Αθλητισμός|07.03.2019 12:36

Ο άνθρωπος πίσω από το θαύμα του Άγιαξ - Πώς ταπείνωσε τη Ρεάλ (vid)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Στα 73 χρόνια ιστορίας της η γαλλική εφηµερίδα «Equipe» έχει βαθµολογήσει µε «δέκα» (άριστα δηλαδή) µόλις εννέα ποδοσφαιριστές. Λιονέλ Μέσι (αυτός εις διπλούν), Νεϊµάρ και Ρόµπερτ Λεβαντόφ - σκι βρίσκονται σε αυτή την πολύ περιορισµένη λίστα, στην οποία προστέθηκε χθες ο Ντούσαν Τάντιτς.

Ο Σέρβος µπαλαδόρος, ο οποίος µικρός ξεπατίκωνε τις ενέργειες του Ζινεντίν Ζιντάν και µία από αυτές (ντρίµπλαρουλέτα) την προσέφερε το βράδυ της Τρίτης στο «Σαντιάγο Μπερναµπέου», υπήρξε το σηµείο αναφοράς της οµάδας-ορχήστρας ενός µεθοδικού µαέστρου που το περασµένο καλοκαίρι τον πήρε, έναντι µόλις έντεκα εκατοµµυρίων ευρώ, από τη Σαουθάµπτον.

Πλέον στο ποδοσφαιρικό χρηµατιστήριο ο Τάντιτς αξίζει τουλάχιστον τα τριπλάσια. Και αυτός είναι ο ορατός και µεγαλύτερος κίνδυνος για τη δουλειά του Ερικ τεν Χαγκ: Να χάσει το καλοκαίρι τα περισσότερα από τα... µουσικά εργαλεία µε τα οποία έπαιξε ποδοσφαιρική µουσική σε µια από τις µεγαλύτερες (αν όχι τη µεγαλύτερη), σκηνές της Ευρώπης.

Ο Φρένκι ντε Γιονγκ έχει ήδη υπογράψει στην Μπαρτσελόνα, ενώ οι «µνηστήρες» µαζεύονται έξω από το «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα», πλην του Τάντιτς, και για τους Ντε Λιχτ (φεύγει σίγουρα), Ντε Μπέεκ, Ζίγιεκ, Ονανά και Νέρες. «Είναι αδύνατο να κρατήσεις µερικούς παίκτες» παραδέχεται ο αθλητικός διευθυντής του «Αίαντα», Μαρκ Οφερµαρς (φευγάτος και αυτός για την Αρσεναλ!), την ώρα που ο Τεν Χαγκ δουλεύει µε αυτά που έχει, γνωρίζοντας ότι η φετινή σεζόν µπορεί να είναι ιστορική, τόσο για τον σύλλογο όσο για τον ίδιο...

«Αλλαξε τα πάντα»

Ο Τεν Χαγκ ανέλαβε τον Αγιαξ λίγες ηµέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2017, στη θέση του απολυθέντος Μάρτσελ Κάιζερ, και αποδείχθηκε... δώρο του Αϊ-Βασίλη για τον σύλλογο. Εβαλε την οµάδα σε µια (τακτική) τάξη, έδωσε νέους ρόλους σε παίκτες όπως ο Νταβίντ Νέρες, δούλεψε και εξέλιξε ακόµα περισσότερο σπάνια ταλέντα όπως ο Ντε Λιχτ και ο Ντε Γιονγκ, όντας πάντα πιστός στις αρχές του συλλόγου µε την κορυφαία ακαδηµία στον κόσµο. Βαδίζοντας, όµως, και στα χνάρια ενός από τους πιο χαρισµατικούς µαθητές του Γιόχαν Κρόιφ, µε τον οποίο συνεργάστηκε για µία διετία, όταν ήταν προπονητής της δεύτερης οµάδας της Μπάγερν Μονάχου.

«Κάθε µέρα που πρόκειται να συνεργαστώ µαζί του την περιµένω πώς και πώς. Αποτελεί έµπνευση» έλεγε ο 45χρονος Ολλανδός για τον Πεπ Γκουαρδιόλα, µε τον οποίο είχε καθηµερινή, αγαστή επικοινωνία. «Εγινε µέσα σε λίγο χρόνο ο πιο σηµαντικός άνθρωπος του συλλόγου. Η Μπάγερν είχε πάντα καλή οµάδα, αλλά εκείνος άλλαξε τα πάντα. Τον τρόπο παιχνιδιού, τη φιλοσοφία, τον τρόπο σκέψης των παικτών...» θυµάται για το σηµείο αναφοράς της καριέρας του ο Τεν Χαγκ, ο οποίος θα ήθελε πολύ, στη συνέχεια του Champions League, να βρει απέναντί του τον µέντορά του, νυν τεχνικό της Μάντσεστερ Σίτι. Ετσι θα µπορούσε να του δείξει πόσα (και πόσο καλά τα) έµαθε δίπλα του.

https://www.youtube.com/watch?v=bUoMd7Ol_14

ΑγιαξΕρικ τεν ΧαγκΠεπ ΓκουαρδιόλαΡεαλ Μαδρίτης