Αθλητισμός|12.03.2019 16:59

A.O. Εικοσιµίας: Η ομάδα της Κεφαλονιάς που δεν σκοράρει ούτε με... πριμ

Κώστας Ασημακόπουλος

Στους πρόποδες του Αίνου, στη νοτιοδυτική άκρη της Κεφαλονιάς, έχει την έδρα του ο Αθλητικός Oµιλος Εικοσιµίας. Το όνοµα του συλλόγου κουβαλάει την πλούσια παράδοση της περιοχής στα Βλαχάτα Αργοστολίου, αλλά και τις καθηµερινές ανθρώπινες ιστορίες επτανησιακής… τρέλας που κάνουν τον σύλλογο µοναδικό και ξεχωριστό στην παγκόσµια ποδοσφαιρική κοινότητα. Εκτός όλων των άλλων, αποτελεί και ακαδηµία της ισπανικής Βαλένθια. Υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς καθιερώθηκε το όνοµα «Εικοσιµία» στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η πρώτη εκδοχή είναι πως προήλθε από την παράφραση της «ευκοσµίας», δηλαδή της σωστής συµπεριφοράς, της καλής διαγωγής, της ευπρέπειας και της ευταξίας των πολλών χωριών που αποτελούσαν την κοινότητα. «Ευκοσµία» ονοµάζεται και ο πολιτιστικός σύλλογος των κατοίκων που ζουν στην Αθήνα. Η δεύτερη εκδοχή είναι πως προήλθε από τον πρώτο ταχυδροµικό κώδικα «21» που ξεχώριζε τα Βλαχάτα Αργοστολίου από τα Βλαχάτα Σάµης.

Έχασε και πέναλτι

Το ενδιαφέρον µας για το ρεπορτάζ κέντρισε το γεγονός ότι ύστερα από 20 αγώνες στον 8ο όµιλο της Γ’ Εθνικής ποδοσφαίρου ο ΑΟ Εικοσιµίας όχι µόνο δεν έχει πετύχει νίκη, αλλά είναι και η µοναδική οµάδα στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήµατα της σεζόν 2018-19 που ακόµα δεν έχει σκοράρει! Μάλιστα, πριν από δύο αγωνιστικές ο ΑΟ Εικοσιµίας έχασε και πέναλτι, όταν ο παίκτης που ανέλαβε να το εκτελέσει έστειλε την µπάλα στο δοκάρι, ενώ λέγεται πως ντόπιος επιχειρηµατίας έχει υποσχεθεί ένα γενναίο δώρο σε όποιον πετύχει το πρώτο γκολ.

«Δήμιος» ο πρώην αρχηγός

Για την ακρίβεια, ο ΑΟ Εικοσιµίας φέτος έχει σηµειώσει ένα γκολ µε τον Ντελάλα, που είναι αλβανικής καταγωγής. Ηταν στον νοκ άουτ αγώνα του Κυπέλλου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, αλλά η οµάδα αποκλείστηκε από την επόµενη φάση, καθώς ηττήθηκε τελικά 2-1 από τους Πρόννους. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως το γκολ που έκρινε την αναµέτρηση πέτυχε µε βολίδα στο 88’ ο πρώην αρχηγός της Εικοσιµίας, Σπύρος Αποστολάτος, ο οποίος µετά τον αποκλεισµό της αγαπηµένης του οµάδας κλείστηκε στο σπίτι του για πολλές µέρες.

«Ο Σπύρος ήταν αρχηγός της Εικοσιµίας για πολλά χρόνια. Το καλοκαίρι του 2018 άφησε την οµάδα, για επαγγελµατικούς λόγους, καθώς δεν µπορούσε να την ακολουθήσει στους εκτός έδρας αγώνες. Ακόµα και φέτος βοηθάει υλικά την οµάδα και ήταν αυτός που την απέκλεισε» λέει στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ της Κυριακής» ο επί σειρά προπονητής της, εκπαιδευτικός στο επάγγελµα, ∆ηµήτρης Ζησιµάτος, ο οποίος είναι και υπεύθυνος της ακαδηµίας του συλλόγου.

