Αθλητισμός|02.04.2023 10:40

Formula 1: Νικητής ο Φερστάπεν στο χαοτικό γκραν πρι της Αυστραλίας!

Newsroom

Οχτώ χρόνια μετά τον πρώτο του αγώνα στη Formula 1 ο Μαξ Φερστάπεν νίκησε για πρώτη φορά στο Γκραν Πρι της Αυστραλίας. Στην ίδια πίστα όπου το 2015 άρχισε την ονειρεμένη πορεία του στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής κυριάρχησε στον τρίτο αγώνα της σεζόν και πήρε προβάδισμα στην κούρσα για τον τίτλο έχοντας ήδη δύο νίκες και μια δεύτερη θέση. Ο πιλότος της Red Bull πανηγύρισε την 37η νίκη της καριέρας του ανεβαίνοντας για 80ή φορά στο πόντιουμ. Ισοφάρισε την επίδοση του αείμνηστου Άιρτον Σένα... 

Το γκραν πρι της Αυστραλίας ήταν χαοτικό καθώς είχε τέσσερις εκκινήσεις, κόκκινες σημαίες, διακοπές, εγκαταλείψεις και αρκετό δράμα μέχρι το φινάλε. Πίσω απ' τον Φερστάπεν τερμάτισε ο εξαιρετικός Λιούις Χάμιλτον με τη Mercedes που ανέβηκε για πρώτη φορά εφέτος στο πόντιουμ μετά από δύο πέμπτες θέσεις, ενώ τρίτος (για τρίτο σερί αγώνα) ήταν ο εκπληκτικός Φερνάντο Αλόνσο με την Aston Martin. Ο επόμενος αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου στην πίστα του Αζερμπαϊτζάν.

O δραματικός αγώνας

Ο Ράσελ και ο Χάμιλτον έκαναν εξαιρετική εκκίνηση σε αντίθεση με τον poleman Φερστάπεν, ο οποίος από την πρώτη θέση βρέθηκε τρίτος. Ο Λεκλέρκ εγκατέλειψε μόλις στον 1ο γύρο έπειτα από επαφή που είχε με τον Στρολ και το αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την είσοδό του στην πίστα για πρώτη φορά.

Στον 7ο γύρο ο Άλμπον είχε ένα επικίνδυνο ατύχημα και εγκατέλειψε γεμίζοντας την πίστα με χαλίκια. Οι αγωνοδίκες ύψωσαν κόκκινη σημαία διακόπτοντας τον αγώνα μέχρι να καθαρίσει η πίστα. Και λίγη ώρα αργότερα έγινε σταθερή εκκίνηση. Ο Χάμιλτον παρέμεινε πρώτος αλλά ο Φερστάπεν στον 12ο γύρο τον προσπέρασε με τρομακτική άνεση παίρνοντας τα ηνία του αγώνα.

Ο Ράσελ που βρισκόταν στην τέταρτη θέση έμεινε από κινητήρα στον 18ο γύρο και εγκατέλειψε, ενώ μέχρι να καθαρίσει η πίστα υπήρξε εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας.

Με τον Φερστάπεν να γίνεται... καπνός, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη μάχη του Χάμιλτον με τον Αλόνσο για τη δεύτερη θέση. Πάντως ο Ολλανδός που είχε «χτίσει» διαφορά 11 δευτερολέπτων, είχε μια έξοδο στο γρασίδι στον 48ο γύρο ως αποτέλεσμα της φθοράς των ελαστικών του.

Στον 54ο γύρο χρειάστηκε ξανά να μπει στην πίστα το αυτοκίνητο ασφαλείας έπειτα από σύγκρουση που είχε ο Μάγκνουσεν στον τοίχο με αποτέλεσμα να αποκολληθεί ο πίσω τροχός του αλλά και να γεμίσει θραύσματα η πίστα. Και ο... περίπατος του Φερστάπεν εξελίχθηκε σε θρίλερ, όπως και όλος ο αγώνας καθώς υπήρξε και πάλι στατική εκκίνηση απομένοντας μόλις δύο γύροι.

Ακολούθησε χάος! Στην επανεκκίνηση ο Σάινθ πέταξε εκτός πίστας τον Αλόνσο, οι δύο Alpine του Οκόν και του Γκασλί συγκρούστηκαν, όπως και ο Σάρτζεντ με τον Ντε Βρις. Ο Φερστάπεν και ο Χάμιλτον έφυγαν μπροστά αλλά πίσω έγινε χαμός.

Στον 57ο γύρο, πριν από την επανεκκίνηση η κατάταξη είχε ως εξής: Φερστάπεν, Χάμιλτον, Αλόνσο, Σάινθ, Γκασλί, Στρολ, Πέρες, Νόρις, Χούλκενμπεργκ, Οκόν.

Μετά την εκκίνηση και τη νέα κόκκινη σημαία υπήρξε ολική ανατροπή: Φερστάπεν, Χάμιλτον, Σάινθ, Χούλκενμπεργκ, Τσουνόντα, Νόρις, Πίαστρι, Ζου, Μπότας, Πέρες.

Επειδή όμως δεν ολοκληρώθηκε ένας γύρος μετά την επανεκκίνηση, αυτή θεωρήθηκε άκυρη! Ως εκ τούτου αποφασίστηκε νέα επανεκκίνηση με την προηγούμενη σειρά (του 57ου γύρου) χωρίς όμως να υπάρχουν τα μονοθέσια που εγκατέλειψαν (Οκόν, Γκασλί).

Η νέα σειρά εκκίνησης στον 57ο γύρο με μόλις 12 μονοθέσια είχε ως εξής: Φερστάπεν, Χάμιλτον, Αλόνσο, Σάινθ, Στρολ, Πέρεζ, Νόρις, Χούλκενμπεργκ, Πιάστρι, Ζου, Τσουνόντα, Μπότας. Η τέταρτη και τελευταία εκκίνηση έγινε εν κινήσει και ουσιαστικά δίχως να γίνει αγώνα καθώς οι οδηγοί ολοκλήρωσαν τον αγώνα πίσω απ' το αυτοκίνητο ασφαλείας.

Εξαιρετικός ήταν στο τέλος της ημέρας ο Πέρες, ο οποίος εκκίνησε απ' την 20ή θέση και τερμάτισε πέμπτος, ενώ κερδισμένος βγήκε και ο Στρολ με την Aston Martin καθώς τελείωσε τον αγώνα τέταρτος.

Αντιθέτως, χαμένος της διαδικασίας ήταν ο Σάινθ ο οποίος δέχθηκε ποινή πέντε δευτερολέπτων και έμεινε εκτός βαθμολογούμενης δεκάδας, που έχει ως εξής:

Η δεκάδα

  1. Φερστάπεν
  2. Χάμιλτον
  3. Αλόνσο
  4. Στρολ
  5. Πέρες
  6. Νόρις
  7. Χούλκενμπεργκ
  8. Πιάστρι
  9. Ζου
  10. Τσουνόντα
ειδήσεις τώραΛανς ΣτρολMercedesΣαρλ ΛεκλέρκFormula 1Aston MartinFerrariRed BullAlpineΣέρχιο ΠέρεςΚάρλος ΣάινθΜαξ ΦερστάπενΦερνάντο ΑλόνσοΛιούις ΧάμιλτονΤζορτζ ΡάσελGP Αυστραλίας