Αθλητισμός|09.02.2023 17:45

Το δικαστικό ντέρμπι της μεζούρας: Όσα ειπώθηκαν στην εκδίκαση της υπόθεσης των δοκαριών - Από Δευτέρα η απόφαση

Newsroom

Το ντέρμπι της μεζούρας και των χαμηλών δοκαριών του Ατρόμητου με την ΑΕΚ μεταφέρθηκε στις δικαστικές αίθουσες. Επί τρεις ώρες οι διάδικοι αγόρευαν για μια ιστορία που, ανεξάρτητα απ' την τελική έκβαση, θα μείνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου και η τελική απόφαση θα βγει... από Δευτέρα που λέει κι ο θυμόσοφος λαός.

Σε ένα μοναδικό... σόου άνευ προηγουμένου εξελίχθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης για όσα συνέβησαν στο Περιστέρι και στο ματς (που δεν έγινε) μεταξύ του Ατρόμητου και της ΑΕΚ. Οι δύο πλευρές διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους για περισσότερες από τρεις ώρες.

Η ΑΕΚ εξέφρασε τη θέση πως θέλει να παίζει τους αγώνες εντός των αγωνιστικών χώρων, όμως οι κανονισμοί είναι κανονισμοί και θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση. Εν συνέχεια, ο νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Αλέξης Αλεξίου, στάθηκε στην πρόσθετη παρέμβαση του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, ισχυριζόμενος πως οι δύο ομάδες δε δικαιούνται να παρέμβουν, ενώ χαρακτήρισε «εγκληματική» και επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των παικτών την κατασκευή των δοκαριών.

Στον αντίποδα, ο Ατρόμητος έκανε λόγο για «αόριστο φύλλο αγώνος και δεν προκύπτει πουθενά δική μας υπαιτιότητα», ενώ ανέφερε πως μισή ώρα πριν από την έναρξη του παιχνιδιού- αλλά και δύο ημέρες μετά- έγινε κανονικά μέτρηση και ήταν απολύτως σωστή. Μάλιστα, οι Περιστεριώτες εξαπέλυσαν πυρά κατά του διαιτητή Μανούχου αλλά και της ΑΕΚ, κατηγορώντας τους για δόλο και για σχέδιο κατά του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ. Μάλιστα, ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του Ατρόμητου υποστήριξε πως ο διαιτητής Μανούχος λειτούργησε σαν υπάλληλος της ΑΕΚ και πως η Περιστεριώτικη ΠΑΕ θα καταθέσει μήνυση.

Στο δια ταύτα: μετά από σχεδόν τρεισήμισι ώρες εκδίκασης κι αφού ακούστηκαν ατάκες που θα μείνουν στην ιστορία, αύριο Παρασκευή (10/2) θα γίνει η κατάθεση των υπομνημάτων και από τις δύο πλευρές και την επόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως ακόμα και την Δευτέρα, αναμένεται να εκδοθεί η οριστική απόφαση. Είναι πιθανό πάντως η υπόθεση να τραβήξει περισσότερο εφόσον υπάρξει έφεση ή αν αργότερα επιλεγεί η λύση του CAS.

Οι θέσεις τις ΑΕΚ

Για την παρέμβαση του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού μίλησε, μεταξύ άλλων, ο νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Αλέξης Αλεξίου, λέγοντας πως οι δύο ομάδες δεν νομιμοποιούνται να παρέμβουν. Αναλυτικά όσα είπε ο Αλέξης Αλεξίου: «Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ΠΑΕ που έχει έννομο συμφέρον από τη σημερινή δίκη. Υπέβαλε την ένσταση όπως έπρεπε και αφού δεν δέχτηκε ο διαιτητής Μανούχος πριν κλίσει το φύλλο αγώνα η ΑΕΚ ζήτησε και άλλα τρία σημεία που κρίνουν το γήπεδο ακατάλληλο και για να περπατούν οι ποδοσφαιριστές.

