Αθλητισμός|30.04.2023 12:00

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Η απόλυτη μάχη για τον τίτλο στη Λεωφόρο - Ντέρμπι και στη Θεσσαλονίκη

Newsroom

Τέσσερις στροφές πριν από το φινάλε μιας σεζόν άκρως συναρπαστικής στη Super League, δεσπόζει το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο στις 20.00. Συγκάτοικοι στην κορυφή τις τελευταίες εβδομάδες, οι Πράσινοι και οι Κιτρινόμαυροι διεκδικούν τον τίτλο και θέλουν πάση θυσία τη νίκη για να αποκτήσουν προβάδισμα.

Πρόκειται για την πιο καθοριστική μάχη τίτλου που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και μάλιστα μεταξύ δύο ομάδων που δείχνουν να βρίσκονται πολύ κοντά σε αγωνιστικό επίπεδο. Μοιάζουν σχεδόν ισοδύναμες. Όπως έδειξαν και τα τρία προηγούμενα εφετινά παιχνίδια τους (νίκη Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο με 2-1, νίκη ΑΕΚ στην OPAP Arena με 1-0 και 0-0 στην πρεμιέρα των πλέι οφ στη Ν. Φιλαδέλφεια), υπάρχει απόλυτη ισορροπία στο ζευγάρι και αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το ντέρμπι των ντέρμπι που θα δώσει στον νικητή σημαντικό προβάδισμα καθώς θα αποκτήσει το δικαίωμα για μια... γκέλα στις εναπομείνασες τρεις αγωνιστικές. Αντιθέτως, στην ισοπαλία το απόλυτο θρίλερ θα συνεχιστεί...

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ είναι κατά γενική ομολογία, οι καλύτερες, οι πιο αποτεσματικές και πιο σταθερές ομάδες της τρέχουσας σεζόν. Η Λεωφόρος θα είναι κατάμεστη και... καυτή, καθώς το sold out ήταν υπόθεση μόλις λίγων λεπτών. Από την άλλη πλευρά, οι φίλοι της ΑΕΚ ετοιμάζουν δυναμική παρουσία στο ξενοδοχείο της ομάδας για να εμψυχώσουν τους παίκτες πριν από το ντέρμπι.

Οι δύο προπονητές δεν αντιμετωπίζουν νέα προβλήματα. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν θα έχει στη διάθεσή του μόνο τους μακροχρόνια απόντες Αϊτόρ, Τρουιγιέ και Γκάνεα, ενώ ο Ματίας Αλμέιδα τους Αραούχο και Σιντιμπέ. Αντιθέτως, επιστρέφει ο Μοχαμάντι. Διαιτητής ορίστηκε ο Πορτογάλος elite Αρτούρ Σοάρες Ντίας.

Οι πιθανές 11άδες

  • Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ, Ρουμπέν, Κουρμπέλης, Τσέριν, Παλάσιος, Μπερνάρ, Σπόραρ (Ιωαννίδης).
  • ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Γιόνσον (Ελίασον), Σιμάνσκι, Πινέδα, Γκατσίνοβιτς, Γκαρσία, Τσούμπερ.

Το πρόγραμμα ΠΑΟ και ΑΕΚ στις εναπομείνασες αγωνιστικές

  • Παναθηναϊκός: ΠΑΟΚ (εντός), Ολυμπιακός (εκτός), Άρης (εντός).
  • AEK: Ολυμπιακός (εντός), Άρης (εκτός), Βόλος (εντός).

Οι αριθμοί του ντέρμπι

Συνολικά ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ έχουν συναντηθεί 71 φορές με γηπεδούχους του Πράσινους. Οι 62 είναι για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και οι 8 για τα Playoffs.

Ο Παναθηναϊκός έχει επικρατήσει στις 33 από τις αναμετρήσεις, ενώ 26 έχουν τελειώσει ισόπαλες. Η ΑΕΚ από την πλευρά της έχει φύγει 12 φορές με νίκη σε αγώνες που ήταν φιλοξενούμενη.

Τα πέντε από τα δέκα τελευταία τους παιχνίδια ανεξάρτητα έδρας έχουν τελειώσει ισόπαλα, ενώ υπάρχουν τρεις νίκες της ΑΕΚ και δύο του Παναθηναϊκού. Παράλληλα μόνο στα τέσσερα από τα τελευταία δέκα παιχνίδια τους έχει επικρατήσει ο γηπεδούχος και αυτό συνέβη στα δύο της κανονικής διάρκειας του φετινού και του προηγούμενου πρωταθλήματος.

Οι δύο ομάδες έχουν μεγάλη ποικιλία στα μεταξύ τους σκορ, αλλά παραμένει εντυπωσιακά κλειστή όταν υπάρχουν ισοπαλίες. Από τις 26 συνολικά αναμετρήσεις που έχουν τελειώσει χωρίς νικητή, οι 12 είναι με 1-1, οι 11 με 0-0 και 3 με 2-2.

Ντέρμπι Θεσσαλονίκης

Από εκεί και πέρα, στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Άρη, σε ένα ντέρμπι γοήτρου. Ο Δικέφαλος καλείται να ξεπεράσει την ήττα από την ΑΕΚ και να βρει τον τρόπο να είναι ανταγωνιστικός, έχοντας ως κίνητρο την κατάκτηση της 3ης θέσης. Οι Κίτρινοι έχουν βρει καλό ρυθμό στο φινάλε της σεζόν και σε μεγάλο βαθμό έχουν εξασφαλίσει την 5η θέση και την έξοδο στο Conference League, αλλα θέλουν να δώσουν συνέχεια στα θετικά αποτελέσματα.

Τέλος, στο «Γ. Καραϊσκάκης», ο Ολυμπιακός κοντράρεται με τον Βόλο και καλείται να βγάλει αντίδραση μετά τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα, που έχουν επηρεάσει την ψυχολογία των παικτών και εν γένει όλων μέσα στην ομάδα. Στόχος των Ερυθρόλευκων παραμένει η 3η θέση. Ο Βόλος έχει μείνει μακριά απ' την Ευρώπη, αλλά παραμένει απολύτα πετυχημένη η σεζόν και θέλει να την κλείσει θετικά. Ο Κώστας Μπράτσος έχει να διαχειριστεί αρκετά προβλήματα, με το βάρος να πέφτει στο μηδέν στην άμυνα.

Το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής των πλέι οφ

  • 20.00 Παναθηναϊκός - ΑΕΚ / COSMOTE SPORT 2 HD 
  • 20.00 ΠΑΟΚ - Άρης / Novasports Prime
  • 20.00 Ολυμπιακός - Βόλος ΝΠΣ / COSMOTE SPORT 3 HD

Βαθμολογία

  1. Παναθηναϊκός 75
  2. ΑΕΚ 75
  3. Ολυμπιακός 63
  4. ΠΑΟΚ 60
  5. Άρης 47
  6. Βόλος 40
ΠΑΟΚΠαναθηναϊκόςΑΕΚΟλυμπιακόςειδήσεις τώραΒόλος ΝΠΣΑρηςSuperLeague