Αθλητισμός|10.12.2022 13:00

Μουντιάλ 2022: Η ώρα της κρίσης στα προημιτελικά για Αγγλία - Γαλλία και Μαρόκο - Πορτογαλία

Newsroom

Μετά την Αργεντινή και την Κροατία που έκλεισαν θέση για τον ημιτελικό του Μουντιάλ 2022, κλειδώνει και το δεύτερο ζευγάρι της τετράδας. Το σαββατιάτικο (10/12) μενού αρχίζει στις 17.00 με την αναμέτρηση της Πορτογαλίας του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Φερνάντο Σάντος με το Μαρόκο που αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά, ενώ στις 21.00 θα γίνει η τιτανομαχία της κατόχου του τίτλου Γαλλίας με την Αγγλία που ψάχνει την κούπα απ' το μακρινό 1966. Οι δύο νικητές θα αναμετρηθούν στον ημιτελικό της Τετάρτης (14/12, 21.00).

Το πρόγραμμα του Σαββάτου (10/12)

17.00 Μαρόκο - Πορτογαλία / ΑΝΤ1

21.00 Αγγλία - Γαλλία / ΑΝΤ1

Μαρόκο - Πορτογαλία

Στο Al Thumama Stadium της Ντόχα το Μαρόκο θέλει να γίνει η πρώτη αραβική ομάδα που φτάνει στα ημιτελικά Μουντιάλ. Ήδη έχει γράψει ιστορία καθώς κανένα άλλο αραβικό έθνος δεν είχε πατήσει στους προημιτελικούς. Παράλληλα, έγινε η τέταρτη αφρικανική ομάδα, μετά το Καμερούν (1990), τη Σενεγάλη (2002) και την Γκάνα (2010) που έφτασε στην οχτάδα. Ονειρεύεται όμως να κάνει το ιστορικό άλμα για την τετράδα και είναι βέβαιο πως οι Μαροκινοί θα μπουν αποφασισμένοι στο γήπεδο για να αφήσουν και την τελευταία... ρανίδα του αίματός τους.

Απ' την άλλη πλευρά όμως υπάρχει η Πορτογαλία του Κριστιάνο και του Σάντος που ξέρει να παίρνει αποτελέσματα. Οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2016 θεωρητικά έχουν το ευκολότερο έργο στο δρόμο για την τετράδα, αν και θα πρέπει να αποδείξουν στο γήπεδο τον ρόλο του φαβορί. Το βασικό ζητούμενο για τους Πορτογάλους, που διαθέτουν ασύγκριτο ταλέντο, είναι η εσωτερική διαχείριση της κρίσης που προκλήθηκε απ' τη μη συμμετοχή του Ρονάλντο στην αρχική ενδεκάδα του αγώνα με την Ελβετία. Δεδομένης της τρομερής εμφάνισης του Γκονσάλο Ράμος που πέτυχε χατ τρικ τι θα πράξει ο Σάντος; Θα διατηρήσει τον μικρό στην ενδεκάδα ή θα επιστρέψει στο μοντέλο με τον «δεινόσαυρο» Κριστιάνο στην κορυφή; Μάλλον το δεύτερο είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί άλλες δύο φορές σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Το 1986 το Μαρόκο νίκησε 3-1 στη φάση των ομίλων, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Ρωσίας, το γκολ του Κριστιάνο χάρισε στους Πορτογάλους τη νίκη με 1-0 και πάλι στον όμιλο.

Οι Μαροκινοί έχουν θέματα μικροτραυματισμών με τους Αγκέρ και Χακίμι, όμως αμφότεροι πιθανότατα θα παίξουν. Από την άλλη πλευρά οι Πορτογάλοι δεν υπολογίζουν στους τραυματίες Μέντες και Ντανίλο Περέιρα.

Οι πιθανές ενδεκάδες

  • Μαρόκο: Μπόνο, Χακίμι, Σάις, Αγκουέρντ, Μαζραουί, Ουναχί, Άμραμπατ, Αμαλάχ, Ζιγιές, Εν-Νεσίρι, Μπουφάλ.
  • Πορτογαλία: Ντιόγο Κόστα, Νταλότ, Πέπε, Ντίας, Γκερέιρο, Μπερνάρντο Σίλβα, Καρβάλιο, Οτάβιο, Φερνάντες, Γκονσάλο Ράμος, Φέλιξ.

Αγγλία - Γαλλία

Μια σπουδαία ευρωπαϊκή μάχη σε ένα απ' τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ντέρμπι του πλανήτη. Μια αναμέτρηση της Αγγλίας με την Γαλλία ακόμα κι αν είναι φιλική, δεν περνάει ποτέ απαρατήρητη. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για προημιτελικό Μουντιάλ που θα κρίνει το εισιτήριο για την τετράδα λίγο πριν απ' τον μεγάλο τελικό.  

Στο Al Bayt Stadium στην πόλη Αλ Κορ, η Αγγλία που έχει σκοράρει 12 γκολ στο τουρνουά στοχεύει να προκριθεί στα ημιτελικά του Μουντιάλ για δεύτερη σερί φορά αναζητώντας βεβαίως τον πολυπόθητο τελικό που δεν έχει αγγίξει μετά την κατάκτηση του 1966. Απέναντί της όμως θα βρει την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, η οποία είναι μια απ' τις ολοκληρωμένες και πλήρεις ομάδες των τελευταίων δεκαετιών. Η παρουσία του υπερφορμαρισμένου και προσηλωμένου στον στόχο Κιλιάν Μπαπέ αποτελεί τη βάση για της Μπλε που θέλουν να κάνουν το back to back για τρίτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης μετά την  Ιταλία του '34 και του 38' και τη Βραζιλία του '58 και του '62.

Σε 31 αναμετρήσεις των δύο ομάδων στο παρελθόν, η Αγγλία έχει 17 νίκες, αντί 9 της Γαλλίας, ενώ 5 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Κοντράρονται για πρώτη φορά σε νοκ άουτ φάση, ενώ και τις δύο προηγούμενες που συναντήθηκαν σε Παγκόσμιο Κύπελλο, χαμογέλασαν τα Λιοντάρια, νικώντας με 3-1 το 1982 και με 2-0 το 1966, οπότε έφτασαν στον τίτλο. Σε 31 αναμετρήσεις των δύο ομάδων στο παρελθόν, η Αγγλία έχει 17 νίκες, έναντι 9 της Γαλλίας, ενώ 5 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Οι Άγγλοι θα παραταχθούν δίχως απουσίσες με εξαίρεση τον Μπεν Γουάιτ που αποχώρησε από την αποστολή, ενώ οι Γάλλοι έχουν απόντα τον Λούκας Ερναντές και φυσικά τον Καρίμ Μπενζεμά που τέθηκε νοκ άουτ στο ξεκίνημα του τουρνουά.

Οι πιθανές ενδεκάδες

  • Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο, Μπέλιγχαμ, Ράις, Χέντερσον, Σακά, Κέιν, Φόντεν.
  • Γαλλία: Γιορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπακεμανό, Τ. Ερναντές, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ντεμπελέ, Γκριεζμάν, Μπαπέ, Ζιρού.
ΜουντιάλΜουντιάλ 2022ΚατάρΠαγκόσμιο κύπελλοΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022