Δεν νομιμοποιούνται να παρέμβουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, πρέπει να απορριφθούν και ως απαράδεκτες και ως νόμο αβάσιμες. Νομίζω πως υπηρετώ μια ομάδα που είναι αυτή που πρέπει να απολογηθεί. Όχι. Η ΑΕΚ έρχεται να στηρίξει μια ένσταση για κάτι που είναι αυτονόητο. Τι έπρεπε να γίνει. Είτε να δηλώσει πως τα τέρματα είναι κοντά, είτε να μην κάνει τίποτα. Ο φίλος μου ο Ντέμης είπε να έπαιζε το ματς και αν έχανε εν συνεχεία να έκανε την ένσταση. Δεν γίνεται.

Εμείς στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ δεχτήκαμε μέτρηση με την ίδια μετροταινία από ξένους διαιτητές. Εδώ τι λέμε φέρτε λέιζερ. Ο διαιτητής δικαιούται με κάθε πρόσφερο μέτρο εφόσον δεν λείπουν εκατοστά, χιλιοστά πως μπορεί να μετρήσει. Ο Αθανασιάδης πήγε στα γκολπόστ, είδε τη διαφορά του ύψους και το είπε στον διαιτητή. Από εκεί και πέρα η υπόθεση έχει τελειώσει. Έσκαψαν ένα χαντάκι και με τη νέα γραμμή το VAR δεν θα μπορούσε να παρέμβει. Γιατί θα σταματούσε η μπάλα. Δεν μπορείς να κάνεις χαντάκι τη γραμμή του τέρματος.

Αν τα δοκάρια δεν βγαίνουν επειδή είναι τσιμεντωμένα μιλάμε για εγκληματική κατασκευή, όποιος πέσει εκεί θα μιλάμε για νέο Γιάνκοβιτς. Πρέπει να υπάρχει ένα μικρό κενό στη βάση για να απορροφούνται οι κραδασμοί, δεν μπορεί να κατηγορείται η ΑΕΚ επειδή έκανε μία επισήμανση».

Η έτερη δικηγόρος της ΑΕΚ, Ελλη Ρίζου, είπε μεταξύ άλλων: «Η εφαρμογη του άρθρου 21, 3ιδ του ΚΑΠ ειναι υποχρεωτική γιατί για την κατάσταση του γηπέδου είναι υπαίτια η γηπεδούχος ομάδα. Ζητούμε όσα προβλέπει ο νόμος και να θεωρηθούν ως ορθά και σωστά όσα έγραψε ο Μανούχος στο φύλλο αγώνα για τα οποία δεν μπορεί να γίνει ανταπόδειξη».

Η θέση του Ατρόμητου

Ο κ.Κούγιας, ως συνήγορος της περιστεριώτικης ΠΑΕ, ήταν αυτός που πήρε πρώτος τον λόγο κατά την διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης για το παιχνίδι που δεν διεξήχθη λόγω του προβλήματος με τα δοκάρια. Αναλυτικά όσα είπε για τον διαιτητή της αναμέτρησης: «Το γήπεδο ελέγχθηκε από τον παρατηρητή αγώνα τριάντα (30) λεπτά πριν από την έναρξη της αναμέτρησης και βρέθηκε κανονικό.

Ο διαιτητής του αγώνα λανθασμένα και με δόλο και σε συνεργασία με τον Γιάννη Παπαδόπουλο, στενό συνεργάτη του Δημήτρη Μελισσανίδη, που ήταν στο γήπεδο, όπως δείχνουν και τηλεοπτικά πλάνα και φωτογραφίες, εκτέλεσε ένα σχέδιο το οποίο είχε πριν τον αγώνα, βρέθηκε ξαφνικά με μια κορδέλα μεζούρα στη μέση που του την παρέδωσε η αστυνομία.

Πώς συνέβη αυτό; Δεν έχουν οι αστυνομικοί στα χέρια τους μεζούρες. Μόνο σε τροχαία. Ενήργησε σαν υπάλληλος της ΠΑΕ ΑΕΚ και όχι σαν αντικειμενικός και δεν ελέγχθηκε και ποτέ η κορδέλα - μεζούρα. Δίνει λανθασμένα αποτελέσματα καθώς αν είναι ζαρωμένη μπορεί να φέρει αποκλίσεις.

