Αθλητισμός|27.02.2019 20:59

Επιχειρηματίας ηλεκτρικών ειδών έτοιμος για τη «μαύρη κορυφή» των Ιμαλαΐων

Κώστας Ασημακόπουλος

Η αντίστροφη μέτρηση για μία ακόμα ιστορική αποστολή του έμπειρου Έλληνα ορειβάτη Αντώνη Συκάρη έχει ξεκινήσει. Στις 8 Απριλίου ορίστηκε η ημερομηνία αναχώρησης για το Νεπάλ προκειμένου να ανέβει στην 4η και στην 5η πιο ψηλή κορυφή του πλανήτη.

Πρόκειται για τις κορυφές Λότσε (ύψους 8.516μ.) και Μακάλου (8.485μ.) ή αλλιώς «μαύρη κορυφή» που στις 26 Μαΐου 2010 έχασε τη ζωή του ο Ελληνας ορειβάτης Χάρης Κυριακάκης και μάλιστα κατά τη διάρκεια της κατάβασης και ενώ είχε καταφέρει να πατήσει στην κορυφή.

Ο πρώην επιχειρηματίας ηλεκτρικών ειδών που πλέον ασχολείται αποκλειστικά με την ορειβασία και τις πιο επικίνδυνες αποστολές στον πλανήτη γη γνωρίζει πως παίζει τη ζωή του με τα στοιχεία της φύσης.

Ο άθλος του Grand Slam

Γνωρίζει πως ένα λάθος μπορεί να είναι μοιραίο όμως πήρε τη μεγάλη απόφαση για να πετύχει το μεγάλο στόχο ζωής που δεν είναι άλλος από το να πετύχει το Grant Slam, δηλαδή, την κατάκτηση 14 κορυφών πάνω από τα 8.000μ. που δεν έχει πετύχει κανείς άλλος Εληνας ορειβάτης και ελάχιστοι σε όλο τον κόσμο.

Στα 29 χρόνια ορειβατικής του εμπειρίας είναι ο μοναδικός Ελληνας ορειβάτης που έχει ανέβει τρεις από τις 14 πιο ψηλές κορυφές. Εχει ανέβει στο Εβερεστ που με 8.848μ είναι η υψηλότερη κορυφή στη γη, στο Κανγκτσεγιούγκα που είναι στα 8.586μ. και είναι η 3η υψηλότερη και το Μανασλού με 8.163μ. που είναι η 8η υψηλότερη. Εχει προσπαθήσει να ανέβει την 7η ψηλότερη, στο Νταλαγκίρι με 8.167μ αλλά δεν τα κατάφερε.

Σύμφωνα με το πλάνο της αποστολής, ο Συκάρης θα συμμετέχει σε μία ευρύτερη ομάδα έξι ορειβατών που θα αποτελείται ακόμα από δύο Κινέζους, έναν Ιρανό, έναν Αμερικανό και έναν Σουηδό. Αυτή τη φορά τα κίνητρα του έχουν και έναν ιερό σκοπό καθώς θέλει να αφιερώσει το εγχείρημα του στον Κυριακάκη.

«Στη μνήμη του Χάρη Κυριακάκη»

«Εγώ θα έχω σχοινοσύντροφο έναν ορειβάτη από το Νεπάλ. Οι υπόλοιποι πέντε θα ακολουθήσουν παράλληλες πορείες. Θέλω να τα καταφέρω και για τη μνήμη του Χάρη Κυριακάκη που έχασε εκεί τη ζωή του και μάλιστα κατά τη διάρκεια της κατάβασης. Για όσους αιώνες τα Ιμαλάια θα καλύπτονται απο χιόνια και πάγους το σώμα του θα παραμένει άθικτο όπως ήταν στην πιό γενναία του στιγμή», είπε στο «Εθνοσπόρ» ο Αντώνης Συκάρης και πρόσθεσε: «Είναι τιμή μου να προσπαθήσω πάνω στα ψηλά βουνά και στη μνήμη εκείνων που προσπάθησαν να τα κατακτήσουν».

Το όλο εγχείρημα πραγματοποιείται υπο την αιγίδα του Συνδέσμου Ελλήνων ορειβατών (ΣΕΟ), της Ελληνικής ομοσπονδίας ορειβασίας και αναρρίχησης (ΕΟΑ), του Υπουργείου Πολιτισμού και της ΓΓΑ, ενώ αναζητούνται ιδιώτες που θα καλύψουν μέρος των εξόδων της πολυδάπανης αποστολής η οποία υπολογίζεται πως θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Ιουνίου και θα έχει συνολική διάρκεια δύο μήνες.

ΣπορΈβερεστΑντώνης Συκάρηςορειβασία