Δάσκαλος των Αντετοκούνμπο

Μάλιστα, ο Δ. Ζησιµάτος µάς αποκάλυψε πως υπήρξε δάσκαλος του Γιάννη, του Θανάση και του Κώστα Αντετοκούνµπο: «Από το 2002 και για τρία χρόνια ήµουν γυµναστής στο 53ο ∆ηµοτικό Σχολείο στα Σεπόλια. Είχα µαθητές τους Αντετοκούνµπο. Ο Γιάννης τότε δεν έπαιζε µπάσκετ. Ηταν πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Είχε πλαστικότητα στο σώµα του. Φαινόταν πως µε ό,τι και να καταπιανόταν θα το έκανε µε µεγάλη επιτυχία. Θυµάµαι πως ήταν όλοι τους “ψυχούλες”. Πολύ καλά παιδιά. Το ίδιο και οι γονείς τους. Είχαν µεγάλο σεβασµό για όλους. Τα παιδιά αντιµετώπιζαν πρόβληµα µε απουσίες, γιατί πήγαιναν να πουλήσουν τσατσάρες και οµπρέλες στους περαστικούς για να βγάλουν τα προς το ζην. Είµαι πολύ χαρούµενος που ζουν το όνειρό τους και δοξάζουν την Ελλάδα».

Οδηγός ο πρώην πρόεδρος

Όλοι οι παίκτες της Εικοσιµίας προέρχονται από την ακαδηµία του συλλόγου, η οποία στο παρελθόν λειτουργούσε ως ακαδηµία της Αρσεναλ, αλλά πλέον συνεργάζεται µε τη Βαλένθια. Οι µεταγραφές και οι αµοιβές είναι άγνωστες έννοιες. Ο επί σειρά ετών πρόεδρος Ηλίας Κουρκουµέλης έχει παραιτηθεί, αλλά παραµένει χορηγός των µετακινήσεων και ο… οδηγός του πούλµαν που µεταφέρει την οµάδα στους εκτός έδρας αγώνες. Τα υπόλοιπα έξοδα που προκύπτουν, όπως η διατροφή και η διαµονή, τα βάζουν ρεφενέ οι ίδιοι οι αθλητές και ορισµένοι επιχειρηµατίες της περιοχής, ενώ νέος πρόεδρος είναι ο Θανάσης Μιχαλάτος και νέος προπονητής ο Μιχάλης Αθηναίος.

Η μπάλα στα... μνήματα

Η επίσηµη έδρα του ΑΟ Εικοσιµίας είναι το ∆ηµοτικό Στάδιο Κεραµειών, το οποίο όµως δεν έχει πάρει άδεια για τους φετινούς αγώνες της Γ’ Εθνικής, καθώς, µετά τους σχετικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν, το τσιµέντο που στηρίζει τη µοναδική εξέδρα δεν έχει την κατάλληλη πυκνότητα ασφαλείας.

Επίσης, το ∆ηµοτικό Στάδιο Αργοστολίου έχει καταστραφεί από τους σεισµούς του 2014 και ανακατασκευάζεται σε ρυθµούς χελώνας και έτσι η οµάδα του ΑΟ Εικοσιµίας αγωνίζεται στο γήπεδο της Ενωσης Κεφαλληνίας στα Φαρακλάτα, το οποίο βρίσκεται σε µία κατάφυτη και ήσυχη περιοχή, αλλά διαθέτει κακό τεχνητό χλοοτάπητα, µπαλώµατα µε χώµα και απλό καουτσούκ, ενώ η δυτική πλευρά συνορεύει µε το νεκροταφείο της περιοχής, µε αποτέλεσµα σε κάθε άστοχο σουτ έξω από την εστία οι παίκτες να µαζεύουν την µπάλα από τα µνήµατα! Το αποκορύφωµα είναι πως ακόµα και σε αυτό το γήπεδο ο ΑΟ Εικοσιµίας πληρώνει ενοίκιο 80 ευρώ στην τοπική Ενωση για κάθε εντός έδρας αγώνα.

Ανέλπιστη άνοδος

Η ιστορία του ΑΟ Εικοσιµίας ξεκίνησε το 1993, όταν δηµιουργήθηκε ο σύλλογος µε τµήµατα ποδοσφαίρου και γυναικείου βόλεϊ. Η ποδοσφαιρική οµάδα ανέβηκε το 2000 στην Α’ Κατηγορία Κεφαλονιάς και Ιθάκης και κατέκτησε τα πρωταθλήµατα του 2011, του 2016 και του 2018. Το 2016 έχασε την άνοδο στα µπαράζ. Η περσινή άνοδος είχε και αυτή τη δική της ιστορία. Ο ΑΟ Εικοσιµίας ολοκλήρωσε (µία αγωνιστική νωρίτερα) τους αγώνες του µε +2 βαθµούς µπροστά από τον ΑΟ Πρόννοι και τα ∆ιλινάτα, που, µε τον ΑΟ Εικοσιµίας να έχει ρεπό, έπαιζαν µεταξύ τους την τελευταία αγωνιστική. Οποιος κέρδιζε θα κατακτούσε την άνοδο, αλλά οι δύο οµάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 ύστερα από έναν αγώνα µε απίθανες φάσεις και οι παίκτες του ΑΟ Εικοσιµίας πήραν ανέλπιστα την άνοδο στη Γ’ Εθνική.