Με την ίδια μεζούρα, ενώ στην πρώτη μέτρηση βρήκε απόκλιση 5 και 3 εκατ. ενώ σε άλλη μέτρηση βρήκε 1.5 και 2 εκατοστά. Δεν αναφέρει ποιο σημείο μέτρησε. Θα κάνουμε μήνυση και στον Παπαδόπουλο και στον Μανούχο γιατί πραγματικά έκαναν παράνομη πράξη.

Ο δόλος του συγκεκριμένου διαιτητή προκύπτει από το γεγονός πως είναι αδιανόητο να μην γνωρίζει πως έπρεπε να χρησιμοποιήσει λέιζερ και πως επειδή πρόκειται για φυσικό χορτάρι έπρεπε να μετρήσει κάτω από το χορτάρι. Επίσης ο δόλος προκύπτει κι από το γεγονός πως ο διαιτητής σαν φιλιπινέζα έπαιρνε εντολές από τον Γιάννη Παπαδόπουλο που του έλεγε τελείωνε».

Ο δικηγόρος, Αργύρης Λίβας πρόσθεσε: «Ήταν τόσο επιβαρυμένος ο αγωνιστικός χώρος που σε άλλα σημεία θα είχε σηκωθεί και σε άλλα θα είχε πατηθεί. Από κανένα έγγραφο δεν υπάρχει καμία υπαιτιότητα της ομάδας. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει καμία υπαιτιότητα της ΠΑΕ, ότι έκανε κάποια παράνομη ενέργεια. Τόσοι αγώνες έγιναν φέτος και δεν υπήρχε πρόβλημα. Θα κέρδιζε κάποιο πλεονέκτημα ο Ατρόμητος κατά τη διάρκεια του αγώνα; Όχι. Ενα ημίχρονο ο ένας, ένα ημίχρονο ο άλλος στη συγκεκριμένη εστία. Σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να αλλάξει τους ίσους όρους διεξαγωγής του αγώνα και σε ένα αγωνιστικό χώρο επιβαρυμένο από τον καιρό».

Οι θέσεις Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Στο ίδιο μήκος κύματος με την υπερασπιστική γραμμή του Ατρομήτου κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι Παναθηναϊκού (Λεωνίδας Μπουτσικάρης) και Ολυμπιακού (Βασίλης Δημακόπουλος).

Μεταξύ άλλων ο Βασίλης Δημακόπουλος είπε: «Αν το αποδεικτικό μέσο είναι μη νόμιμο, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη. Ετσι θα γινόταν στα ποινικά δικαστήρια. Ο αδόκιμος τρόπος που υιοθέτησε ο διαιτητής για να μετρήσει δεν αποδίδει ασφαλή αποτελέσματα. Το αποδεικτικό μέσο δεν είναι σωστό. Η απόφαση του διαιτητή να μη γίνει ο αγώνας είναι εσφαλμένη και πρέπει να διατάξετε τη διεξαγωγή του».

Απ' την πλευρά του ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης τόνισε: «Καλείστε να αξιολογήσετε μια μέτρηση, αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να είναι έγκυρη. Δεν ανοίγουμε απλά τον ασκό του Αιόλου αλλά μια Κερκόπορτα. Φαντάζεστε αυτό που έγινε στο Περιστέρι να γίνει σε Λεωφόρο, Τούμπα και OPAP ARENA.

Θα δούμε προβοκάτσιες που θα αγγίξουν μυθικά πράγματα. Θα κρίνεται ένας αγώνας επειδή ένας υπάλληλος έκανε λάθος τρεις πόντους στο να κρατήσει μια γραμμή. Θα καθορίσει το πρωτάθλημα μας όχι ο Αραούχο, ο Σπόραρ και ο Χάμες αλλά ένας υπάλληλος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός...».

ειδήσεις τώραΠΑΟΚΠαναθηναϊκόςΑτρόμητοςΑΕΚSuperLeagueΟλυμπιακός