Αθλητισμός|06.04.2023 15:30

Ο Κροάτης Γιόβιτς ορίστηκε διαιτητής στο ντέρμπι «αιωνίων» - Ανακοινώσεις από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό - Η απάντηση της ΕΠΟ

Newsroom

Από την πρώτη κατηγορία της UEFA κι όχι elite, όπως είχαν ζητήσει οι ομάδες, είναι ο διαιτητής που στέλνει η ΚΕΔ στο κυριακάτικο (9/4) ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Πρόκειται για τον Κροάτη Φραν Γιόβιτς. Είναι η δεύτερη φορά που ο 38χρονος Κροάτης ρέφερι έρχεται στην Ελλάδα καθώς πριν από δύο χρόνια είχε σφυρίξει το ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 1-0.

Πρόκειται για διαιτητή που ανήκει στην πρώτη κατηγορία της UEFA, ενώ φέτος σφύριξε τρεις αγώνες στους ομίλους Europa και του Conference League. Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του Χρβόγιε Ράντιτς, Λούκα Πούσιτς, 4ος ο Παπαδόπουλος και στο VAR ο Μάριο Ζέμπετς με τον Ψαρρή.

Ανακοίνωση του Ολυμπιακού κατά ΕΠΟ

Ο ορισμός του Γιόβιτς, ενός μη elite διαιτητή, προκάλεσε την αντίδραση της ΠΑΕ Ολυμπιακός που κατά την προσφιλή τακτική της εξέδωσε επιθετική ανακοίνωση κατά της ΕΠΟ και της ΚΕΔ ζητώντας παράλληλα παρέμβαση της Πολιτείας αλλά και των FIFA και UEFA.

«Μπαλτάκος, Μπένετ, Μάνταλος και η λοιπή συμμορία βάζουν για μια ακόμα φορά βόμβα στα θεμέλια του Πρωταθλήματος. Αγνοώντας το πραγματικό ποδόσφαιρο, τις ομάδες και όσα ζήτησαν, όρισαν διαιτητή που δεν είναι ελίτ και έρχεται από πολύ κατώτερο πρωτάθλημα απο το ελληνικό. Η συμφωνία και η απαίτηση των ομάδων ήταν ξεκάθαρη: Ελίτ διαιτητές στα ντέρμπι και διαιτητές 1ης κατηγορίας μόνον αν είναι από τα δέκα μεγαλύτερα πρωταθλήματα!

Με όλα όσα προηγήθηκαν και παρά τις "διαβεβαιώσεις" Μπένετ ότι για τις τρεις επόμενες αγωνιστικές υπάρχουν ελίτ που έχουν συμφωνήσει να έρθουν, ορίζουν έναν τέτοιο διαιτητή στο μεγαλύτερο ελληνικό ντέρμπι και στον πιο κρίσιμο αγώνα μέχρι τώρα στο Πρωτάθλημα. Δεν μπόρεσαν (γιατί δεν ήθελαν) να βρουν ούτε διαιτητή από τα δέκα μεγαλύτερα πρωταθλήματα.

Πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για λόγια. Καλούμε τις υπερεθνικές Ομοσπονδίες FIFA/UEFA και την Πολιτεία να παρέμβουν σε αυτά τα αίσχη και να οριστεί διαιτητής ελίτ ή σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη για ό,τι συμβεί θα είναι και δική τους και όχι μόνο των επικίνδυνων στημένων της ΕΠΟ και της ΚΕΔ» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι Πειραιώτες.

Ανακοίνωση του Παναθηναϊκού

Θέση για το ζήτημα πήρε και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε ότι: «Ο Παναθηναϊκός έχει επιλέξει να μην διαμαρτύρεται σχετικά με τις επιλογές διαιτητών, ώστε να μη συμβάλλει στο τοξικό κλίμα πριν τους αγώνες. Mετά, όμως και το σημερινό ορισμό στο ντέρμπι, οφείλουμε να τονίσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Μας εκπλήσσει η συστηματική αδυναμία -στα όρια της ανικανότητας- του κυρίου Μπένετ να βρει elite διαιτητές, όπως συμφωνήσαμε στην πρόσφατη συνάντηση μας. Αν δεν μπορεί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, οφείλει να παραιτηθεί.

Ήδη σε δύο από τους τρεις αγώνες playoffs που έχουμε παίξει, γίναμε μάρτυρες μεροληπτικών διαιτησιών κατά του Παναθηναϊκού: του Νταμπάνοβιτς στο ματς με την ΑΕΚ και του Μπόγκναρ εχθές να ανέχεται αντιαθλητικό μαρκάρισμά που έσπασε την επικαλαμίδα του Κλεϊνχέισλερ, τιμωρώντας με κίτρινη αντί για κόκκινη κάρτα τον ποδοσφαιριστή του Άρη. Ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, αυτές οι διαιτησίες συνιστούν αλλοίωση της εικόνας των playoffs, απ’ όπου θα προκύψει ο πρωταθλητής. Υπό αυτές τις συνθήκες, εκφράζουμε τις έντονες ανησυχίες και επιφυλάξεις μας για τη δίκαιη διεξαγωγή των playoffs».

