Αθλητισμός|17.03.2023 08:35

Μίμης Παπαϊωάννου: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο ποδοσφαιριστή

Newsroom

Το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο Μίμη Παπαϊωάννου θα πουν σήμερα συγγενείς, φίλοι, φίλαθλοι.  Η σορός του κορυφαίου ποδοσφαιριστή θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Αγία Τριάδα, απέναντι απ' το γήπεδο της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια, και θα ακολουθήσει η κηδεία του.

Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της ΑΕΚ, κι ένας απ' τους σπουδαιότερους Έλληνες παίκτες όλων των εποχών, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών έχοντας ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο αλλά η ιστορία, τα ρεκόρ και η παρακαταθήκη του στο ποδόσφαιρο θα μείνουν ανεξίτηλα...

Η ανακοίνωση της ΑΕΚ

«Η μεγάλη οικογένεια της ΑΕΚ θα απευθύνει το ύστατο χαίρε στον Μίμη Παπαϊωάννου την Παρασκευή 17 Μαρτίου. Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 9 το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, απέναντι από την OPAP ARENA στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στις 2 μ.μ. θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ και θα ακολουθήσει η ταφή στις 4.30 μ.μ. στο Δημοτικό Κοιμητήριο Μαρκοπούλου Μεσογαίας. Την κηδεία έχει αναλάβει η ΠΑΕ ΑΕΚ».

Η καριέρα του σπουδαίου Παπαϊωάννου

Με την ΑΕΚ αγωνίστηκε για 17 συνεχείς σεζόν και μαζί της γνώρισε τεράστιες διακρίσεις. Φόρεσε τα κιτρινόμαυρα από το 1962 ως το 1979 και έπαιξε σε 481 αγώνες Α' Εθνικής έχοντας πετύχει 236 γκολ. Κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής (1963, 1968, 1971, 1978, 1979) και τρία κύπελλα Ελλάδας (1964, 1966, 1978). Επίσης, αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ (1964, 1966) και ήταν βασικός συντελεστής σε δύο εντυπωσιακές πορείες της ομάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα, το 1968-69 στο κύπελλο Πρωταθλητριών και το 1976-77 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Μέχρι σήμερα κατέχει την έκτη θέση σε συμμετοχές και την τρίτη θέση στους σκόρερ στην Α΄ Εθνική. Είναι μάλιστα στην πρώτη θέση στους σκόρερ με την ίδια ομάδα.

Στην εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε από το 1963 έως το 1978, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών (61) και τερμάτων (21) για την εποχή εκείνη. Σήμερα, κατέχει την 5η θέση στον πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών με την εθνική ομάδα.

Το 1979 έπαιξε για τελευταία φορά στα ελληνικά γήπεδα. Το ίδιο καλοκαίρι μετέβη στις ΗΠΑ, όπου αγωνίστηκε για μια περίοδο στον Παγκύπριο Νέας Υόρκης ως παίκτης - προπονητής. Μάλιστα, κατάφερε να κατακτήσει το τοπικό πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Αν και πλησίαζε τα 40 προσέλκυσε το ενδιαφέρον της κορυφαίας επαγγελματικής λίγκας των ΗΠΑ, της NASL, αλλά πλέον είχε αποφασίσει να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του.

Εκτός της σπουδαίας παρακαταθήκης στον σύλλογο και των μεγάλων επιτευγμάτων του με τη φανέλα της ΑΕΚ ο Μίμης Παπαϊωάννου είναι εκείνος που τραγούδησε τον ύμνο της Ένωσης. Η φωνή του θα ηχεί για πάντα στην Αγιά-Σοφιά όταν θα ακούγεται ο ύμνος της ομάδας.

Τραγούδησε στο πλευρό του Καζαντζίδη

Μια περίοδο εργάστηκε κι ως επαγγελματίας λαϊκός τραγουδιστής στο πλευρό του σπουδαίου Στέλιου Καζαντζίδη και του Χρήστου Νικολόπουλου. Ήταν την εποχή που η ΑΕΚ αρνήθηκε να τον παραχωρήσει στη Ρεάλ Μαδρίτης απέναντι στην οποία είχε πραγματοποιήσει μια σπουδαία εμφάνιση σε ένα φιλικό το 1965. Ο Φέρεντς Πούσκας εισηγήθηκε την απόκτησή του και οι Μερένχες κινήθηκαν για να τον αγοράσουν. Όμως η διοίκηση της Ένωσης υπό τον φόβο των αντιδράσεων απ' τους φιλάθλους αρνήθηκε πεισματικά. Λέγεται ότι η πρόταση της Ρεάλ στην ΑΕΚ ήταν εξωπραγματική για τα ελληνικά δεδομένα προσφέροντας 4 εκατ. δραχμές και 750.000 στον παίκτη.

Ωστόσο οι Κιτρινόμαυροι δεν ενέδωσαν και ο Παπαϊωάννου χολωμένος απ' το γεγονός ότι του στέρησαν μια τόσο μεγάλη ευκαιρία, αποφάσισε να αποχωρήσει απ' την ομάδα για να πάει ως ελεύθερος στη Ρεάλ, έπειτα από τιμωρία ενός έτους. Όμως οι Μαδριλένοι υπαναχώρησαν, η μεταγραφή πάγωσε και ο Παπαϊωάννου αποφάσισε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο!

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος γνώριζε τον Παπαϊωάννου καθώς κατάγονταν απ' την ίδια περιοχή, τον έφερε σε επαφή με τον Στέλιο Καζαντζίδη, ο οποίος μόλις διαπίστωσε το ταλέντο που διαθέτει στο τραγούδι, του πρότεινε να τον ακολουθήσει σε συναυλίες στη Γερμανία μαζί με τη Μαρινέλλα. Δύο μήνες αργότερα όμως ο Καζαντζίδης, βλέποντας ότι του λείπει το ποδόσφαιρο, τον έπεισε να επιστρέψει στην ΑΕΚ, ενώ μεσολάβησε για να εξασφαλίσει κι ένα καλύτερο συμβόλαιο με την Ένωση.

Ο Παπαϊωάννου ηχογράφησε επτά τραγούδια των Στέλιου Καζαντζίδη και Χρήστου Νικολόπουλου αργότερα, μεταξύ 1971 και 1972. Σ' αυτά ξεχωρίζει η ηχογράφηση της 19ης Ιουνίου 1971 του ύμνου της ΑΕΚ σε μουσική Στέλιου Καζαντζίδη και στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κηδείαειδήσεις τώραΑΕΚποδόσφαιροποδοσφαιριστής