Αθλητισμός|10.12.2022 23:00

Μουντιάλ 2022: Η Γαλλία στα ημιτελικά και η Αγγλία (ξανά) σπίτι της με μοιραίο τον Κέιν

Newsroom

Η πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία θριάμβευσε στη «μάχη της Μάγχης»! Η Αγγλία απέτυχε ξανά... Οι Μπλε, αν και δεν γοήτευσαν με το παιχνίδι τους, ήταν αποτελεσματικοί. Τα Λιοντάρια, αν και έπιασαν καλή απόδοση, είχαν για κορυφαίο αλλά και μοιραίο τον Χάρι Κέιν, ο οποίος τη μέρα που έπιασε τον Γουέιν Ρούνεϊ στην κορυφή των σκόρερ της Εθνικής Αγγλίας (53 γκολ), έχασε στο φινάλε ένα καθοριστικό πέναλτι που θα έστελνε το «καυτό» ζευγάρι στην παράταση.

Η Γαλλία επικράτησε 2-1 της Αγγλίας στον τελευταίο προημιτελικό του Μουντιάλ 2022 κι έκλεισε θέση για τον ημιτελικό της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου, όπου θα αντιμετωπίσει το Μαρόκο, τη μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης. Οι Γάλλοι που έφτασαν για έβδομη φορά σε ημιτελική φάση Μουντιάλ, διεκδικούν την παρουσία τους στον τέταρτο τελικό της ιστορίας τους (1998, 2006, 2018 οι προηγούμενες τρεις), αλλά κυρίως αναζητούν το ιστορικό back to back σε τίτλους που έχουν κάνει μόνο οι Ιταλοί το 1934 και 1938 και οι Βραζιλιάνοι το 1958 και το 1962.

Τη μέρα που ο σούπερ σταρ Κιλιάν Μπαπέ ήταν... εξαφανισμένος, ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Γαλλίας, Ολιβιέ Ζιρού, εκτέλεσε ξανά και οδήγησε τους Μπλε στη μεγάλη πρόκριση που τους φέρνει ένα βήμα μακριά απ' τον δεύτερο σερί τελικό Μουντιάλ. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας Ντιντιέ Ντεσάν βρίσκεται πιο κοντά σε κάτι που έχει να συμβεί απ' το μακρινό 1938, να γίνει δηλαδή ο δεύτερος προπονητής στην ιστορία μετά τον Ιταλό Βιτόριο Πότσο, που κατακτά δύο σερί Μουντιάλ. Με τη διαφορά βεβαίως ότι ο μυθικός Ντεσάν ήταν αρχηγός και της Εθνικής Γαλλίας που το σήκωσε το 1998!

It's (not) coming home

Απ' την άλλη πλευρά, οι Άγγλοι ζουν ξανά τη «μέρα της μαρμότας». Το ίδιο σκηνικό ξανά και ξανά σε Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου στο τέλος αποχωρούν με σκυμένο το κεφάλι και δίχως το τρόπαιο στις βαλίτσες. Η Αγγλία επιστρέφει σπίτι για άλλη μια φορά με άδεια χέρια και θα περιμένει άλλα τέσσερα χρόνια για να ελπίζει στο θαύμα...

Κεραυνός Τσουαμενί

Η Γαλλία μπήκε στο ματς πατώντας καλύτερα στο χορτάρι. Πήρε τα ηνία στο ματς και απείλησε για πρώτη φορά στο 11' με τον Ζιρού να βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο, να παίρνει την κεφαλιά αλλά να μην απειλεί τελικά τον Πίκφορντ. Αντιθέτως, στο 17' ο Τσουαμενί υποδέχθηκε την μπάλα έξω απ' την περιοχή και με έναν κεραυνό που εξαπέλυσε, «κάρφωσε» την μπάλα στη δεξιά γωνία του Πίκφορντ για το 1-0.

