σκόρερ άγγιξε την ισοφάριση με δυνατό σουτ που κατέληξε σε κόρνερ. Όσο περνούσε η ώρα η ένταση μεγάλωνε και στο 89' υπήρξε επεισόδιο μετά από δυνατό τάκλιν του Παρέδες στον Ακε καθώς ο Μολίνα κλότσησε την μπάλα προς τον πάγκο της Ολλανδίας. Οι παγκίτες των Οράνιε έκαναν μαζική εισβολή στον αγωνιστικό χώρο, όπου υπήρξε μεγάλη ένταση για μερικά δευτερόλεπτα...

Εκτελεστής Βέγκχορστ

Κι εκεί που όλα έδειχναν νίκη της Αργεντινής και πρόκριση, η πεισματάρα Ολλανδία βρήκε γκολ στο 90'+11'! Ο Κουπμάινερς εκτέλεσε πανέξυπνα το φάουλ συρτά κάτω το τείχος των Αργεντινών και ο Βέγκχορστ με εξαιρετικό κοντρόλ και θαυμάσιο τελείωμα ισοφάρισε σε 2-2 και επανέφερε στη ζωή τους Οράνιε στέλνοντας το ματς στην παράταση. Η άμυνα των Αργεντινών πιάστηκε ξανά κοιμώμενη...

Το πρώτο ημίχρονο της παράτασης έφυγε «σβηστά» αλλά στο δεύτερο η Αργεντινή... γκάζωσε απότομα κλείνοντας τους Ολλανδούς στην περιοχή τους έχοντας ένα καταιγιστικό εξάλεπτο. Στο 115' ο Λαουτάρο Μαρτίνες και στο 116' ο Φερνάντες έχασαν σπουδαίες ευκαιρίες για το 3-2. Το επιθετικό κρεσέντο της Αργεντινής συνεχίστηκε με τον Ντι Μαρία να απειλεί στο 120' με απευθείας εκτέλεση κόρνερ, ενώ η σπουδαιότερη ευκαιρία χάθηκε στο 121' με σουτ του Φερνάντες στο δοκάρι! Και η πρόκριση τελικά κρίθηκε στα πέναλτι, όπου ο τρομερός Μαρτίνες ήταν ανίκητος  έστειλε την Αργεντινή στα ημιτελικά.

Η διαδικασία των πέναλτι

Φαν Ντάικ - απόκρουση Μαρτίνες

Μέσι - γκολ 1-0

Μπερχάους - απόκρουση Μαρτίνες

Παρέδες - γκολ 2-0

Κουπμάινερς - γκολ 2-1

Μοντιέλ - γκολ 3-1

Βέγκχορστ - γκολ 3-2

Φερνάντες - άουτ

Λουκ ντε Γιονγκ - γκολ 3-3

Λαουτάρο Μαρτίνες - γκολ 4-3

Ολλανδία: Νόπερτ, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Άκε, Ντούμφρις, Ντε Ρουν (46' Κουπμάινερς), Φρένκι ντε Γιονγκ, Μπλιντ (65' Λουκ ντε Γιονγκ), Ντεπάι (78' Βέγκχορστ), Χάκπο (113' Νόα Λανχ), Μπέρχβαϊν (46' Μπερχάους).

Αργεντινή: Ε. Μαρτίνες, Ρομέρο (78' Ταλιαφίκο), Οταμέντι, Λισάντρο Μαρτίνες (112' Ντι Μαρία), Μολίνα (105' Μοντιέλ), Ακούνια (78' Πεσέλα), Ντε Πολ (66' Παρέδες), Φερνάντες, Μακ Άλιστερ, Άλβαρες (82' Λαουτάρο Μαρτίνες), Μέσι.

ΜουντιάλΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΜουντιάλ 2022ΚατάρΕθνική ΑργεντινήςΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022Εθνική ΟλλανδίαςΠαγκόσμιο κύπελλοΛιονέλ Μέσι