Αθλητισμός|06.01.2023 12:46

Τζιανλούκα Βιάλι: Ο Ιταλός που δεν φοβήθηκε κανέναν και δεν θα ξεχαστεί ποτέ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo

Ο Τζιανλούκα Βιάλι έφυγε απ’ τη ζωή νικημένος απ’ τον καρκίνο. Την τελευταία εξαετία έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη αλλά δυστυχώς νικήθηκε. Δεν φοβήθηκε ποτέ όμως. Έμεινε όρθιος και πάλεψε γενναία μέχρι και την τελευταία στιγμή με το θεριό. Δεν θα ξεχαστεί ποτέ για τα ποδοσφαιρικά του κατορθώματα αλλά και για τη στάση ζωής του...

Τον Νοέμβριο του 2018 αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι είχε χτυπηθεί από καρκίνο στο πάγκρεας τον οποίο ξεπέρασε με επιτυχία έπειτα από θεραπείες διάρκειας 17 μηνών. Ωστόσο τον Δεκέμβριο του 2021 έκανε γνωστό ότι ο καρκίνος επέστρεψε αρχίζοντας μια δεύτερη πιο δύσκολη μάχη. Στις αρχές του Δεκεμβρίου 2022 ανακοινώθηκε ότι αποσύρεται απ’ την Εθνική ομάδα για αφοσιωθεί στη θεραπεία του. Όμως η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε αφήνοντας τελικά την τελευταία του πνοή στο Λονδίνο, όπου είχε σπεύσει τις τελευταίες ημέρες και η 87χρονη μητέρα του.

«Στο φινάλε μιας μακράς και δύσκολης "διαπραγμάτευσης" με την υπέροχη ομάδα των ογκολόγων μου, αποφάσισα να διακόψω, ελπίζω προσωρινά, τις νυν και τις μέλλουσες επαγγελματικές υποχρεώσεις μου. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσω όλες την ψυχική και σωματική ενέργεια για να βοηθήσω το σώμα μου να ξεπεράσει αυτή τη φάση της αρρώστιας, ώστε να είμαι σε θέση σύντομα να αντιμετωπίσω νέες περιπέτειες και να τις μοιραστώ μαζί σας» είχε γράψει ο Βιάλι στο τελευταίο μήνυμά του…

H καριέρα του Τζιανλούκα Βιάλι

Ο Τζιανλούκα Βιάλι (Gianluca Vialli) γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1964. Γιος ενός αυτοδημιούργητου εκατομμυριούχου ο Βιάλι μεγάλωσε μαζί με τα τέσσερα αδέρφια του στο Castello di Belgioioso, σε ένα αρχοντικό 60 δωματίων στην Κρεμόνα!

Άρχισε την καριέρα του το 1980 στην Κρεμονέζε, ομάδα της γενέτειράς του. Πραγματοποίησε 105 συμμετοχές στο πρωτάθλημα σκοράροντας 23 γκολ. Έπαιξε για τρεις σεζόν στη Serie B, όπου διέπρεψε με αποτέλεσμα να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Σαμπντόρια.

Το 1984 αποκτήθηκε απ’ την ομάδα της Γένοβας, όπου αγωνίστηκε μέχρι το 1992. Επί μια οχταετία ήταν εξαιρετικός σκοράροντας 85 γκολ σε 223 συμμετοχές. Υπήρξε επίλεκτο μέλος της Σαμπ στην καλύτερη περίοδο στην ιστορία της πανηγυρίζοντας το ένα και μοναδικό πρωτάθλημα που έχει κατακτήσει ο σύλλογος το 1991. Σήκωσε επίσης τρία Κύπελλα Ιταλίας (1985, 1988, 1989), ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας (1991), κι ένα Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1990), ενώ τον προηγούμενο χρόνο ήταν φιναλίστ στην ίδια διοργάνωση.

Η τρομερή Σαμπντόρια

Το 1992 η καταπληκτική ομάδα του Βουγιεντίν Μποσκόφ και των Μαντσίνι, Σερέζο, Κάτανετς, Λομπάρντο, Παλιούκα, Βιέρκοβουντ, έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (στην πειραματική διοργάνωση πριν απ’ την καθιέρωση του Champions League), όπου ηττήθηκε απ’ την Μπαρτσελόνα με το γκολ του Κούμαν στην παράταση.

Το 1992 πήρε μεταγραφή για τη Γιουβέντους με ποσό ρεκόρ εκείνη την εποχή ύψους 14 εκατ. ευρώ. Ήταν η ακριβότερη μεταγραφή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο μέχρι τότε… Με τη Γιούβε αγωνίστηκε για μια τετραετία απ’ το 1992 ως το 1996 και πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα (1995), ένα Κύπελλο (1995), ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας (1995), ένα Champions League (1996) κι ένα Κύπελλο UEFA (1993), ενώ ηττήθηκε και σε έναν τελικό UEFA το 1995.