Η απάντηση της Ομοσπονδίας

Άμεση ήταν η απάντηση της Ομοσπονδίας που αναφέρει ότι αρχικά είχε οριστεί elite διαιτητής από το Ισραήλ (μόνο ο Όρελ Γκρίνφιλντ υπάρχει στη λίστα). Ωστόσο δήλωσε κώλυμα. Κατόπιν μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Στιβ Μπένετ απευθύνθηκε στις ομοσπονδίες της Γερμανίας και της Ιταλίας για elite διαιτητή, αλλά απάντησαν πως δεν υπάρχει διαθεσιμότητα γι' αυτή την αγωνιστική. Δήλωσαν όμως έτοιμες να στείλουν διαιτητές στα επόμενα ματς των πλέι οφ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διευκρινίζονται τα εξής για τον ορισμό των αξιωματούχων διαιτησίας του αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός για την 4η αγωνιστική των play off της Super League1.

1. Στο παιχνίδι αυτό είχε αρχικά ορισθεί elite διαιτητής από το Ισραήλ, ο οποίος στη συνέχεια δήλωσε κώλυμα.

2. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Στιβ Μπένετ με τη μεσολάβηση και τη συνδρομή της UEFA κατέθεσε την Τρίτη 4/4 αίτημα για elite διαιτητές από τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Γερμανίας και της Ιταλίας, οι οποίες απάντησαν ότι για αυτή την αγωνιστική δεν υπήρχε διαθεσιμότητα. Δήλωσαν, όμως, έτοιμες να δώσουν elite διαιτητές σε κάποια από τα επόμενα παιχνίδια των play off της Super League1.

3. Κατόπιν όλων των παραπάνω η ΚΕΔ προχώρησε στην επιλογή του συγκεκριμένου διαιτητή Α' κατηγορίας».

Ο Πολωνός Ρατσκόφσκι στο ΑΕΚ - Άρης

Από εκεί και πέρα, στο ΑΕΚ-Άρης ορίστηκε ο Πάβελ Ρατσκόφσκι, προς επιβεβαίωση των πολωνικών ΜΜΕ. Από την πρώτη κατηγορία της UEFA και ο 39χρονος ρέφερι, πέρυσι διηύθυνε το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-0 και προ διετίας το Ολυμπιακός-ΠΑΣ 3-1 στο Κύπελλο. Βοηθοί του οι συμπατριώτες του Ράντοσλαβ Σιέκα, Άνταμ Κούπσικ, 4ος ο Διαμαντόπουλος και στο VAR ο Κριστόφ Γιάκουμπικ, με τον Μπουξμπάουμ

Το ΠΑΟΚ-Βόλος θα διευθύνει ο Φωτιάς με VAR τον Μανούχο, το Ατρόμητος-ΠΑΣ ο Γκορτσίλας (VAR ο Σιδηρόπουλος), το ΟΦΗ-Λαμία ο Ευαγγέλου (VAR ο Παπαπέτρου), το Αστέρας Τρίπολης-Λεβαδειακός ο Τσαγκαράκης (VAR ο Περράκης) και το Παναιτωλικός-Ιωνικός ο Βεργέτης (VAR ο κουμπαράκης).

Αναλυτικά οι διαιτητές της αγωνιστικής:

Σάββατο 8/4
17:00 Ατρόμητος-ΠΑΣ: Γκορτσίλας (Δημητριάδης, Χριστάκογλου, 4ος Αγγελάκης, VAR: Σιδηρόπουλος, Στεφανής)

17:30 ΟΦΗ-Λαμία: Ευαγγέλου (Κωσταράς, Β.Μωυσιάδης, 4ος Γκάμαρης, VAR: Παπαπέτρου, Σαμοΐλης)

19:30 Αστέρας Τρίπολης-Λεβαδειακός: Τσαγκαράκης (Καραγκιζόπουλος, Στάικος, 4oς Κατοίκος, VAR: Περράκης, Φωτόπουλος)

19:30 Παναιτωλικός-Ιωνικός: Βεργέτης (Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνου, 4ος Τσιμεντερίδης, VAR: Κουμπαράκης, Μεϊντάνας)

Κυριακή 9/4
18:00 ΑΕΚ-Άρης: Ρατσκόφσκι (Σιέκα, Κούπσικ, 4ος Διαμαντόπουλος, VAR: Γιάκουμπικ, Μπουξμπάουμ)

20:30 ΠΑΟΚ-Βόλος: Φωτιάς (Κούλα Χασάν, Παπαδάκης, 4oς Τσέτσιλας, VAR: Μανούχος, Νικολακάκης)

21:00 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Γιόβιτς (Ράντιτς, Πούσιτς, 4ος Παπαδόπουλος, VAR: Ζέμπετς, Ψαρρής)

ειδήσεις τώραΚΕΔΠαναθηναϊκόςΕΠΟδιαιτησίαΟλυμπιακός