Αθλητισμός|16.12.2022 15:19

Βόμβα από FIFA: Στα σκαριά Μουντιάλ συλλόγων με 32 ομάδες – Από πότε θα εφαρμοστεί το format

Newsroom

Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων που θα θυμίζει περισσότερο το Μουντιάλ των εθνικών ομάδων, εισάγει η FIFA από το 2025

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο Τζιάνι Ινφαντίνο, η νέα διοργάνωση θα κάνει πρεμιέρα το 2025 και θα περιλαμβάνει 32 ομάδες, χωρίς να διευκρινιστεί με ποια κριτήρια θα επιλεγούν αυτές, ούτε πώς θα μοιραστούν οι θέσεις ανά ηπειρωτική συνομοσπονδία.

Το εν λόγω πλάνο του προέδρου της FIFA είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την UEFA και τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, οι οποίοι βλέπουν αύξηση των αγώνων που έχουν να δώσουν μέσα στη σεζόν και θα προκαλέσει επιπλέον κούραση στους παίκτες του, ενώ υπάρχει και οικονομική «ζημιά» καθώς θα πρέπει να μεγαλώσουν τα ρόστερ τους για να μπορέσουν να αντέξουν σε όλη αυτή την επιβάρυνση.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή διοργάνωση, που θα γίνει με την παραδοσιακή μορφή της (δηλαδή με τους πρωταθλητές συλλόγους κάθε συνομοσπονδίας), οι αγώνες θα φιλοξενηθούν στο Μαρόκο, από 1η έως 11 Φεβρουαρίου 2023.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως θα δημιουργηθεί άλλη μία διοργάνωση, με φιλικά μεταξύ τεσσάρων ομάδων που θα λέγεται World Series και το οποίο θα διεξάγεται κάθε Μάρτιο των ετών που έχει Euro και Copa America, δηλαδή κάθε τέσσερα χρόνια.

Tέλος, ο Ινφαντίνο στάθηκε και στην μορφή που θα έχουν οι όμιλοι του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 2026 όταν και οι χώρες θα αυξηθούν λέγοντας: «Πρέπει να επανεξετάσουμε ή τουλάχιστον να ξανασυζητήσουμε τη μορφή, είτε πρόκειται για 16 ομίλους των τριών είτε για 12 ομίλους των τεσσάρων. Αυτό είναι κάτι που θα είναι στην ατζέντα των επόμενων εβδομάδων. Θα υπάρχουν περισσότερα παιχνίδια, τα έσοδα θα αυξηθούν όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους χορηγούς. Θα παίζουμε σε τεράστια γήπεδα που χρησιμοποιούνται για το αμερικανικό ποδόσφαιρο, χωρητικότητας 80-90.000 ατόμων. Περιμένουμε 5,5 εκατομμύρια φιλάθλους να ταξιδέψουν για αυτές τις διοργανώσεις».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραFIFAποδόσφαιροΜουντιάλ