Αθλητισμός|04.01.2023 14:20

Βασίλης Τόπαλος: Στο «μικροσκόπιο» ο τελευταίος αγώνας του 16χρονου - Όσα εξηγεί πρώην προπονητής της εθνικής Πυγμαχίας

Newsroom

Ο τελευταίος αγώνας του 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας, Βασίλη Τόπαλου, έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των ανακριτικών Αρχών. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας, Μάκης Κολέθρας, μιλά για τις βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που οδήγησαν στον θάνατο του αθλητή, προκαλώντας ερωτήματα.

Εν αναμονή της ιατροδικαστικής εξέτασης αναφορικά με τα αίτια θανάτου του πρωταθλητή Ευρώπης, ο πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας πυγμαχίας δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως «είναι ένα τραγικό γεγονός που μας έχει συγκλονίσει και θα θέλαμε να μην ξανασυμβεί».

Σχολιάζοντας το λιποθυμικό επεισόδιο που είχε στις 16 Δεκεμβρίου ο νεαρός αθλητής, που κατέληξε μετά από 15 ημέρες νοσηλείας, υπογράμμισε ότι πρέπει να εξακριβωθούν τα αίτια που το προκάλεσαν. Όπως τόνισε, «αν πάρουμε το γεγονός που ακούσαμε ότι λιποθύμησε στα αποδυτήρια, για ποιον λόγο; Δεν χάνεις τις αισθήσεις σου από τη μία στιγμή στην άλλη, κάτι θα πρέπει να έχει προηγηθεί».

Σχετικά με την κλινική κατάσταση του νεαρού πριν από τον επίμαχο αγώνα με έναν 20χρονο πυγμάχο, υποστήριξε πως είναι οδηγία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ότι για να λάβει μέρος ένας αθλητής σε διεθνείς αγώνες πρέπει να γίνει εγκεφαλογράφημα και μαγνητική εγκεφάλου.

«Στην παγκόσμια ομοσπονδία επιτρέπεται να παίζουν παιδιά από 13 ετών και πάνω, γιατί ο εγκέφαλος ακόμα μέχρι τα 13 έτη δεν έχει μεγαλώσει τόσο ώστε να έχει τις αντοχές» εξήγησε.

«Το σώμα και ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί»

Όπως τόνισε ο κ. Κολέθρας, «Οι μαρτυρίες λένε ότι είχε προηγηθεί προπόνηση την προηγούμενη ημέρα και την επόμενη έγινε εκπαιδευτικός αγώνας (σπάρινγκ). Όμως, το σώμα και ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί ώστε να αντιμετωπίσει την επόμενη προπόνηση μέσα σε διάστημα 12 ωρών και μάλιστα σε ένα παιδί 16 ετών».

Έπειτα εξήγησε ότι μπορεί να υπάρξει αγώνας μετά την προπόνηση, αλλά εκεί θα πρέπει «ο προπονητής να ελέγξει τον εκπαιδευτικό αγώνα, να δώσει τη δυνατότητα στο νέο παιδί να είναι επιθετικό, ενώ ο άλλος αθλητής, ο βαρύτερος και έμπειρος θα είναι αμυντικός. Αυτό όμως είναι μια μεθοδολογία του προπονητή που πρέπει να ορίσει τον κανόνα πάνω στο ρινγκ».

«Οι γονείς όταν έχουν ένα ανήλικο παιδί να ξέρουν ποιο γυμναστήριο θα επιλέξουν, ποιον προπονητή θα πάρουν. Δεν πρέπει να πηγαίνουν στην τύχη» υποπράμμισε έπειτα ο κ. Κολέθρας.

Τέλος, είπε: «το άθλημα αυτό κρύβει πολλούς κινδύνους, αλλά έχει κανόνες. Αν ένα παιδί -και θα πω και στον Βασίλη- ένα παιδί πέσει νοκ άουτ σε έναν αγώνα σε ένα διεθνή αγώνα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία αλλά και η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας του λέει ότι για ένα μήνα δεν μπορείς να κάνεις προπόνηση».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραθάνατοςαθλητήςιατροδικαστική εξέτασηπυγμαχίαπυγμάχος