Αθλητισμός|27.12.2022 07:15

Οι ιρανικές αρχές προσγείωσαν αεροπλάνο για να μην φύγει απ' τη χώρα η οικογένεια του θρυλικού ποδοσφαιριστή Αλί Νταεΐ

Newsroom

Το καθεστώς του Ιράν δεν επέτρεψε στην οικογένεια του θρυλικού ποδοσφαιριστή Αλί Νταεΐ να ταξιδέψει εκτός συνόρων. Όπως κατήγγειλε ο σπουδαιότερος παίκτης που έβγαλε το Ιράν, οι αρχές της χώρας έκαναν εκτροπή της πτήσης της Mahan Air στην οποία επέβαιναν η σύζυγος και η κόρη του.

Απογειώθηκαν απ' την Τεχεράνη με προορισμό το Ντουμπάι αλλά το αεροσκάφος που μετέφερε την οικογένεια τού Νταεΐ, έκανε υποχρεωτική προσγείωση στο ιρανικό νησί Κις έπειτα από κυβερνητική εντολή. Εκεί, η σύζυγός και η κόρη του Νταεΐ υποχρεώθηκαν να αποβιβαστούν σύμφωνα με την καταγγελία του 53χρονου άλλοτε κορυφαίου σκόρερ.

«Πήγαιναν στο Ντουμπάι για λίγες ημέρες και θα επέστρεφαν. Τους απαγόρευσαν να φύγουν. Κανείς δεν μου έδωσε μια απάντηση για το συμβάν αυτό. Πραγματικά δεν ξέρω ποιος είναι ο λόγος αυτής της απόφασης» δήλωσε ο Νταεΐ, ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο του καθεστώτος επειδή το προηγούμενο διάστημα άσκησε κριτική και ένωσε τη φωνή του με τους διαδηλωτές μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Προ εβδομάδων οι ιρανικές αρχές σφράγισαν το εστιατόριο και το κοσμηματοπωλείο που διατηρεί στην Τεχεράνη. 

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα στην οικογένεια του Νταεΐ «λόγω σχέσεων με οργανώσεις εχθρικές απέναντι στην ισλαμική επανάσταση και με ταραξίες» όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRNA.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Αλί Νταεΐ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το διαβατήριό του κατασχέθηκε από την αστυνομία όταν επέστρεψε από το εξωτερικό, αλλά του δόθηκε πίσω μερικές ημέρες αργότερα. Είπε επίσης ότι έχει γίνει στόχος απειλών αφότου στήριξε τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον θάνατο της Αμινί. Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Νταεΐ, μέσω αναρτήσεων στα social media, κάλεσε την κυβέρνηση «να επιλύσει τα προβλήματα του ιρανικού λαού αντί να καταφεύγει στην καταστολή».

Ο Αλί Νταεΐ θεωρείται εθνικός ήρωας στη χώρα του καθώς ήταν ο πρώτος Ιρανός ποδοσφαιριστής που επί μια πενταετία αγωνίστηκε στη γερμανική Bundesliga. Φόρεσε τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, της Αρμίνια Μπίλεφελντ και της Χέρτα, ενώ μέχρι πρότινος κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ περισσότερων τερμάτων με τη φανέλα της εθνικής ομάδας. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Κριστιάνο Ρονάλντο ξεπέρασε τα 109 γκολ που είχε πετύχει ο σπουδαιότερος Ιρανός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών...

Ιράν