Tην οµάδα αποτελούσαν οι Μωραΐτης, Κουµαριώτης, Πολυδωράτος, Στεφανάτος, Καµπανός, Λυκούδης, Μπούσι, Ζαµπαύτης, Κορσιάνος, Αποστόλου, Μάθιους, Πολλάτος Αλ., Πολλάτος ∆ηµ., Τσέτσα, Ντουκάι Μπ.

Η κατάρα της ΕΠΟ

Ωστόσο, τα πανηγύρια για την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήµατος «πάγωσαν» όταν έγινε γνωστή η αναδιάρθρωση των οµίλων της Γ’ Εθνικής από την ΕΠΟ.

«Η άνοδος ήταν ευχή και κατάρα µαζί. Μας έβαλαν στον 8ο Οµιλο µε πολύ δυνατές οµάδες, όπως η Καλαµάτα, ο Ασπρόπυργος, ο Παναργειακός, η Ερµιονίδα, συνεπώς πρέπει να κάνουµε µεγάλες µετακινήσεις και αναγκαστικά να διανυκτερεύουµε. Όλα αυτά σηµαίνουν µεγάλο κόστος. Οσοι ήταν στη διοίκηση φοβήθηκαν πως θα έχαναν τον έλεγχο µε τα πολλά έξοδα και ουσιαστικά η οµάδα αφέθηκε στην τύχη της. Αυτός ήταν και ο λόγος της παραίτησής µου» δήλωσε στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ της Κυριακής» ο ∆ηµήτρης Ζησιµάτος.

«“Άμπαλοι” αλλά περήφανοι»

Ο ΑΟ Εικοσιµίας έχει δώσει 20 αγώνες µέχρι στιγµής. Εχει γνωρίσει 18 ήττες και έχει αποσπάσει 2 «λευκές» ισοπαλίες, εκ των οποίων η µία µε τον Αστέρα Βλαχιώτη που θεωρήθηκε τεράστια έκπληξη, καθώς ο Αστέρας την προηγούµενη αγωνιστική είχε νικήσει 1-0 την πρωτοπόρο Καλαµάτα. Μάλιστα, µετά το µατς απολύθηκε ο προπονητής του Αστέρα. Ο ΑΟ Εικοσιµίας έχει δεχτεί 69 γκολ και δεν έχει πετύχει ούτε ένα! Οσο για τον στόχο που έχει µέχρι το τέλος του πρωταθλήµατος, ο ∆. Ζησιµάτος υπογραµµίζει:

«Στόχος όλων είναι να ολοκληρώσει η οµάδα το πρωτάθληµα χωρίς αποκλεισµούς και πρόστιµα. Αυτό σηµαίνει πως πρέπει να κατεβαίνει σε όλους τους αγώνες. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και σε όσους βοηθούν την οµάδα. Ολοι µας είµαστε υπερήφανοι».

Στο δίκτυο των «νυχτερίδων»

Το «βαρύ χαρτί» του ΑΟ Εικοσιµίας είναι η ακαδηµία, η οποία µάλιστα ανήκει στο δίκτυο ακαδηµιών της Βαλένθια και συγκεντρώνει όλα τα ταλέντα του νησιού. Υπάρχουν 140 παιδιά που ταξιδεύουν από όλη την Κεφαλονιά.

«Το επόµενο διάστηµα θα µας επισκεφθεί και κλιµάκιο από τον ισπανικό σύλλογο. Τα παιδιά προωθούνται στην ανδρική οµάδα και έχουµε δώσει και 2-3 µεταγραφές σε άλλες οµάδες εκτός νησιού. Μην ξεχνάτε πως σε όλο το Αργοστόλι δεν υπάρχει άλλη οµάδα ποδοσφαίρου, καθώς µετά τον σεισµό του 2014 το στάδιο της πόλης έχει κλείσει και όλοι οι σύλλογοι ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Αντίθετα, η Εικοσιµία το παλεύει. ∆εν σκοράρει, αλλά παλεύει. Αξίζει χίλιους τίτλους για αυτά που πετυχαίνει κάθε µέρα» πρόσθεσε ο ∆. Ζησιµάτος

ΑΟ ΕικοσιμίαςΣπορποδόσφαιρο