Αθλητισμός|03.01.2023 21:31

Το τελευταίο «αντίο» στον μυθικό Πελέ - Εκατοντάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι αποχαιρέτησαν τον «θεό» τους

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP

Η Βραζιλία αποχαιρέτησε το πιο σπουδαίο τέκνο της, τον ποδοσφαιριστή που λατρεύτηκε σαν θεός. Εκατοντάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι είπαν το ύστατο «χαίρε» στον ποδοσφαιρικό θρύλο της χώρας, στον πρώτο μεγάλο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, στον μοναδικό Πελέ.

Το τριήμερο εθνικό πένθος που κήρυξε η κυβέρνηση της Βραζιλίας για να τιμηθεί η μνήμη του Πελέ ολοκληρώθηκε την Τρίτη 3 Ιανουαρίου. Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο γηπέδο της Σάντος, το περίφημο Βίλα Μπελμίρο, εκεί όπου μεγαλούργησε ποδοσφαιρικά, σε μια τελετή που άρχισε το πρωί της Δευτέρας (2/1) και διήρκεσε 24 ώρες.

Σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι περίμεναν επί ώρες στην ουρά, προκειμένου να βρεθούν κοντά στο είδωλό τους για τελευταία φορά. Η οικογένειά του, άλλοτε συμπαίκτες του, αντίπαλοι, ο νέος πρόεδρος της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο και πλήθος απλών φιλάθλων...

Εν συνεχεία, το φέρετρο με τη σορό του μυθικού Βραζιλιάνου τοποθετήθηκε στην οροφή ενός πυροσβεστικού οχήματος προκειμένου να γίνει η περιφορά του στους δρόμους της πόλης όπου λατρεύτηκε. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία το όχημα με τη σορό του Πελέ σταμάτησε έξω απ' το σπίτι τής εκατοντάχρονης μητέρας του Σελέστε, η οποία δεν μπόρεσε να παραστεί στην κηδεία λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Έπειτα από περιφορά περίπου τεσσάρων ωρών στους δρόμους της πόλης, ο Πελέ «έφτασε» στην τελευταία κατοικία του, το «Memorial Necropole Ecumenica», το ψηλότερο κατακόρυφο νεκροταφείο του κόσμου. Ο Πελέ ήδη από το 2003 είχε φροντίσει να αγοράσει έναν χώρο στον ένατο όροφο για τον ίδιο και την οικογένειά του, έχοντας θέα στο γήπεδο της Σάντος. Εκεί, οι πόρτες έκλεισαν και η τελετή έγινε παρουσία μόνο ατόμων απ' τον στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο Πελέ πέρασε για πάντα στην αιωνιότητα...

κηδείαΣάντοςΠελέΒραζιλία