Αθλητισμός|11.01.2023 23:19

Οι υποτιμητικές δηλώσεις για Ζιντάν και οι σεξιστικές συμπεριφορές τελείωσαν τον πρόεδρο της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Νοέλ Λε Γκρε

Newsroom

Η εκτελεστική επιστροπή της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αποφάσισε την απομάκρυνση του προέδρου Νοέλ Λε Γκρε. Ο ισχυρός άνδρας του γαλλικού ποδοσφαίρου βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής μετά από τις ατυχείς δηλώσεις που έκανε για τον Ζινεντίν Ζιντάν αλλά κυρίως λόγω των αποκαλύψεων περί σεξουαλικών παρενοχλήσεων στο διάστημα που ήταν πρόεδρος της ομοσπονδίας. Ήδη άλλωστε το υπουργείο Αθλητισμού διεξάγει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες που υπήρξαν.

Κάτω από τις αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν και την εντονότατη κριτική που υπήρξε απ' τον πολιτικό και αθλητικό κόσμο της χώρας αλλά και από τα ΜΜΕ, ο 81χρονος Λε Γκρε παύθηκε από τα καθήκοντά του σύμφωνα με την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Νοέλ Λε Γκρε είναι πολύ στεναχωρημένος», ήταν τα λόγια του ιστορικού ηγέτη της Λιόν και μέλους της εκτελεστικής επιτροπής, Ζαν Μισέλ Ολά, ο οποίος αποκάλυψε πρώτος ότι ο Λε Γκρε αποτελεί παρελθόν απ' την ηγεσία του γαλλικού ποδοσφαίρου.

Προσωρινός πρόεδρος αναλαμβάνει ο νυν αντιπρόεδρος Φιλίπ Ντιαλό, ενώ γράφεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να έχει διερευνήσει τις προθέσεις του Μισέλ Πλατινί.

Οι δηλώσεις για Ζιντάν

Προ ημερών ο Λε Γκρε δήλωσε αναφορικά με τον Ζιντάν, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τον πάγκο της Εθνικής Γαλλίας μέχρι που ανανέωσε το συμβόλαιό του ο Ντιντιέ Ντεσάν, ότι «δεν θα τον έπαιρνα καν στο τηλέφωνο. Να του πω τι; "Γεια σας κύριε, μην ανησυχείτε, ψάξτε για άλλον σύλλογο, μόλις συμφώνησα με τον Ντιντιέ;"». Μάλιστα, ερωτηθείς για το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας για τον Ζιντάν, σχολίασε: «Δεν με νοιάζει, μπορεί να πάει όπου θέλει. Σε έναν σύλλογο, θα είχε όσους θέλει στην Ευρώπη, έναν μεγάλο σύλλογο»...

Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Είχαν προηγηθεί η μαρτυρία της μάνατζερ παικτών Σόνια Σουίντ, η οποία τον κατηγόρησε ευθέως για σεξιστική συμπεριφορά. Ήδη έχει αρχίσει έρευνα και τα συμπεράσματα του ελέγχου από το υπουργείο Αθλητισμού αναμένονται στα τέλη Ιανουαρίου. Όμως τα πρώτα στοιχεία έχουν ήδη διαρρεύσει. Όπως αποκαλύφθηκε «αρκετές γυναίκες» είχαν «καταγγείλει τη στάση του Νοέλ Λε Γκρε απέναντί τους», κάτι που επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο, ένα πρώην στέλεχος «έδειξε στους επιθεωρητές γραπτά μηνύματα και μηνύματα WhatsApp» τα οποία «σίγουρα δεν είναι παράνομα αλλά εγείρουν ερωτήματα δεδομένης της ιεραρχικής σύνδεσης».

Σε αυτό το εκρηκτικό πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι η FFF «αξίζει να έχει έναν πρόεδρο στο ύψος που επιτρέπει να δώσει μια καλή εικόνα του γαλλικού ποδοσφαίρου σε ολόκληρο τον πλανήτη». Επίσης, η υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουεντά-Καστερά, είχε ήδη πει πολύ σκληρά λόγια για τον Λε Γκρε τη Δευτέρα. Σε συνέντευξη Τύπου, είχε καλέσει την ομοσπονδία να «αναλάβει την ευθύνη».

Εθνική ΓαλλίαςΓαλλίαΖινεντίν Ζιντάνσεξουαλική παρενόχλησηειδήσεις τώρα