Παίκτης-προπονητής

Το καλοκαίρι του 1996 πήρε την απόφαση να φύγει απ’ την Ιταλία για να συνεχίσει την καριέρα του στην Premier League για λογαριασμό της Τσέλσι του Ρουντ Γκούλιτ. Κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας την ίδια σεζόν (1996-97), ενώ στα μέσα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου μετά την απομάκρυνση του Ολλανδού τεχνικού, ο Βιάλι ανέλαβε χρέη παίκτη-προπονητή! Ήταν μόλις 33 ετών και έγινε ο πρώτος Ιταλός που έγινε προπονητής αγγλικής ομάδας!

Οδήγησε την Τσέλσι στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων και του αγγλικού Λιγκ Καπ το 1998. Είναι ένας από τους εννέα ποδοσφαιριστές που έχουν κερδίσει τις τρεις κύριες ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων και ο μόνος επιθετικός που το έχει καταφέρει. Είναι επίσης ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που έχει μετάλλια νικητή και φιναλίστ και στις τρεις κύριες ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων (Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων και Κυπέλλου UEFA).

Στον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ επικράτησε της κατόχου του Champions League Ρεάλ Μαδρίτης και σήκωσε το τρόπαιο, ενώ κέρδισε και το Κύπελλο Αγγλίας και το Charity Shield του 2000. Οι πέντε τίτλοι σε λιγότερο από τρία χρόνια τον μετέτρεψαν εκείνη την περίοδο στον πιο επιτυχημένο προπονητή στην ιστορία των Μπλε.

Σταμάτησε το ποδόσφαιρο στο τέλος της σεζόν 1998-99 παίζοντας για τελευταία φορά με την φανέλα της Τσέλσι στο Στάμφορντ Μπριτζ απέναντι στην Ντέρμπι. Έπαιξε 83 φορές και σκόραρε 40 γκολ έχοντας προσαρμοστεί άμεσα στο αγγλικό περιβάλλον. Άλλωστε μετά το φινάλε της καριέρας του παρέμεινε μόνιμος κάτοικος Λονδίνου.

Έγραψε ιστορία

Ως προπονητής έγινε ο νεαρότερος (σε ηλικία 33 ετών και 308 ημερών) που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο (επικρατώντας της Στουτγάρδης στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων), ρεκόρ που έπεσε 13 χρόνια αργότερα απ’ τον Αντρέ Βίλας-Μπόας, ο οποίος στα 33 χρόνια και 213 ημέρες σήκωσε το Europa League.

Επί των ημερών του Βιάλι η Τσέλσι για πρώτη φορά διεκδίκησε και έφτασε κοντά στον τίτλο της Premier League μετά από το 1955 αλλά τερμάτισε τρίτη με τέσσερις βαθμούς διαφορά απ’ τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το 2001-02 βρέθηκε στον πάγκο της Γουότφορντ όπου παρέμεινε για μια σεζόν δίχως μεγάλη επιτυχία.

Ο Τζιανλούκα Βιάλι υπήρξε επίλεκτο μέλος της Εθνικής Ιταλίας απ’ το 1985 ως το 1992. Φόρεσε το εθνόσημο 59 φορές σκοράροντας 16 γκολ. Έπαιξε σε δύο Μουντιάλ (1986, 1990) και σε ένα Euro (1988) κι ήταν μέλος της ομάδας που τερμάτισε τρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε εντός συνόρων. Κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς καριέρας του έπαιξε 732 αγώνες και σκόραρε 275 γκολ. Είναι ο δέκατος κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Μέλος της ομάδας που πήρε το Euro

Από τις αρχές του 2000 μέχρι και το 2018 υπήρξε τηλεσχολιαστής σε ιταλικά και βρετανικά δίκτυα, ενώ το 2019 ανέλαβε ρόλο στην Εθνική Ιταλίας δίπλα στον ομοσπονδιακό τεχνικό Ρομπέρτο Μαντσίνι, άλλοτε συμπαίκτη του και κολλητό του φίλο. Πανηγύρισαν και έκλαψαν μαζί αγκαλιασμένοι για την κατάκτηση του Euro από την Σκουάντρα Ατζούρα.

Ο Βιάλι παντρεύτηκε το 2003 την Κάθριν Γουάιτ-Κούπερ με την οποία απέκτησε δύο κόρες, την Ολίβια και τη Σοφία. Ήταν δεινός γκόλφερ και συμμετείχε σε διάφορα διεθνή τουρνουά. Τον Νοέμβριο του 2018 αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο, τον οποίο νίκησε σε πρώτη φάση. Όμως τον Δεκέμβριο του 2021 ο καρκίνος έκανε την επανεμφάνισή του. Ο Βιάλι έδωσε μεγάλη, αξιοπρεπή αλλά και άνιση μάχη και δυστυχώς νικήθηκε. Ο κόσμος του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου είναι φτωχότερος από σήμερα…

ειδήσεις τώρακαρκίνοςΤζιανλούκα ΒιάλιΙταλίαΣαμπντόριαΓιουβέντουςΕθνική ΙταλίαςΤσέλσι