Το γαλλικό γκολ αφύπνησε την Αγγλία που προσπάθησε άμεσα να αντιδράσει με εκτέλεση φάουλ του Σο στο 21' που κατέληξε στην αγκαλιά του Γιορίς, με προσπάθεια του δραστήριου Κέιν στο 22' και κυρίως στο 29', οπότε ο Γιορίς απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ, ενώ στο 26' δεν κέρδισε πέναλτι για μαρκάρισμα στο όριο της περιοχής.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με την Αγγλία να δείχνει μεγάλη ορμή απ' το ξεκίνημα. Κι αφού στο 54' ο Μπέλιγχαμ απείλησε με δυνατό μακρινό βολέ αναγκάζοντας τον Γιορίς σε εντυπωσιακή επέμβαση, ήρθε το γκολ της ισοφάρισης για τα Λιοντάρια.

Εύστοχος ο Κέιν την πρώτη φορά

Ο Σάκα έκανε ωραία προσπάθεια εντός περιοχής, όπου ανατράπηκε απ' τον Τσουαμενί και ο Κέιν στο 54' ανέλαβε την εκτέλεση, νικώντας τον συμπαίκτη του στην Τότεναμ Γιορίς με μια βολίδα για το 1-1.

Η Γαλλία απείλησε άμεσα με τον Ραμπιό που κινήθηκε γρήγορα στην αντεπίθεση, σούταρε δυνατά αλλά ο Πίκφορντ δεν αιφνιδιάστηκε στο 55'.

Στο 70' ο Μαγκουάιρ είχε μια εξαιρετική κεφαλιά στο δεξί δοκάρι του Γιορίς.

Η Γαλλία είχε μια τεράστια ευκαιρία στο 77' με τον Ζιρού αλλά ο Πίκφορντ πραγματοποίησε μια τρομερή επέμβαση. 

Λυτρωτής Ζιρού

Αμέσως μετά όμως ο Ζιρού δεν ξαναλάθεψε και ο Πίκφορντ δεν είχε αντίδραση. Στο 77' ο Γκριεζμάν έβγαλε θαυμάσια σέντρα στην καρδιά της αγγλικής περιοχής και ο φορ της Μίλαν εκτέλεσε με το κεφάλι για το 2-1.

Μοιραίος Κέιν

Γρήγορα όμως η Αγγλία είχε μια μοναδική ευκαιρία για να ισοφαρίσει καθώς ο Μάουντ ανατράπηκε εντός περιοχής απ' τον Ερναντέζ. Ο διαιτητής αρχικά έχασε τη φάση αλλά έπειτα από video review καταλόγισε το πέναλτι. Ο Κέιν βρέθηκε και πάλι απέναντι στον Γιορίς, μόνο που αυτή τη φορά η εκτέλεσή του ήταν τραγικά άστοχη καθώς η μπάλα έφυγε πάνω απ' το τέρμα και προσγειώθηκε στην εξέδρα των Άγγλων φιλάθλων. Η ευκαιρία για το 2-2 χάθηκε για τα Τρία Λιοντάρια.

To χαμένο πέναλτι του Κέιν «έκοψε» τα πόδια των Άγγλων που δεν μπόρεσαν να βγάλουν αντίδραση μέχρι τέλους. Είχαν την ευκαιρία τους και την έχασαν (ξανά)...

Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς (98' Γκρίλις), Μαγκουάιρ, Σο, Χέντερσον (79' Μάουντ), Ράις, Μπέλιγχαμ, Σάκα (79' Στέρλινγκ), Κέιν, Φόντεν (85' Ράσφορντ).

Γαλλία: Γιορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Τ. Ερναντέζ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ντεμπελέ (79' Κομάν), Γκριεζμάν, Μπαπέ, Ζιρού.

Παγκόσμιο κύπελλοΜουντιάλ 2022Παγκόσμιο Κύπελλο 2022Εθνική ΓαλλίαςΜουντιάλΚατάρΕθνική ΑγγλίαςΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου