Αθλητισμός|09.03.2019 13:09

Σπύρος Καπράλος στο Εθνοσπόρ: «Ερχονται κυρώσεις από την ΔΟΕ»

Κώστας Ασημακόπουλος

Η συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) Σπύρο Καπράλο αρχικά είχε θέμα τον προγραμματισμό της προολυμπιακής προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, τα νέα ολυμπιακά αθλήματα που ενέκρινε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αλλά η ψήφιση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου έφερε στο προσκήνιο τις σφοδρές αντιδράσεις του ανώτατου φορέα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Μάλιστα χθες έστειλε ενημερωτική επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ «για τις αντιρρήσεις που υπάρχουν για πλήθος άρθρων του νέου Αθλητικού Νόμου, τα οποία - όπως τονίζει - παραβιάζουν ρητές διατάξεις του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη που εφαρμόζεται από το 2015 και τον οποίο έχει υπογράψει και η Ελλάδα».

«Ανήσυχος για τις εξελίξεις»

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος μας άνοιγε τα χαρτιά του δείχνοντας ανήσυχος για τις εξελίξεις που θα έρθουν:

«Είμαστε απογοητευμένοι και ανήσυχοι με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου. Θα προκαλέσει πολλά προβλήματα και θα οδηγήσουν σε ανεφάρμοστες πρακτικές που θα αποπροσανατολίσουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Από το κύτταρα που είναι τα σωματεία μέχρι τις ομοσπονδίες και την ΕΟΕ δεν δίνονται λύσεις. Ανοίγουν σοβαρά ζητήματα όπως  το αυτοδιοίκητο της ΕΟΕ. Καταθέσαμε περισσότερες από 50 προτάσεις στην διαβούλευση και δεν έγινε δεκτή ούτε μία. Δυστυχώς ο ερασιτεχνικός αθλητισμός εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται συνέχεια σε θέση άμυνας. Ολες οι κυβερνήσεις έχουν ξεχάσει τους ανθρώπους που παλεύουν, έχουν καταργηθεί τα προνόμια των αθλητών και θίγονται τα σωματεία», είπε στο «Εθνοσπόρ» ο Σπύρος Καπράλος.

Tα «αγκάθια» του νέου νόμου

Για τα βασικά σημεία διαφωνίας τόνισε: «Η ποσόστοση στις διοικήσεις επιβάλλει την ισότητα των δύο φύλλων χωρίς όμως να προβλέπει τι θα γίνεται στην περίπτωση που δεν υπάρχουν γυναίκες για να στελεχώσουν κατά το 1/3 τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων και των ομοσπονδιών. Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής αλλά και όσα επιβάλονται με βάναυσο τρόπο για τους εθελοντές παράγοντες δεν είμαι σίγουρος πως θα έχουν αποτέλεσμα. Αγκάθι είναι η συγχώνευση των ομοσπονδιών. Το ράγκμπι, το τρίαθλο, το σόφτμπολ, το μπέιζμπολ είναι παγκόσμιες υπερδυνάμεις στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα λειτουργούν μέσα σε άλλες ομοσπονδίες. Δυσκολεύομαι κάθε φορά να εξηγώ στο εξωτερικό το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Πρέπει να αφεθούν ελεύθερα όλα τα αθλήματα και αν πληρούν τις προϋποθέσεις να λειτουργήσουν αυτόνομα».

«Απορρίφθηκε το αναθεωρημένο καταστατικό»

Το νέο καταστατικό της ΕΟΕ δεν συμπεριλήφθηκε στο νέο αθλητικό νόμο και ο πρόεδρος της ΕΟΕ μίλησε ξεκάθαρα για πιθανές κυρώσεις από τη ΔΟΕ: «Η ΕΟΕ για χρόνια λειτουργούσε με ένα αναχρονιστικό καταστατικό του 1955. Μετά από πολλά αλλάξαμε το καταστατικό, το εκσυγχρονίσαμε, το ενέκρινε η ΔΟΕ αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Δεν έχω κάποια επίσημη ενημέρωση για την απόρριψη. Ισως γιατί θέλουν την ΕΟΕ να παραμείνει νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και όχι ιδιωτικού δικαίου. Η ΕΟΕ λαμβάνει επιχορήγηση 1εκ. Ευρώ και μόνο οι μισθοδοσίες είναι 1,6εκ. Οι υπάλληλοι της ενώ είναι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν δικαιώματα δημοσίου υπαλλήλου και εν τέλει καλύπτονται από τα έσοδα έχει η ΕΟΕ. Εχουμε αποκτήσει οικονομική αυτονομία. Μόνο από την εκμετάλλευση του Παναθηναϊκού Σταδίου τα έσοδα  ανέρχονται στο 1εκ. Το νέο καταστατικό λύνει μία σειρά άλλων ζητημάτων αλλά αντί να λύνουμε τα προβλήματα τα αφήνουμε να αιωρούνται».

«Κυρώσεις από την ΔΟΕ»

Ο Σπύρος Καπράλος  αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων από τη ΔΟΕ: «Σήμερα κιόλας θα ενημερώσουμε την ΔΟΕ. Πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε αρνητικές εξελίξεις και θα βρεθούμε μπροστά στο ενδεχόμενο κυρώσεων και μάλιστα σε μία περίοδο που πασχίζουμε να έχουμε και πάλι εκπροσώπηση στην ΔΟΕ. Να σας πω μόνο πως πρόσφατα στην Ινδία και στο Πακιστάν οι κυβερνήσεις έκαναν ανάλογες παρεμβάσεις στα αυτοδιοίκητα και αποφασίστηκαν κυρώσεις από την ΔΟΕ. Δεν θα είναι καταστροφική μία τέτοια εξέλιξη».

«Μας πήγε πίσω η κόντρα με τον Κούβελο»

Σχετικά με τις επιπτώσεις που είχε για το ελληνικό ολυμπιακό κίνημα η σφοδρή κόντρα του Σπύρου Καπράλου με τον Ισίδωρο Κούβελο ο πρόεδρος της ΕΟΕ είπε: «Χωρίς αμφιβολία ήταν ένα λυπηρό θέμα που μας πήγε πίσω. Από το 2016 η ΔΟΕ δεν έχει εκπρόσωπο στην Ελλάδα. Οι σχέσεις μας με τον Ισίδωρο Κούβελο έχουν αποκατασταθεί και συνεργαζόμαστε στενά για την αναβάθμιση της Ολυμπιακής Ακαδημίας και των εγκαταστάσεων της στην Αρχαία Ολυμπία με την βοήθεια της ΔΟΕ. Η συμφιλίωση έφερε και πάλι ηρεμία και έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη της ΔΟΕ».

«Η Ελλάδα δεν καλλιεργεί τα νέα Ολυμπιακά αθλήματα»

Για τα νέα Ολυμπιακά αθλήματα, τις αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη των αθλημάτων και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα γύρω από τα παραδοσιακά αθλήματα ο πρόεδρος της ΕΟΕ είπε: «Η ΔΟΕ έχει μειώσει κατηγορίες και τους αθλητές από τα παραδοσιακά σπορ αλλά έχει κάνει άνοιγμα στα αθλήματα που παίζονται στην ύπαιθρο και έχουν μαζικότητα. Η αναρρίχηση, η σανίδα στα κύματα, το ρόλερ σκέιτινγκ είναι τα νέα αθλήματα στο Τόκιο, ενώ στο Παρίσι θα μπει το μπρέικ ντανς. Αν υπολογίσουμε το μπέιζμπολ, το σόφτμπολ και το καράτε θα δούμε πως σε όλα αυτά τα αθλήματα η Ελλάδα με εξαίρεση ίσως το καράτε δεν έχει ομάδες που μπορούν να διεκδικήσουν μετάλλια. Πρέπει να αντιληφθούμε τις αλλαγές. Οι σύλλογοι στην Ελλάδα πρέπει να καλλιεργήσουν τα νέα Ολυμπιακά αθλήματα ώστε να είμαστε μέσα στο χάρτη των μεταλλίων».

Οι στόχοι για το Τόκυο

Σε ενάμιση χρόνο θα έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκυο και οι αγωνιστικοί στόχοι είναι: «Στο Ρίο είχαμε 99 συμμετοχές αθλητών και αθλητριών και θέλουμε να ξεπεράσουμε τις 100. Αν καταφέρουμε να προκριθούμε στο μπάσκετ και στο πόλο γυναικών ίσως φτάσουμε κοντά στους 140 αθλητές που θα είναι τεράστια επιτυχία. Μέχρι στιγμής έχουν προκριθεί η Κορακάκη στη σκοποβολή, ο Χρήστου στην κολύμβηση και τρία σκάφη στην ιστιοπλοΐα. Το 2019 είναι κρίσιμη χρονιά και καθοριστική για τις προκρίσεις σε όλα τα σπορ και κάνουμε αγώνα για να είμαστε στο πλευρό των ομοσπονδιών και των αθλητών. Η ναυαρχίδα μας είναι το πρόγραμμα “υιοθετήστε έναν αθλητή” στο οποίο γνωστοί επιχειρηματίες στηρίζουν τους αθλητές μας όχι μόνο οικονομικά αλλά και σε βασικές παροχές όπως περίθαλψη, μετακινήσεις, ασφάλεια, μεταπτυχιακές σπουδές. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και ειδικά οι Ολυμπιακές αποστολές ενώνουν όλους τους Ελληνες και αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο και η φιλοσοφία της διοίκησης μας».

Τόμας ΜπαχΕΘΝΟΣΠΟΡΕΟΕσυνέντευξηΙσίδωρος ΚούβελοςΔΟΕΣπορΣπύρος Καπράλος